Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο30 Ιουνίου 2020Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

8 βασικές δεξιότητες για να πετύχετε στην μετά COVID-19 εποχή

Οι ερευνητές κάνουν διάφορες εικασίες σχετικά με το πώς θα αλλάξει ο κόσμος μετά την πανδημία της COVID-19, όμως οι περισσότεροι από αυτούς συμφωνούν ότι οι χώροι εργασίας δεν θα είναι οι ίδιοι όπως πριν. Σας παρουσιάζουμε στη συνέχεια οκτώ δεξιότητες που θεωρούμε ότι θα καταστούν απαραίτητες για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις μετά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού.

8 essential skills to succeed in a post-COVID-19 world
Shutterstock

Ηγετικές ικανότητες

Η εξάπλωση του κορονοϊού μπορεί να επιβραδύνεται, όμως η τηλεργασία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Καθώς όλο και περισσότερα γραφεία επιτρέπουν στους εργαζομένους τους να εργάζονται από το σπίτι, οι καλές ηγετικές δεξιότητες καθίστανται ουσιώδεις. Οι προϊστάμενοι ομάδας και οι διευθυντές πρέπει να μπορούν να εμπνέουν και να παρέχουν κίνητρα στους συναδέλφους τους, και να ενθαρρύνουν τη συνεργασία εξ αποστάσεως. Επιπλέον, με την ανάπτυξη της οικονομίας της περιστασιακής απασχόλησης, οι ομάδες αποκτούν όλο και μεγαλύτερη ευελιξία, απαιτώντας την ανάληψη πρωτοβουλιών και την προορατικότητα από όλους τους συμμετέχοντες.

Συναισθηματική νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να αναγνωρίζει και να κατανοεί κανείς τα συναισθήματα τόσο τα δικά του όσο και των άλλων. Έχει διάφορα χαρακτηριστικά — την επίγνωση, την αντίληψη και τον αυτοέλεγχο, αλλά κυρίως αφορά την καθοδήγηση μέσω της ενσυναίσθησης, της επιρροής και της συνεργασίας. Ο κόσμος μετά την COVID-19 μπορεί να είναι γεμάτος από αβεβαιότητα και προκλήσεις, και οι εταιρείες θα χρειάζονται συναισθηματικά ευφυείς ηγέτες προκειμένου να βοηθήσουν τους εργαζομένους τους να ανταποκριθούν επιτυχώς σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Τεχνολογικές δεξιότητες

Έχει διαπιστωθεί ότι τεχνολογίες όπως η ρομποτική, η ενισχυμένη πραγματικότητα, το Διαδίκτυο των πραγμάτων και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιδείξουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα απέναντι σε μελλοντικές πανδημίες. Τα άτομα που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτές τις τεχνολογίες θα είναι στο μέλλον απαραίτητα. Από τα εργοστάσια μέχρι τις νομικές εταιρείες, η αγορά εργασίας θα χρειάζεται ολοένα και περισσότερο εργαζομένους με επαρκείς τεχνολογικές δεξιότητες.

Ψηφιακές δεξιότητες και δεξιότητες κωδικοποίησης

Η κρίση της COVID 19 κατέδειξε ότι οι επιχειρήσεις με ισχυρή ψηφιακή παρουσία είναι λιγότερο ευάλωτες σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και πανδημίας. Ως εκ τούτου, τα άτομα με δεξιότητες στους τομείς του ψηφιακού μάρκετινγκ, της ανάπτυξης Ιστού, του σχεδιασμού ιστοσελίδων και της κωδικοποίησης μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα βοηθώντας τις επιχειρήσεις να παραμείνουν λειτουργικές κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων. Δεδομένου ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις καθίστανται ψηφιακές, οι ευκαιρίες αξιοποίησης των ψηφιακών δεξιοτήτων είναι αμέτρητες.

Προσαρμοστικότητα

Ο εγκλεισμός επέφερε πολλές απρόβλεπτες αλλαγές στη ζωή μας. Ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε θα αλλάξει αναμφίβολα και οι εργαζόμενοι που μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα στις αλλαγές θα είναι ιδιαίτερα πολύτιμοι για τους εργοδότες τους. Η προσαρμοστικότητα δεν αφορά απλώς την υιοθέτηση αλλαγών στο πλαίσιο των εργασιακών καθηκόντων σας – αφορά επίσης τη συνεχή εκμάθηση νέων δεξιοτήτων αλλά και την αναβάθμιση των παλιών έτσι ώστε να παραμένετε χρήσιμοι στην αγορά εργασίας.

Δημιουργικότητα και καινοτομία

Διαπιστώσαμε τη σημασία της δημιουργικότητας και της καινοτομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Οι επιχειρήσεις που κατόρθωσαν να εξεύρουν τρόπους για την παροχή υπηρεσιών διαδικτυακά ή που προχώρησαν με γρήγορους ρυθμούς στη μετατόπιση της παραγωγής τους λειτούργησαν ως πρότυπα για πολλές επιχειρήσεις. Στην μετά τον κορονοϊό εποχή, η ανθρώπινη δημιουργικότητα θα έχει ουσιώδη σημασία.

Στοιχειώδεις γνώσεις σχετικά με δεδομένα

Οι εταιρείες που κατανοούν τις επιχειρηματικές τάσεις μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Ωστόσο, για να το καταφέρουν αυτό, οι επιχειρήσεις χρειάζονται επαγγελματίες με στοιχειώδεις γνώσεις δεδομένων, οι οποίοι μπορούν να ερμηνεύουν τις πληροφορίες και να προτείνουν λύσεις βάσει αυτών. Για τον λόγο αυτόν, τα άτομα με στοιχειώδεις γνώσεις δεδομένων θα είναι πιο χρήσιμα για τους εργοδότες όσο ποτέ άλλοτε.

Κριτική σκέψη

Καθώς το διαδίκτυο έχει πλημμυρίσει με ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφόρηση, οι εταιρείες θα πρέπει να βασίζονται στην κριτική σκέψη προκειμένου να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Ο γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας και η ικανότητα αντικειμενικής αξιολόγησης πληροφοριών από διαφορετικές πηγές αναμένεται να έχουν μεγάλη ζήτηση.

Διαβάστε αυτό το άρθρο σχετικά με το πώς έξι ευρωπαϊκές εταιρείες χρησιμοποίησαν ορισμένες από τις παραπάνω δεξιότητες για να επιβιώσουν εν μέσω της κρίσης και να την ξεπεράσουν.
 

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Τρόποι προσαρμογής των επιχειρήσεων στην κρίση και προετοιμασία των επιχειρήσεων για την μετά COVID-19 εποχή
 

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

 

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Επιχειρήσεις /Επιχειρηματικότητα
 • Εξωτερικοί ενδιαφερόμενοι
 • Χρήσιμες συμβουλές
 • Νέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότητα
 • Τάσεις προσλήψεων
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.