Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
  • Nyhetsartikel
  • 18 april 2019
  • Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
  • Lästid: 5 min

Sociala medier: ett sätt att hitta jobb?

Mer än två miljarder människor använder varje dag sociala medier för att hålla kontakten med vänner, dela foton, titta på roliga videoklipp... men sociala medier kan även utnyttjas på andra sätt. I denna artikel tittar vi på varför sociala medier kan vara det perfekta sättet att hitta ett drömjobb.

Social media: A job hunting tool?
EURES

LinkedIn

LinkedIn måste nämnas redan i inledningen av en artikel om att hitta jobb via sociala medier. Webbplatsen, som startades 2002, är särskilt avsedd för uppbyggnad av yrkesnätverk och rekrytering. Webbplatsen har olika verktyg och funktioner, och här tar vi upp några favoriter.

Gå med i grupper: En självklarhet, men en logisk utgångspunkt. Det finns över 1,7 miljoner grupper på LinkedIn, inte bara för enskilda företag utan även för nätverk, organisationer och särskilda ämnesområden. Genom att gå med i en grupp får du kontakt med experter, personer som har samma intressen eller idéer och kanske även potentiella arbetsgivare.

Söka arbete: Funktionen för jobbsökning på LinkedIn liknar många andra jobbrelaterade sökmotorer, genom att du kan söka efter lediga jobb och skicka ansökningar. Utöver den manuella sökfunktionen rekommenderar webbplatsen också jobb baserat på dina profilintressen och karriärmål (se nedan). Detta kan vara en strålande genväg till intressanta platsannonser som läggs upp direkt av arbetsgivarna.

Aktivera dina karriärmål: Denna funktion, som finns under fliken ”Jobb”, låter rekryterare veta att du söker jobb. Du kan ange exempelvis jobbtitlar du är intresserad av, orter, typer av jobb, branscher och startdatum. Aktivera funktionen med karriärmål och fyll i informationen så fullständigt som möjligt för att visa ditt intresse för potentiella arbetsgivare.

Få kompetensintyg: Det är lätt att sammanställa en lista över kompetenser, men en arbetsgivare kan normalt inte bedöma hur rättvisande uppgifterna är. Det är här kompetensintygen kommer in. Intygade kompetenser återspeglar något mer än bara din egen uppfattning, vilket ger dem extra vikt i rekryterarnas ögon.

Twitter

Det görs ungefär 500 miljoner inlägg på Twitter varje dag, vilket gör tjänsten till en rik källa till information, de senaste trenderna och nyheter. Det är också ett bra ställe att söka jobb på, särskilt om du vill göra sökningarna medan du är ute på språng.

Följ hashtaggarna: De flesta rekryterare använder hashtaggar när de lägger upp platsannonser på Twitter. En snabb och regelbunden sökning efter hashtaggar som #job – och mer specifika hashtaggar om du söker efter ett visst företag eller en viss funktion – gör att du kan ta del av möjligheterna.

Följ ledarna: Varje bransch har sina ledande företag och influerare. När du följer dessa personer och organisationer utvidgar du inte bara ditt nätverk, utan får även direkt tillgång till alla deras senaste inlägg.

Rikta in dina inlägg: Att tweeta om en viss bransch eller ett visst ämne är ett enkelt sätt att visa ditt intresse. Du kanske också upptäcker att du får mer relevanta följare på det sättet, eller hittar användbara konton som du kan följa.

Söka arbete: Twitter har visserligen inte någon klassisk inbyggd funktion för jobbsökning som LinkedIn, men webbplatser som Jobs By Twitter och Twit Job Seek kan vara till hjälp. Följ helt enkelt instruktionerna på dessa webbplatser för att hitta de jobbmöjligheter du är intresserad av.

Facebook

Facebook är sannolikt den webbplats för nätverksbyggande som är minst förknippad med jobbsökning, men det innebär inte att den inte har något att erbjuda. Den är fortfarande världens största och mest använda webbplats för nätverksbyggande, med i genomsnitt nästan 1,5 miljarder aktiva användare per dag. Med tanke på att mer än 60 miljoner företag dessutom har en Facebook-sida är det mer än berättigat att ta upp webbplatsen här.

Utvidga ditt nätverk: Det mest grundläggande steget på Facebook är att gå med i relevanta grupper och ”gilla” sidorna för de personer och företag som intresserar dig. Det ger dig direkt tillgång till alla deras senaste nyheter och jobbtips. Du kan också justera dina kontoinställningar för att du ska få aviseringar när de gör inlägg, så att du inte missar några möjligheter.

Skapa en särskild profil för jobbsökning: Om du vill gå ett steg längre kan det vara lönt att skapa en helt ny ”yrkesprofil”. Detta ger dig ett utrymme där du kan marknadsföra dig själv, samtidigt som du har ditt personliga utrymme där du kan fortsätta lägga upp semesterbilder och roliga mem.

Allmänna tips

Håll din profil uppdaterad: Vilken plattform för sociala medier du än väljer att använda står och faller profilen med den information den innehåller. Se till att din profil är detaljerad, relevant och uppdaterad för att maximera dina rekryteringsmöjligheter.

Var professionell: Sociala medier inbjuder i viss mån till informell kommunikation. Det är okej när du chattar med dina vänner, men rekryterare förväntar sig lite större professionalitet. Tänk på vem du kommunicerar med och hur du bör tilltala dem innan du klickar på ”Skicka”-knappen. Och kom ihåg att sociala medier har bra minne – se till att du inte måste ångra ett fem år gammalt inlägg!

Detta var våra bästa tips om du vill använda sociala medier för att söka jobb. Nu är det upp till dig om du vill utnyttja råden i verkligheten. Lycka till!

Artikeln har tagits fram i samarbete med Eures, den europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet.

 

Länkar:

LinkedIn

Twitter

Facebook

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
  • Råd och tips
  • Sociala media
  • Ungdom
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.