Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice16. junij 2020Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanjePredviden čas branja: 3 min

Nasveti za prilagoditev načina iskanja zaposlitve po epidemiji bolezni COVID-19

Kriza zaradi epidemije bolezni COVID-19 je v naša življenja prinesla velike spremembe. Spremenila je naš način dela, rekreacije, prehranjevanja, potovanja, nakupovanja – celo našega druženja (Se vidimo na Zoomu? Kdo je za?).

Tips for adapting your job search post COVID-19
Shutterstock

Sedanja kriza tudi iskalcem zaposlitve ni prizanesla. Ker se nekateri ukrepi proti širjenju bolezni že rahljajo in se veselimo obdobja po epidemiji bolezni COVID-19, smo za vas pripravili šest kratkih nasvetov, kako prilagoditi način iskanja zaposlitve spreminjajočim se razmeram v svetu dela.

Bodite odprti glede vrst dela, ki vas zanimajo

V času epidemije bolezni COVID-19 so mnoga podjetja povsem prenehala zaposlovati nove kadre, medtem ko so nekatera druga (npr. sektor spletnih maloprodajnih storitev, storitev kurirske/poštne dostave, hipermarketi in lekarne) iskali dodatno delovno silo zaradi povečanega povpraševanja kot neposredne posledice krize. Če boste odprti glede vrst dela, ki vas zanimajo, boste imeli veliko več možnosti, da najdete nekaj, kar vam ustreza.

Okrepite svojo navzočnost na spletu

Ker v številnih državah še vedno veljajo pravila o omejevanju socialnih stikov, so osebni razgovori za službo in priložnosti za mreženje trenutno zelo redki, prevladovanje dela na daljavo pa lahko pričakujemo tudi po koncu epidemije bolezni COVID-19. Za iskalce zaposlitve je zato bistvenega pomena opazna in izdelana podoba na spletu. Posodabljanje vašega profila na portalu LinkedIn in drugih družbenih medijih z ustreznimi delovnimi izkušnjami, znanji in spretnostmi bo povečalo vašo možnost, da vas delodajalci prepoznajo kot ustreznega kandidata za zapolnitev prostih delovnih mest. Pri tem ne pozabite na zaščito svojih uporabniških računov z ustreznimi nastavitvami zasebnosti.

Bodite navzoči na več portalih in seznamih

Pri iskanju zaposlitve se ni priporočljivo zanašati zgolj na ene in iste portale, zlasti če vaša navzočnost na njih dlje časa ni obrodila nobenih sadov. Z uporabo več kanalov komuniciranja in širokega izbora portalov boste zmanjšali možnost, da bi spregledali kakšen oglas za zaposlitev, ki bi utegnil biti pomemben za vas. Večina spletnih portalov za iskanje zaposlitve omogoča iskanje po lokaciji, višini plače, ključnih besedah in delovnem času.

Pripravite se na videorazgovor

Ker postaja fizični osebni stik čedalje redkejši, število delovnih mest na daljavo pa vse bolj narašča, obstaja velika možnost, da boste med iskanjem zaposlitve morali opraviti videorazgovor. Pripravite se nanj tako, da svoj nastop vadite s članom vaše družine ali prijateljem, s čemer se boste morda izognili morebitnim neprijetnim spodrsljajem, ki jih ne morete predvideti. Ali na primer mikrofon in naglavne slušalke delujejo brezhibno? Je baterija prenosnega računalnika polna? Je internetna povezava stabilna in varna? Prihaja morda do zamikov pri prenosu govora? Da boste naredili dober vtis, poskrbite za poslovni videz in obleko, vaš pogled naj bo usmerjen neposredno v kamero, prostor, v katerem se nahajate, pa dobro osvetljen.

Posnemite osebno predstavitev v obliki videa

Objava osebne predstavitve v obliki videa na družbenih medijih (zlasti na portalu LinkedIn) je odličen način, da izstopite iz množice in delodajalcem predstavite sebe in svoje veščine. Razmislite o vprašanjih, ki jih delodajalci običajno zastavijo med razgovorom, in pripravite kratek video, v katerem odgovorite na nekatera od njih. Za videopredstavitve veljajo enaka pravila kot za videorazgovore: vaš videz naj bo posloven, glejte neposredno v kamero, prostor, v katerem se nahajate, pa naj bo dobro osvetljen.

Izpopolnite svoja znanja in spretnosti

Na voljo je veliko spletnih tečajev, certificiranih izobraževanj in usposabljanj, samoizolacija pa je odlična priložnost, da se prijavite nanje. Ste morda v razpisih za delovna mesta opazili kakšno zahtevo po posebnih veščinah in spretnostih, za katera menite, da bi bilo dobro, če bi jih imeli? Če boste iskanju zaposlitve namenili enako zavzetost kot delu s polnim delovnim časom in si dejavno prizadevali za razširitev svojih poklicnih znanj in spretnosti, boste do želene službe verjetno prišli hitreje, prav tako pa boste s tem delodajalcem pokazali svojo zavzetost in motivacijo.

Upamo, da vam bodo ti nasveti pomagali osvojiti trg dela po epidemiji bolezni COVID-19!

V partnerstvu z evropskim portalom za zaposlitveno mobilnost EURES.

 

Sorodne povezave:

Kako blesteti na spletnem razgovoru za službo?

Lestvica šestih najboljših platform za učenje prek spleta

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
 • Poslovanje/podjetništvo
 • Namigi in nasveti
 • Mladina
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.