Främja flexibla arbetssätt
I kölvattnet av covid-19 är det viktigt att arbetsgivarna om möjligt låter de anställda fortsätta att arbeta hemifrån. Många kommer troligen att välja att återvända till kontoret, men alla som har ett svagt immunförsvar eller som befinner sig i riskzonen bör ges möjlighet att arbeta hemifrån. Vidare bör chefer och arbetsgivare se till att de anställda som arbetar på distans har alla de verktyg som krävs för att kunna jobba effektivt.
Värna om arbetstagarnas hälsa
Företagsledare och arbetsgivare måste se till att följa sin nationella lagstiftning och försäkra sig om att deras arbetsplatser är säkra att återvända till för de anställda. Det finns många åtgärder som chefer och arbetsgivare kan vidta för att skydda personalens hälsa, till exempel att öka avståndet mellan arbetsstationer, tillämpa regler för social distansering på kontoret, installera stationer för handdesinfektion och se till att skrivbord och andra kontaktintensiva ytor rengörs oftare än vanligt. Arbetsgivarna bör också ta hänsyn till personalens synpunkter och farhågor (till exempel genom att utföra en företagsintern enkätundersökning).
Ta tillvara arbetstagarnas nya färdigheter
Med covid-19-krisen har många anställda visat prov på nya färdigheter, såsom ökad flexibilitet och anpassningsförmåga. Många arbetsgivare har också upptäckt ”dolda talanger” hos anställda, såsom ledarskapsförmåga och kreativitet, vilket bör tas tillvara även efter pandemin. Arbetsgivare och chefer kan till exempel överväga att låta anställda med sådana profiler ansvara för mentorprogram, sociala kommittéer eller introduktionspass på distans för nya medarbetare. Medarbetare med kreativ förmåga kan å sin sida bjudas in att delta i idémöten för identifiering av nya affärsmöjligheter. Och medarbetare som visar sig duktiga på teknik och digitalisering kan utses för att prova ut ny teknik som säkrar verksamheten inför framtida kriser.
Uppmuntra till social samvaro bland personalen
En av de största nackdelarna med att arbeta hemifrån är bristen på social kontakt med vänner och kollegor. Det är viktigt att arbetsgivare skapar bättre förutsättningar för ett socialt liv på jobbet, till exempel genom att uppmuntra till fler kaffepauser, anordna fredagsträffar eller organisera företagsomfattande evenemang. Sådana initiativ kan skapa samhörighet efter långa månader av isolering.
Psykisk hälsa – en fråga att ta på allvar
Den sociala och ekonomiska osäkerhet som rått på grund av pandemin har satt människors psykiska välbefinnande på svåra prov. Glada medarbetare är A och O. Det är därför avgörande att arbetsgivarna sätter sin personals psykiska hälsa i första rummet under de kommande månaderna. Chefer och ansvariga bör se till att deras företag har en handlingsplan för friskvård som stöder de anställda.
Förbättra den interna kommunikationen
Det är viktigt att det finns tydliga kommunikationskanaler genom vilka de anställda hålls informerade om eventuella förändringar i företaget. Det är osäkra tider och företagen måste vara redo att fatta snabba beslut och effektivt kunna informera sin personal om dessa beslut. En tydlig och löpande kommunikation hjälper till att hålla de anställda vid gott mod och skapar en känsla av att arbetsgivaren har situationen under kontroll.
Läs den här artikeln om hur covid-19 har förändrat våra arbetssätt.
Länkar:
De åtta främsta onlineverktygen för teamarbete på distans
Så har covid-19 förändrat våra arbetssätt
Läs mer:
Hitta Euresrådgivare
Leva och arbeta i Euresländer
Eures jobbdatabas
Eures tjänster för arbetsgivare
Eures evenemangskalender
Kommande evenemang på nätet
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på LinkedIn
Översikt
- Publiceringsdatum
- 28 augusti 2020
- Upphovsmän
- Europeiska arbetsmyndigheten | Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
- Teman
- Företag /Entreprenörskap
- Externa EURES-nyheter
- Externa intressenter
- Råd och tips
- Arbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheter
- Rekryteringstrender
- Relaterade avsnitt
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles