Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия14 Декември 2023 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

Какво да направите, когато се чувствате претоварени на работното място

В днешния забързан свят на труда често се чувстваме претоварени от притискащите ни крайни срокове, които трябва да бъдат спазени, от множеството задачи, с които трябва да се справяме, и от необходимостта да поддържаме високи нива на производителност на труда. Тук споделяме някои стратегии, които ще ви помогнат да се справяте с такива проблеми.

What to do when you feel overwhelmed at work

Степенуване по важност и организиране

Една от първите стъпки за справяне със смазващото работно натоварване е степенуването на задачите по важност. Определете кои са най-важните и най-трудоемки задачи и се съсредоточете най-напред върху тяхното изпълнение.

Разбийте по-големите проекти на по-малки и по-лесни за управление елементи, като си разработите пътна карта, която да следвате. Маркирането на даден елемент като изпълнен може да ви носи удовлетворение и да ви мотивира да продължите работа за постигането на крайната цел.

Използвайте средства като списъци със задачи, календари и софтуерни приложения за управление на проекти, за да сте организирани и да следите напредъка си.

Поставяне на реалистични цели

Важно е да си поставяте реалистични цели и, да разговаряте с колегите и/или клиентите си, в случай че отправено от тях искане не е изпълнимо. Определянето на реалистични цели и управлението на очакванията спомагат за намаляване на стреса и повишаване на цялостното удовлетворение от работата.

Научете се да възлагате задачи

Облекчете натоварването си и участвайте в осигуряването на споделена работна среда, като възлагате подходящи задачи на колегите си. Ефективното възлагане на задачи не само съдейства за по-равномерното разпределяне на работното натоварване, но и за работата в екип и развиването на умения от членовете на екипа.

Управляване на времето

Ефективното управление на времето е от решаващо значение за справяне със смазващото работно натоварване. Разделете деня си на обособени работни периоди и определете конкретно време за изпълнението на отделните задачи. Използвайте техники като „Помодоро“, при която се работи в определени времеви интервали, след които се правят кратки почивки. Този подход може да повиши производителността на труда и да предотврати професионалното изчерпване.

Почивки и самостоятелна грижа

Ползването на редовни почивки през целия ден е от съществено значение за поддържане на концентрацията и продуктивността. Можете да ставате от бюрото и да правите кратки разходки или да правите упражнения с дълбоко дишане, за да избистрите мисълта си. Освен това отдавайте първостепенна значимост на дейности за лична грижа като упражнения, добър сън и любими занимания в свободното време, за да ви помагат да се справяте със стреса и да поддържате общото си благосъстояние.

Определяне на граници

В днешната цифрова епоха е лесно да бъдем постоянно свързани с работата си чрез имейлите и приложенията за кратки съобщения. Определяйте ясни граници между работата и личния живот, като избягвате да проверявате в извънработно време съобщения, свързани с работата и като отделяте време за дейности, които ви помагат да си починете и да се заредите с енергия.

Търсене на подкрепа

Ако се чувствате претоварени, не се колебайте да потърсите подкрепа от колеги, приятели или семейството си. Обсъждането на предизвикателствата с други хора може да ни даде ценни мнения и идеи. Освен това на работното място може да се предоставят ресурси като консултантски услуги или програми в подкрепа на служителите, които да спомогнат за справяне със стреса.

Чувството за претоварване на работното място е често срещано, но е важно да се разпознават признаците и да се предприемат активни стъпки за справяне с него. Чрез степенуване по важност на задачите, определяне на реалистични цели и чрез ефективно управление на времето можете да създадете по-балансиран и удовлетворяващ професионален живот. Грижата за личното благосъстояние е не само от полза за вас, но и допринася за по-позитивната и продуктивна работна среда.

Време е за промяна? Разгледайте нашата статия на тема „Как да смените професията си, без да притежавате опит“.

 

Връзки по темата:

Как да смените професията си, без да притежавате опит

 

За повече информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
 • Препоръки и съвети
Свързан раздел(и)
Сектор
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.