Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия16 Юни 2020 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

Съвети за адаптиране на вашето търсене на работа след COVID-19

Кризата, свързана с COVID-19, промени съществено живота ни. Промени начина, по който работим, спортуваме, пътуване, пазаруваме - дори и социалното ни общуване (среща в Zoom?).

Tips for adapting your job search post COVID-19
Shutterstock

Тя засегна и сферата на заетостта. Тъй като някои ограничения започват да отпадат и навлизаме в периода след COVID-19, тук ви представяме шест кратки съвета, които да ви помогнат да адаптирате търсенето на работа, така че то да отговаря на променящия се свят на труда.

Да бъдем отворени по отношение на вида позиции, които ни интересуват

Въпреки че много фирми спряха да наемат персонал заради кризата с COVID-19, други (напр. онлайн услуги за продажба на дребно, куриерски/пощенски услуги, супермаркети и аптеки) се нуждаят от допълнителни кадри, за да отговорят на нарасналото търсене като пряк резултат от нея. Ако подходите с отворено съзнание към вида функция, която ви интересува, има много по-голяма вероятност да откриете нещо подходящо.

Развиване на вашето присъствие онлайн

При все това в много държави все още се прилагат правила за социално дистанциране и за момента присъствените интервюта за работа и мрежовите събития са много малко, затова дори и след кризата с COVID-19 тенденцията към дистанционна работа вероятно ще се запази. Ето защо е от решаващо значение да имате силно и професионално онлайн присъствие. Актуализирането на вашите професионални профили в LinkedIn и други социални медии със съответния професионален опит, умения и квалификации ще гарантира, че лицата, които се занимават с набиране на персонал, ще могат по най-добрия начин да ви свържат с дадена позиция. След като сте направили тази първа стъпка се уверете, че всички ваши лични профили са защитени с подходящите настройки за неприкосновеност.

Използване на различни уебсайтове и обяви

Когато търсите работа, не разчитайте винаги на едни и същи уебсайтове и обяви, особено ако нямате успех до този момент. Използването на множество канали и широк кръг от сайтове ще ви помогне да се уверите, че кандидатствате за всяка позиция, за която сте подходящи. Повечето сайтове за търсене на работа ви дават възможност да търсите работни места по местоположение, заплата, ключови думи и работно време.

Упражнявайте се за видео интервюта

Като се има предвид, че физическите контакти са сведени до минимум и дистанционната работа става все по-популярна, е много вероятно когато търсите работа да преминете видео интервю. Упражнявайте се с член на семейството или приятел, това ще ви помогне да избегнете смущаващи инциденти, които може да не сте очаквали. Например, имате ли добре работещи микрофон и слушалки, а лаптопът ви зареден ли е изцяло? Дали вашата интернет връзка е стабилна и сигурна? Има ли значително забавяне на звуковия сигнал? Не забравяйте да се обличате професионално, да гледате директно в камерата и да изберете тихо и добре осветено място, за да можете да създадете възможно най-добро впечатление.

Изготвяне на автобиографията във видео формат

Качването на видеозапис във вашите канали в социалните медии (особено в LinkedIn) е чудесен начин да изпъкнете и да създадете представа за личността и уменията си. Обмислете какви въпросите биха могли да ви задават по време на интервюто и направете кратък видеоклип с отговори на някои от тях. Тук важат същите правила както при видео интервютата: обличайте се професионално, говорете директно с камерата и изберете тихо и добре осветено място.

Подсилване на автобиографията

Съществуват множество онлайн курсове, сертификатни обучения и квалификации, а самоизолацията е отлична възможност за извършване на такива. Може би сте забелязали конкретно изискване за умения в много от обявите за работа, което според вас би могло да ви е от полза? Отнасяйте се към търсенето на работа като към функция на пълно работно време, а активното развиване на професионалните ви умения вероятно ще ускори процеса и ще покаже ангажираност и мотивация пред работодателите.

Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да се ориентирате в пазара на труда в обстановката след кризата с COVID-19!

В партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Връзки по темата:

Как да блеснете на събеседване за работа онлайн

Най-добрите 6 платформи за онлайн обучение

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
 • Бизнес /Предприемачество
 • Препоръки и съвети
 • Младост
Сектор
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.