Σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον, οι εταιρείες και οι δημόσιες υπηρεσίες χρειάζεται να επενδύσουν περισσότερο σε προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως είναι οι κινητές επικοινωνίες, το υπολογιστικό νέφος, η ανάλυση μαζικών δεδομένων και οι έξυπνες συσκευές. Η ζήτηση για επαγγελματίες του τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας σημείωσε αύξηση 4% ετησίως την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα τελευταία χρόνια, οι πολιτικές της ΕΕ δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις δεξιότητες ΤΠΕ, και ιδιαίτερα στην απασχόληση ειδικευμένων επαγγελματιών ΤΠΕ. Στην πρόσφατα επικαιροποιημένη στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά δίνεται έμφαση στην ανάγκη σχεδιασμού πολιτικών που στοχεύουν στην ενίσχυση της σταθερότητας των ευρωπαϊκών αγορών εργασίας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της ΕΕ. Γι’ αυτόν τον λόγο, η παρακολούθηση της απασχόλησης των ειδικευμένων επαγγελματιών ΤΠΕ έχει καίρια σημασία, όπως επισημαίνεται σε άρθρο της Eurostat. Για παράδειγμα, η υιοθέτηση του «υπολογιστικού νέφους» έχει προοπτικές δημιουργίας περίπου 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας έως το 2020, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΓΔ Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών. Το υπολογιστικό νέφος αφορά την αποθήκευση δεδομένων και προγραμμάτων– και τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά– στο διαδίκτυο και όχι σε ιδιόκτητο σκληρό δίσκο ή συσκευή τοπικής αποθήκευσης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, περίπου 8 εκατομμύρια άτομα εργάζονταν το 2015 ως ειδικευμένοι επαγγελματίες στον κλάδο των ΤΠΕ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 3,5% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ. Τα τελευταία χρόνια, τόσο ο αριθμός όσο και το ποσοστό των ειδικευμένων επαγγελματιών ΤΠΕ επί της συνολικής απασχόλησης αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με την έκθεση του 2017 για την ψηφιακή πρόοδο της Ευρώπης, το ποσοστό των θέσεων εργασίας στον κλάδο ΤΠΕ επί της συνολικής απασχόλησης αυξήθηκε κατά 35% από το 2005 έως το 2015.
Ωστόσο, οι εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη δυσκολεύονται να βρουν τους κατάλληλους ειδικευμένους επαγγελματίες ΤΠΕ για να τις υποστηρίξουν. Στην προαναφερόμενη έκθεση για την ψηφιακή πρόοδο, η Επιτροπή προβλέπει ότι η διαφορά μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς ειδικευμένων επαγγελματιών ΤΠΕ θα αυξηθεί από 373 000 το 2005 σε περίπου 500 000 έως το 2020. Από τη διαφορά προήλθε ο όρος «χάσμα ψηφιακών δεξιοτήτων».
Αντιμετώπιση της έλλειψης δεξιοτήτων ΤΠΕ
Στο πλαίσιο της νέας ατζέντας δεξιοτήτων για την Ευρώπη που αποσκοπεί στην παροχή κατάλληλης κατάρτισης, κατάλληλων δεξιοτήτων και κατάλληλης στήριξης στους πολίτες της ΕΕ, η Επιτροπή εγκαινίασε το 2016 τον Συνασπισμό για τις ψηφιακές δεξιότητες και θέσεις εργασίας. Αυτός ο συνασπισμός στηρίζει τη συνεργασία μεταξύ ενδιαφερόμενων φορέων στους τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της βιομηχανίας, με στόχο τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των επαγγελματιών ΤΠΕ, αλλά και του ευρύτερου πληθυσμού.
Ο συνασπισμός στηρίζει επίσης την πρωτοβουλία για θέσεις πρακτικής άσκησης Digital Opportunity (Ψηφιακή ευκαιρία) της ΓΔ CNECT. Η πρωτοβουλία φιλοξενείται στην πλατφόρμα Drop'pin@EURES και έχει ως στόχο να ενισχύσει τις ψηφιακές δεξιότητες προσφέροντας ευκαιρίες διασυνοριακής πρακτικής άσκησης σε έως και 6.000 φοιτητές και πρόσφατους απόφοιτους κατά την περίοδο 2018-2020.
Ποιες είναι οι νέες δεξιότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση στον κλάδο των ΤΠΕ;
Σύμφωνα με μελέτη της DIGITALEUROPE, της ένωσης που εκπροσωπεί τον κλάδο ΤΠΕ στην Ευρώπη, οι τομείς με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι εξής:
- Ψηφιακή ασφάλεια
- Επιχειρηματικά δίκτυα
- Ανάλυση μαζικών δεδομένων
- Το διαδίκτυο των πραγμάτων
- Κινητές τεχνολογίες
- Υπολογιστικό νέφος
- Διαχείριση επιχειρησιακών αλλαγών
- Βάση δεδομένων In-Memory
- Ολοκληρωμένες υπηρεσίες προϊόντων
- Τεχνολογίες έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας ή καινοτόμες διεπαφές
Σύμφωνα με την έκθεση The Harvey Nash/KPMG CIO Survey 2017, οι δεξιότητες ΤΠΕ με τη μεγαλύτερη ζήτηση αφορούν την ανάλυση μαζικών δεδομένων, την επιχειρησιακή ανάλυση και την αρχιτεκτονική επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει τα εξής: «Αν και η τεχνολογική δεξιότητα με την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ζήτηση φέτος [2017] ήταν η αρχιτεκτονική επιχειρήσεων, η ανάλυση μαζικών δεδομένων παρέμεινε η δεξιότητα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, με ποσοστό 42%, σημειώνοντας αύξηση 8% σε σχέση με πέρυσι.»
Εστίες απασχόλησης στον κλάδο ΤΠΕ στην Ευρώπη
Σύμφωνα με την έκθεση του 2017 για την ψηφιακή πρόοδο της Ευρώπης, σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σημειώθηκε σημαντική αύξηση της απασχόλησης των επαγγελματιών ΤΠΕ από το 2005 έως το 2015. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στη Γερμανία, στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιταλία. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το 2015, τα κράτη μέλη με το υψηλότερο ποσοστό ειδικευμένων επαγγελματιών ΤΠΕ επί της συνολικής απασχόλησης ήταν η Φινλανδία (6,5%), η Σουηδία (6,1%), οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο (και οι δύο 5%).
Το Ηνωμένο Βασίλειο απασχολεί τον μεγαλύτερο αριθμό επαγγελματιών ΤΠΕ (1,54 εκατομμύρια το 2015), παρότι η Γερμανία (1,47 εκατομμύρια) διπλασίασε σχεδόν τον αριθμό των απασχολούμενων στον κλάδο ΤΠΕ την τελευταία δεκαετία.
Σχετικοί σύνδεσμοι:
DIGITALEUROPE and the EC’s skills strategy 2016
Στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά
Europe’s Digital Progress Report 2017
Νέα ατζέντα δεξιοτήτων για την Ευρώπη
The Harvey Nash/KPMG CIO Survey 2017
Διαβάστε περισσότερα:
Αναζητήστε προσωπικό του EURES
Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES
Βάση αναζήτησης εργασίας EURES
Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες
Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES
Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις
Το EURES στο Facebook
Το EURES στο Twitter
Το EURES στο LinkedIn
Λεπτομέρειες
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- 2 Μαΐου 2018
- Συντάκτες
- Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας | Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης
- Θέματα
- Επιχειρήσεις /Επιχειρηματικότητα
- Εξωτερικοί ενδιαφερόμενοι
- Χρήσιμες συμβουλές
- Νέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότητα
- Ειδήσεις / αναφορές / στατιστικά στοιχεία
- Τάσεις προσλήψεων
- Νεολαία
- Σχετικές ενότητες
- Τομέας
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles