Även jobbsökandet har förändrats. Vissa nedstängningar börjar lättas upp och vi ser fram emot tiden efter covid-19. Här är därför sex snabba tips på hur du kan anpassa ditt jobbsökande till det föränderliga arbetslivet.
Var öppen för olika typer av jobb
Även om covid-19-krisen gör att många företag helt har slutat anställa behöver andra (t.ex. nätbutiker, kurir-/posttjänster, snabbköp och apotek) ytterligare stöd för att möta det ökade behov som uppstått som ett direkt resultat av krisen. Om du är öppen för olika typer av jobb har du mycket större chans att hitta något som passar dig.
Utveckla din närvaro på nätet
Eftersom reglerna om social distansering fortfarande gäller i många länder är det just nu väldigt få intervjuer och tillfällen för nätverkande som äger rum på plats, och det är möjligt att ännu mer arbete kommer att utföras på distans efter covid-19. Därför är det mycket viktigt med en stark och professionell närvaro på nätet. Genom att uppdatera dina yrkesprofiler på LinkedIn och andra sociala medier med relevanta arbetslivserfarenheter, färdigheter och kvalifikationer ser du till att maximera chansen att rekryterarna väljer ut dig till ett jobb. Med detta i åtanke bör du se till att dina personliga konton skyddas genom lämpliga integritetsinställningar.
Använd flera olika webbplatser och förteckningar
Förlita dig inte hela tiden på samma webbplatser och förteckningar i ditt jobbsökande, särskilt om detta inte visar sig leda någonstans. Genom att använda flera kanaler och ett stort antal webbplatser ser du till att du söker varje jobb som kan vara av intresse för dig. På de flesta webbplatser för jobbsökande kan du leta efter arbeten genom att sortera efter ort, lön, nyckelord och arbetstider.
Öva på videointervjuer
Eftersom antalet fysiska möten begränsas till ett minimum och allt fler tjänster på distans blir tillgängliga är chansen stor att du när du söker jobb kommer att delta i en videointervju. Att öva på detta i förväg tillsammans med en familjemedlem eller vän hjälper dig att undvika pinsamma missöden som du kanske inte hade förutsett. Fungerar till exempel mikrofonen och hörlurarna och är din bärbara dator helt uppladdad? Är din internetförbindelse stabil och säker? Förekommer stora fördröjningar av ljudet? Kom ihåg att klä dig professionellt, tala direkt till kameran och välj en lugn miljö med bra belysning för att göra ett så gott intryck som möjligt.
Gör ett video-cv
Att ladda upp ett video-cv på sociala medier (särskilt LinkedIn) är ett utmärkt sätt att sticka ut i mängden och ge arbetsgivarna en uppfattning om din personlighet och dina kvalifikationer. Fundera över vilken typ av frågor du kan tänkas få under en intervju och gör en kort video där du svarar på några av dem. Samma regler gäller här som vid videointervjuer: klä dig professionellt, tala direkt till kameran och välj en lugn miljö med bra belysning.
Öka din kompetens
Det finns många kurser, certifieringar och kvalifikationer som är tillgängliga via nätet och självisolering kan vara ett perfekt tillfälle att utnyttja dessa möjligheter. Kanske har du lagt märke till att en viss kompetens anges som krav i många platsannonser och tror att du skulle ha nytta av den? Att behandla jobbsökandet som ett heltidsarbete och aktivt utveckla dina yrkeskvalifikationer gör troligen att du snabbare kommer dit du vill och visar arbetsgivarna att du är engagerad och motiverad.
Vi hoppas att dessa tips hjälper dig att lyckas på arbetsmarknaden efter covid-19.
I samarbete med Eures, den europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet.
Länkar:
Så ger du ett gott intryck i jobbintervjuer på nätet
De sex bästa gratis plattformarna för onlinekurser
Läs mer:
Hitta en Euresrådgivare
Leva och arbeta i Euresländer
Eures jobbdatabas
Eures tjänster för arbetsgivare
Eures evenemangskalender
Kommande evenemang på nätet
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på LinkedIn
Översikt
- Publiceringsdatum
- 16 juni 2020
- Upphovsmän
- Europeiska arbetsmyndigheten | Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
- Teman
- Företag /Entreprenörskap
- Råd och tips
- Ungdom
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles