Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
  • Nieuwsartikel
  • 18 april 2019
  • Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie
  • Leestijd: 4 min

Sociale media: hulpmiddel in de zoektocht naar een baan?

Meer dan twee miljard mensen maken dagelijks gebruik van sociale media om met vrienden in contact te blijven, foto's te delen, video's te bekijken, enz. Er zijn echter nog andere geweldige toepassingen. In dit artikel onderzoeken we waarom sociale media de perfecte manier kunnen zijn om een droombaan te vinden.

Social media: A job hunting tool?
EURES

LinkedIn

Een artikel over het zoeken van een baan op sociale media kan eigenlijk niet om LinkedIn heen. De site werd in 2002 gelanceerd en is speciaal ontworpen voor professionele netwerken en aanwervingen. Er zijn diverse tools en functies. Wij hebben enkele van onze favorieten uitgelicht.

Lid worden van groepen: een voor de hand liggende, maar logische plaats om te beginnen. LinkedIn heeft meer dan 1,7 miljoen groepen, niet alleen voor individuele bedrijven, maar ook voor netwerken, organisaties en specifieke thema's. Door lid te worden van een groep krijgt u toegang tot deskundigen, mensen met dezelfde belangen of ideeën en misschien zelfs potentiële werkgevers.

Een baan zoeken: de Job Search van LinkedIn werkt op vrijwel dezelfde manier als veel andere banenzoekmachines: u kunt zoeken en solliciteren naar openstaande functies. Naast de manuele zoekoptie zal de site u ook banen aanbevelen op basis van uw profiel en loopbaaninteresses (zie hierna). Dit kan een mooie snelkoppeling zijn naar interessante functies waarover rechtstreeks door werkgevers wordt bericht.

Uw loopbaaninteresses activeren: Met deze optie, gesitueerd onder de tab "Vacatures", kunt u recruiters laten weten dat u op zoek bent naar een baan. U kunt zaken specificeren, zoals functies waarin u geïnteresseerd bent, locaties, contractvormen, bedrijfstakken en startdata. Activeer de optie Loopbaaninteresses en vul de informatie zo volledig mogelijk in om uw belangstelling te delen met potentiële werkgevers.

Uw vaardigheden laten onderschrijven: Het is gemakkelijk om een lijst van vaardigheden op te stellen, maar een werkgever kan doorgaans niet beoordelen hoe nauwkeurig die lijst is. Hiervoor is de functie Onderschrijvingen handig. Onderschrijvingen van vaardigheden weerspiegelen meer dan slechts uw mening en geven recruiters net dat beetje meer zekerheid.

Twitter

Elke dag worden er naar schatting 500 miljoen tweets verzonden op Twitter. Dit maakt het medium tot een rijke bron voor informatie, de laatste trends en nieuws. Het is ook een geweldige plek om op zoek te gaan naar arbeidskansen, vooral als u dit graag onderweg doet.

Hashtags volgen: De meeste recruiters gebruiken hashtags wanneer zij openstaande functies op Twitter plaatsen. Een snelle en regelmatige zoekopdracht naar hashtags zoals #baan – en meer specifieke tags als u zich op een bepaalde onderneming of functie richt – brengt de arbeidskansen rechtstreeks naar u.

Leiders volgen: Elke branche heeft toonaangevende bedrijven en beïnvloeders. Door deze personen en organisaties te volgen breidt u niet alleen uw netwerk uit, maar hebt u ook rechtstreeks toegang tot al hun nieuwste tweets.

Uw tweets op doelgroepen afstemmen: Tweets plaatsen over een bepaalde branche of een bepaald onderwerp is een eenvoudige manier om blijk te geven van uw belangstelling. U zult zo misschien ook meer relevante volgers aantrekken of accounts ontdekken die voor u nuttig zijn.

Een baan zoeken: Hoewel Twitter geen klassieke geïntegreerde banenzoekfunctie heeft zoals LinkedIn, kunnen websites als Jobs By Twitter en Twit Job Seek handig zijn. Volg gewoon de instructies op deze sites om de mogelijkheden te vinden die voor u interessant zijn.

Facebook

Facebook is waarschijnlijk de minst voor de hand liggende van de sociaalnetwerksites wanneer het gaat om het vinden van een baan, maar dat betekent niet dat de site niets te bieden heeft. Het is nog altijd de grootste en meest gebruikte sociaalnetwerksite, met gemiddeld bijna 1,5 miljard dagelijks actieve gebruikers. De aanwezigheid van dit medium op de lijst wordt meer dan gerechtvaardigd door het feit dat meer dan zestig miljoen bedrijven een Facebookpagina hebben.

Uw netwerk uitbreiden: De meest elementaire stap op Facebook is lid worden van relevante groepen en pagina's van personen en bedrijven die u interesseren "liken". Dit geeft u onmiddellijk toegang tot al hun nieuws en verwijzingen naar banen. U kunt ook uw accountinstellingen aanpassen om een melding per e-mail te ontvangen wanneer zij iets plaatsen, zodat u nooit een arbeidskans mist.

Een speciaal profiel creëren voor uw zoektocht naar een baan: Als u een stap verder wilt gaan, probeer dan een volledig nieuw "professioneel" profiel te creëren. Zo hebt u een smetteloos profiel voor het presenteren van uw talenten en ook een persoonlijke ruimte waar u vakantiekiekjes en grappige memes kunt blijven plaatsen.

Algemene tips

Uw profiel actueel houden: Welk sociaalmediumplatform u ook kiest, een profiel is slechts zo goed als de informatie die het bevat. Zorg ervoor dat uw informatie gedetailleerd, relevant en up-to-date is om uw aanwervingspotentieel te optimaliseren.

Professioneel blijven: Sociale media moedigen een zekere mate van informaliteit aan. Dat is fijn als je met vrienden aan het chatten bent, maar recruiters zijn op zoek naar meer professionaliteit. Houd voor ogen wie uw publiek is en hoe u dit zou moeten aanspreken voordat u op "Verzenden" drukt. Houd er rekening mee dat sociale media een lang geheugen hebben – zorg ervoor dat u geen spijt hoeft te hebben van die post of tweet van vijf jaar geleden!

Dit zijn ze dus: onze toptips om sociale media in te zetten in uw zoektocht naar een baan. Het is aan u om met dit advies aan de slag te gaan en er goed gebruik van te maken. Succes!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met EURES, het Europees portaal voor beroepsmobiliteit.

 

Verwante links:

LinkedIn

Twitter

Facebook

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Onderwerpen
  • Hints en tips
  • Sociale media
  • Jeugd
Sector
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.