Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия18 Aприл 2019 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

Социалните медии: Инструмент за търсене на работа?

Повече от 2 милиарда души използват ежедневно социалните медии, за да общуват с приятели, да споделят снимки, да гледат смешни видеоклипове... но от тези платформи може да има и други съществени ползи. В тази статия разглеждаме как социалните медии могат да бъдат идеалният начин за намиране на мечтаната работа.

Social media: A job hunting tool?
EURES

LinkedIn

В началото на всяка статия за търсене на работа в социалните медии трябва да се спомене LinkedIn. Създаденият през 2002 г сайт е специално предназначен за общности за работа в мрежа с професионална цел и за наемане на работа. Предлагат се различни инструменти и функции, от които избрахме тези, които най-много ни харесват.

Присъединяване към група: Очевидна и логична начална стъпка. Съществуват повече от 1,7 милиона групи в LinkedIn, които са свързани не само с конкретни дружества, но също и с общности за работа в мрежа, организации и конкретни теми. Присъединяването към дадена група ще ви осигури достъп до експерти, хора, които имат еднакви интереси или идеи, и евентуално до потенциални работодатели.

Търсене на работа: Търсачката на работни места на LinkedIn прилича на много други търсачки за работа по това, че можете да търсите отворени работни места и да кандидатствате за тях. Както при опцията за ръчно търсене, сайтът също препоръчва работни места въз основа на вашия профил и професионални интереси (вж. по-долу). Това може да бъде чудесен пряк път към интересни позиции, публикувани директно от работодатели.

Активирайте вашите професионални интереси: Разположена под раздел „Работни места“, тази опция ви дава възможност да покажете на лицата, които се занимават с наемане на служители, че търсите работа. Можете да посочите подробности, като длъжности, които ви интересуват, местоположения, видове договори, сектори и дати за започване на работа. Активирайте опцията за професионални интереси и дайте възможно най-изчерпателна информация, за да може потенциалните работодатели да разберат какви са интересите ви.

Получете одобрение за уменията си: Лесно е да се състави списък с умения, но обикновено работодателят няма как да прецени доколко е надежден този списък. Именно тук е ролята на функцията за одобрение. Одобрените умения не отразяват само вашето мнение, но също така дават допълнителни гаранции на лицата, които се занимават с наемане на служители.

Twitter

Приблизително 500 милиона туитове се изпращат ежедневно чрез Twitter, което го превръща в богат източник на информация, най-новите тенденции и новини. Това е и чудесно място за търсене на възможности за работа, особено ако искате да търсите, а имате много работа.

Следвайте хаштаговете: Повечето от лицата, които се занимават с наемане на служители, използват хаштагове, за да рекламират отворени позиции в Twitter. При бързо и редовно търсене на хаштагове, като #работа — както и на по-конкретни, ако сте се насочили към определена компания или длъжност — възможностите ще дойдат директно при вас.

Следвайте лидерите: Всеки сектор има свои водещи компании и инфлуенсъри. Като следвате тези хора и организации, вие не само разширявате вашата мрежа, но и получавате непосредствен достъп до всички техни най-нови туитове.

Нека туитовете ви да имат конкретна насоченост: Публикуване на туитове за специфичен сектор или тема е лесен начин да демонстрирате своя интерес. По този начин може да съберете повече подходящи последователи или да откриете полезни партньори, които самите вие да следвате.

Търсене на работа: Въпреки че Twitter няма такава стандартна вградена търсачка за работа, като тази на LinkedIn, уебсайтове, като Jobs By Twitter и Twit Job Seek, могат да ви помогнат. Просто следвайте указанията на тези сайтове, за да откриете възможностите за работа, които ви интересуват.

Facebook

Facebook е може би най-малко видимият сайт за социални контакти, когато се търси работа, но това не означава, че той няма какво да предложи. Освен това той е най-големият и най-използваният световен сайт за социални контакти средно с почти 1,5 милиарда активни потребители на ден. Като се прибави фактът, че повече от 60 милиона предприятия имат свояFacebook страница, присъствието на този сайт в настоящия списък е повече от оправдано.

Разширете вашата мрежа: Основната стъпка във Facebook е да се присъедините към подходящите групи и „да харесвате“ страниците на хората и компаниите, които ви интересуват. Това ще ви даде непосредствен достъп до техните последни новини и обяви за работа. Можете също да нагласите настройките на акаунта си така, че да получавате електронно съобщение при публикуване на обява за работа, за да сте сигурни, че няма да пропуснете някоя възможност.

Създайте си профил, предназначен за търсене на работа: Ако искате да направите още една стъпка, може би си струва да създадете изцяло нов „професионален“ профил. Това ще ви позволи да имате чисто пространство, където можете да представите вашите умения, като в същото време да продължите да публикувате информация за вашите ваканции и смешни съобщения в личното си пространство.

Общи съвети

Поддържайте профила си актуален: Независимо коя платформа в социалните мрежи ще решите да използвате, силата на вашия профил зависи от информацията, която съдържа. Поддържайте профила си достатъчно подробен, точен и актуален, за да увеличите в максимална степен потенциала си за намиране на работа.

Запазете професионалното отношение: Социалните медии създават склонност към известна неофициалност. Това е добре, когато си говорите с приятели, но лицата, които се занимават с наемане на служители, търсят повече професионализъм. Преди да натиснете бутона „изпращане“, си помислете кой ще прочете написаното от вас и как трябва да се обърнете към него/нея. Не забравяйте, че сайтовете на социалните медии имат дълга памет — не се оказвайте в положение да съжалявате за пост или туит отпреди пет години!

Ето това са нашите най-важни съвети за използване на социалните медии при търсене на работа. От вас зависи да се заемете със задачата и да използвате пълноценно тези съвети. Успех!

Статията е създадена в партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Връзки по темата:

LinkedIn

Twitter

Facebook

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветник на ЕURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
 • Препоръки и съвети
 • Социална медия
 • Младост
Сектор
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.