Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия8 Юли 2021 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Стартира кампанията „Сезонна работа с EURES“

EURES започна кампания за повишаване на осведомеността относно сезонната работа. Отсега до края на октомври ще споделяме информация и инструменти, за да ви помогнем да разберете какви са вашите права и задължения като търсещ работа или работодател и как да се възползвате максимално от възможностите за сезонна работа.

‘Seasonal work with EURES’ campaign launches
EURES

Защо сезонната работа е важна?

Сезонната работа е много важна за икономиката на ЕС, особено в сектори като селското стопанство, туризма, хотелиерството и ресторантьорството и строителството. Всяка година до 850 000 граждани на ЕС се преместват в друга държава членка, за да вършат сезонна работа, но много търсещи работа и работодатели не са сигурни какви са техните права и задължения.

Точно затова се провежда нашата кампания — искаме да ви помогнем да намерите информацията, от която се нуждаете и да разберете как EURES може да ви помогне в процесите на търсене или наемане на сезонна работа, особено в трудния контекст на COVID-19.

Тази кампания е част от по-обширната кампания „Права за всички сезони“, която се провежда от Европейския орган по труда (ЕОТ). Вижте промоционалния видеоклип тук.

Търсещи работа: Какво да търсим?

Ако сте търсещо работа лице, налице са много основателни причини, поради които да помислите за сезонна работа. Винаги има възможности за сезонна работа в цяла Европа и тези работни места са гъвкав начин за придобиване на нови умения, за печелене на пари и за прекарване на време в чужбина без дългосрочен ангажимент.

Възможно е да не знаете, че като сезонен работник имате и широк набор от права, когато става въпрос за заплащане, работно време, здраве, безопасност и др. По време на кампанията ще споделяме много по-полезна информация, за да разберете какви са вашите права и как да разпознавате фалшивите обяви за работа, дезинформацията и измамите.

Не забравяйте, че можете също така да се свържете с вашия местен съветник на EURES, за да получите насоки и подкрепа за намиране на възможности. Все още може да има време за намиране на сезонни възможности за летния сезон, затова бихме ви насърчили да започнете да търсите днес.

Работодатели: Какво да търсим?

Като работодател наемането на сезонни работници от чужбина може да ви помогне да осигурите персонала, от който се нуждаете по време на пиковите сезони. Това е особено важно, ако нуждите ви от персонал варират през годината или ако имате недостиг на подходящи кандидати във вашата държава.

По време на кампанията EURES ще споделя информация, която да ви помогне да разберете правата и задълженията си като сезонен работодател. Това ще гарантира, че можете да се възползвате пълноценно от наемането на сезонна работа, като същевременно разбирате отговорностите, които имате към наетия от вас персонал, особено в контекста на COVID-19.

Ако проявявате интерес към набирането на сезонни работници, можете да се свържете със съветник на EURES, за да зададете въпроси и да получите помощ по административни въпроси.

Следете кампанията, за да получавате повече актуална информация

През лятото ще публикуваме информация за сезонната работа в основните канали на EURES Facebook, Twitter, LinkedIn иInstagram чрез използване на хаштаговете #EURESeasonalWorks и #Rights4AllSeasons. Погрижете се да следвате нашите канали, да четете публикациите ни и да ги споделяте с други хора, на които те могат да са интересни или полезни.

Повечето услуги в мрежата EURES също са активни в собствените канали на портала в социалните медии. Насърчаваме ви да следите страниците на вашите национални или регионални служби EURES, на които ще се споделя конкретна информация за сезонната работа във вашите държави или регион.

Ще организираме и Седмица на действието във връзка с кампанията в периода 20—24 септември. През този конкретен период в Европа ще се организират множество дейности, така че следете за актуална информация, която предстои да бъде предоставена!
 

Връзки по темата:

ЕОТ: Кампания „Права за всички сезони“

EURES във Facebook: Видеоклип за кампанията
8 причини да обръщате внимание на възможностите за сезонна заетост

Четири неща, които трябва да знаете за сезонната работа през 2021 г.

Търсене на съветници на EURES

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

EURES във Facebook

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Външни новини на EURESНовини от пазара на труда/новини за мобилносттаТенденции при набиране на персоналСоциална медияМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.