Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel16 juni 2020Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Tips för att anpassa ditt jobbsökande efter covid-19

Covid-19-krisen har lett till stora förändringar i våra liv, bland annat i fråga om hur vi arbetar, motionerar, äter, reser och gör inköp och även hur vi umgås (t.ex. genom träffar via Zoom).

Tips for adapting your job search post COVID-19
Shutterstock

Även jobbsökandet har förändrats. Vissa nedstängningar börjar lättas upp och vi ser fram emot tiden efter covid-19. Här är därför sex snabba tips på hur du kan anpassa ditt jobbsökande till det föränderliga arbetslivet.

Var öppen för olika typer av jobb

Även om covid-19-krisen gör att många företag helt har slutat anställa behöver andra (t.ex. nätbutiker, kurir-/posttjänster, snabbköp och apotek) ytterligare stöd för att möta det ökade behov som uppstått som ett direkt resultat av krisen. Om du är öppen för olika typer av jobb har du mycket större chans att hitta något som passar dig.

Utveckla din närvaro på nätet

Eftersom reglerna om social distansering fortfarande gäller i många länder är det just nu väldigt få intervjuer och tillfällen för nätverkande som äger rum på plats, och det är möjligt att ännu mer arbete kommer att utföras på distans efter covid-19. Därför är det mycket viktigt med en stark och professionell närvaro på nätet. Genom att uppdatera dina yrkesprofiler på LinkedIn och andra sociala medier med relevanta arbetslivserfarenheter, färdigheter och kvalifikationer ser du till att maximera chansen att rekryterarna väljer ut dig till ett jobb. Med detta i åtanke bör du se till att dina personliga konton skyddas genom lämpliga integritetsinställningar.

Använd flera olika webbplatser och förteckningar

Förlita dig inte hela tiden på samma webbplatser och förteckningar i ditt jobbsökande, särskilt om detta inte visar sig leda någonstans. Genom att använda flera kanaler och ett stort antal webbplatser ser du till att du söker varje jobb som kan vara av intresse för dig. På de flesta webbplatser för jobbsökande kan du leta efter arbeten genom att sortera efter ort, lön, nyckelord och arbetstider.

Öva på videointervjuer

Eftersom antalet fysiska möten begränsas till ett minimum och allt fler tjänster på distans blir tillgängliga är chansen stor att du när du söker jobb kommer att delta i en videointervju. Att öva på detta i förväg tillsammans med en familjemedlem eller vän hjälper dig att undvika pinsamma missöden som du kanske inte hade förutsett. Fungerar till exempel mikrofonen och hörlurarna och är din bärbara dator helt uppladdad? Är din internetförbindelse stabil och säker? Förekommer stora fördröjningar av ljudet? Kom ihåg att klä dig professionellt, tala direkt till kameran och välj en lugn miljö med bra belysning för att göra ett så gott intryck som möjligt.

Gör ett video-cv

Att ladda upp ett video-cv på sociala medier (särskilt LinkedIn) är ett utmärkt sätt att sticka ut i mängden och ge arbetsgivarna en uppfattning om din personlighet och dina kvalifikationer. Fundera över vilken typ av frågor du kan tänkas få under en intervju och gör en kort video där du svarar på några av dem. Samma regler gäller här som vid videointervjuer: klä dig professionellt, tala direkt till kameran och välj en lugn miljö med bra belysning.

Öka din kompetens

Det finns många kurser, certifieringar och kvalifikationer som är tillgängliga via nätet och självisolering kan vara ett perfekt tillfälle att utnyttja dessa möjligheter. Kanske har du lagt märke till att en viss kompetens anges som krav i många platsannonser och tror att du skulle ha nytta av den? Att behandla jobbsökandet som ett heltidsarbete och aktivt utveckla dina yrkeskvalifikationer gör troligen att du snabbare kommer dit du vill och visar arbetsgivarna att du är engagerad och motiverad.

Vi hoppas att dessa tips hjälper dig att lyckas på arbetsmarknaden efter covid-19.

I samarbete med Eures, den europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet.

 

Länkar:

Så ger du ett gott intryck i jobbintervjuer på nätet

De sex bästa gratis plattformarna för onlinekurser

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
Företag /EntreprenörskapRåd och tipsUngdom
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.