Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
  • Știre
  • 18 aprilie 2019
  • Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
  • 6 min de lectură

Platformele de comunicare socială: instrumente de căutare a unui loc de muncă?

Peste 2 miliarde de oameni folosesc platforme de comunicare socială în fiecare zi, pentru a afla vești despre prieteni, pentru a distribui fotografii, pentru a urmări videoclipuri amuzante... dar ele au și alte utilizări, la fel de importante. În acest articol vom vedea de ce platformele de comunicare socială pot fi instrumentul perfect pentru a găsi locul de muncă ideal.

Social media: A job hunting tool?
EURES

LinkedIn

Nu se poate începe un articol despre căutarea unui loc de muncă pe platformele sociale fără a vorbi despre LinkedIn. Lansat în 2002, acest site este conceput special pentru crearea de rețele profesionale și pentru recrutare. Site-ul oferă instrumente și funcții diverse, dintre care am selectat câteva preferințe proprii.

Alăturați-vă unor grupuri: Este o strategie evidentă, dar și un punct logic de plecare. Pe LinkedIn există peste 1,7 milioane de grupuri. Nu toate sunt construite în jurul unor companii individuale, ci există și grupuri destinate socializării în rețea sau unor organizații ori teme specifice. Aderând la un grup veți intra în legătură cu experți, cu oameni care împărtășesc aceleași interese sau idei și poate chiar cu potențiali angajatori.

Căutați un loc de muncă: Funcția de căutare a unui loc de muncă în LinkedIn funcționează la fel ca multe alte motoare de căutare, în sensul că vă permite să căutați posturi vacante și să vă depuneți candidatura. Pe lângă opțiunea de căutare manuală, site-ul vă poate recomanda locuri de muncă inclusiv pe baza profilului și a intereselor dvs. de carieră (vezi mai jos). Această opțiune poate fi o scurtătură extrem de utilă către posturi interesante publicate direct de angajatori.

Activați opțiunea „interese de carieră”: Această opțiune, aflată la fila „Joburi”, vă dă posibilitatea de a informa recrutorii că sunteți în căutarea unui loc de muncă. Puteți specifica elemente precum titlurile posturilor care vă interesează, locurile în care ați dori să lucrați, tipurile de contract, sectoarele de activitate și data începerii. Activați opțiunea „interese de carieră” și introduceți informații cât mai complete, pentru a vă manifesta interesul în fața potențialilor angajatori.

Obțineți recomandări pentru aptitudinile pe care le aveți: Este ușor să scrieți o listă de aptitudini, însă de regulă angajatorii nu au posibilitatea să verifice cât de corectă este lista respectivă. Funcția de recomandare le oferă un ajutor în acest sens. Recomandările cu privire la aptitudini reprezintă mai mult decât opinia dvs. personală, oferind recrutorilor plusul de siguranță de care au nevoie.

Twitter

Se estimează că, pe Twitter, se trimit 500 de milioane de tweeturi în fiecare zi, ceea ce face ca platforma să fie o sursă bogată de informații, de tendințe actuale și de noutăți. Dar site-ul este și un loc excelent pentru „vânarea” unor oportunități de angajare, în special dacă doriți să strecurați căutarea printre alte activități în curs.

Urmăriți hashtagurile: Majoritatea recrutorilor folosesc hashtaguri atunci când publică posturi vacante pe Twitter. O simplă căutare rapidă folosind hashtagul #job – sau termeni-cheie mai specifici, dacă urmăriți o anumită firmă sau o anumită funcție – vă va duce direct către oportunitățile pe care le căutați.

Urmăriți liderii: Fiecare sector de activitate are companiile sale de top și liderii săi cu influență. Dacă veți urmări acest tip de persoane și de organizații, vă veți extinde rețeaua și, în plus, veți avea acces instantaneu la cele mai recente tweeturi publicate de acestea.

Trimiteți tweeturi bine țintite: Publicarea de tweeturi legate de un anumit sector de activitate sau pe o temă anume reprezintă o modalitate la îndemână pentru a vă demonstra interesul. S-ar putea chiar să câștigați astfel mai mulți urmăritori relevanți sau să descoperiți conturi utile pe care să le urmăriți.

Căutați un loc de muncă: Chiar dacă Twitter nu are integrată o funcție clasică de căutare precum LinkedIn, există site-uri precum Jobs By Twitter și Twit Job Seek care pot fi de ajutor. Tot ce trebuie să faceți este să urmați instrucțiunile de pe aceste site-uri pentru a căuta locurile de muncă ce vă interesează.

Facebook

Dintre site-urile de socializare în rețea, Facebook este probabil cel la care ne gândim ultimul când vine vorba de căutarea unui loc de muncă, dar asta nu înseamnă că nu are nimic de oferit în acest sens. Facebook este totuși cel mai mare și mai utilizat site de socializare online din lume, având în medie aproape 1,5 miliarde de utilizatori activi pe zi. Dacă adăugăm la aceasta și faptul că peste 60 de milioane de întreprinderi au pagină Facebook, prezența acestui site pe lista noastră se justifică cu atât mai mult.

Extindeți-vă rețeaua: Cel mai simplu demers pe Facebook este să vă alăturați unor grupuri relevante și să „apreciați” paginile persoanelor și ale companiilor care vă interesează. În acest fel, veți avea acces instantaneu la toate noutățile și sugestiile de angajare postate. Puteți, de asemenea, să ajustați setările contului personal pentru a avea siguranța că veți primi notificări prin e-mail la fiecare postare a lor, astfel încât să nu ratați nicio ocazie.

Creați-vă un profil special pentru căutarea unui loc de muncă: Dacă doriți să mergeți un pas mai departe, s-ar putea să merite să vă creați un profil „profesional” complet nou. Veți avea astfel un spațiu liber în care vă veți putea promova talentele, păstrând totodată un spațiu personal în care puteți continua să postați instantanee din concediu și meme amuzante.

Sfaturi generale

Menține-vă profilul la zi: Indiferent ce platformă de comunicare socială alegeți să folosiți, atractivitatea profilului dvs. depinde de informațiile pe care le conține. Aveți grijă ca acestea să fie detaliate, relevante și actuale pentru a vă maximiza șansele de recrutare.

Mențineți o atitudine profesionistă: Platformele sociale încurajează într-o oarecare măsură lipsa de formalitate. Această atitudine este potrivită în conversațiile cu prietenii, dar recrutorii preferă un comportament mai profesionist. Înainte de a apăsa butonul „postează”, gândiți-vă la persoanele cu care interacționați și la modul în care ar trebui să vă adresați acestora. Și amintiți-vă că site-urile de comunicare socială au memorie bună – ar fi păcat să ajungeți să regretați o postare sau un tweet dat cu cinci ani în urmă!

Cam astea au fost: cele mai bune sfaturi ale noastre legate de folosirea platformelor sociale în căutarea unui loc de muncă. Acum depinde doar de dumneavoastră să vă puneți pe treabă și să le valorificați. Mult succes!

Articolul a fost realizat în parteneriat cu EURES, Portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă.

 

Linkuri conexe:

LinkedIn

Twitter

Facebook

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
  • Sugestii și sfaturi
  • Rețelele de socializare
  • Tineret
Sectorul
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.