Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel28 augustus 2020Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Belangrijke prioriteiten voor werkgevers in de wereld na COVID-19

Nu het leven langzaamaan weer normaal wordt, is het voor werkgevers van essentieel belang om de juiste prioriteiten te stellen voor hun bedrijf en er werk van te maken. Hieronder noemen we een aantal belangrijke prioriteiten waaraan bedrijven volgens ons aandacht zouden moeten besteden in “het nieuwe normaal”.

Top priorities for employers in a post-COVID-19 world
Shutterstock

Bevorder flexibel werk

Het is belangrijk dat werkgevers thuiswerken, voor zover mogelijk, ook in de wereld na COVID-19 blijven toestaan. Veel werknemers zullen er waarschijnlijk voor kiezen naar kantoor te gaan, maar personeelsleden met een zwak immuunsysteem en huisgenoten van mensen met een verhoogd risico moet de mogelijkheid worden geboden om veilig vanuit huis te werken. Bovendien doen ondernemers er goed aan ervoor te zorgen dat hun telewerkers over alle nodige instrumenten en apparatuur beschikken om hun werk efficiënt te kunnen doen.

Bescherm de gezondheid van je personeel

Ondernemers moeten zich aan de nationale wetgeving houden en ervoor zorgen dat terugkerend personeel beschikt over een veilige werkplek. Werkgevers kunnen tal van voorzorgsmaatregelen treffen ter bescherming van de gezondheid van hun personeel, zoals het vergroten van de afstand tussen de bureaus, de invoering van afstandsregels op het werk, het plaatsen van hygiënestations en intensivering van de reiniging van bureaus en veelvuldig aangeraakte oppervlakten. Werkgevers dienen ook rekening te houden met zorgen van werknemers (bijvoorbeeld door een bedrijfsenquête te houden).

Maak gebruik van de nieuwe vaardigheden van werknemers

Door de coronaviruscrisis hebben werknemers vaak onverwachte vaardigheden aan de dag kunnen leggen, zoals flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Werkgevers hebben bij sommige personeelsleden niet te onderschatten “verborgen talenten” ontdekt, zoals leiderschap en innovatief denken. Ondernemers zouden kunnen overwegen deze werknemers de leiding toe te vertrouwen over mentorprogramma’s, sociale commissies of het op afstand begeleiden van nieuwe werknemers. Ook zouden personeelsleden met vernieuwende ideeën kunnen deelnemen aan brainstormingsessies voor het verkennen van nieuwe kansen voor het bedrijf. Werknemers die affiniteit hebben met techniek en digitalisering, zouden nieuwe technologieën kunnen uitproberen die het bedrijf mogelijk kunnen vrijwaren voor toekomstige crises.

Moedig sociale contacten tussen personeelsleden aan

Een van de grootste nadelen van thuiswerken is het gebrek aan sociale interactie met vrienden en collega’s. Het is van belang dat werkgevers meer mogelijkheden creëren voor sociale contacten op het werk, bijvoorbeeld door het personeel aan te moedigen vaker een koffiepauze of vrijdagse happy hours te houden of door bedrijfsbrede evenementen te organiseren. Dit kan ertoe bijdragen teamleden na de lange periode van isolatie weer dichter bij elkaar te brengen.

Neem mentale gezondheid serieus

De sociale en economische onzekerheid als gevolg van COVID-19 vormt een zware belasting voor de mentale gezondheid. Het is van essentieel belang dat werkgevers de komende maanden prioriteit geven aan het mentale welzijn van hun personeel. Gelukkige medewerkers zijn immers cruciaal voor het bedrijf. Voor ondernemers is het verstandig om voor actieplannen voor welzijn op het werk te zorgen die werknemers het gevoel geven dat zij er niet alleen voor staan.

Verbeter de interne communicatie

Werkgevers doen er goed aan erop toe te zien dat er duidelijke communicatiekanalen zijn om het personeel op de hoogte te houden van alle veranderingen in het bedrijf. Er staat ons nog een hoop onzekerheid te wachten. Daarom zouden bedrijven in staat moeten zijn om snelle beslissingen te nemen, zodat werknemers zich niet hoeven af te vragen wat er aan de hand is. Duidelijke en regelmatige communicatie zorgt ervoor dat werknemers tevreden zijn en het vertrouwen hebben dat hun werkgever de zaken onder controle heeft.

Lees in dit artikel hoe COVID-19 onze manier van werken heeft veranderd.

 

Links:

Top 8 online samenwerkingstools voor teams die op afstand werken

Vier manieren waarop COVID-19 onze manier van werken heeft veranderd

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapExtern EURES-nieuwsExterne stakeholdersHints en tipsArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsWervingstrends
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.