Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre8 iulie 2021Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

Lansarea campaniei „Muncă sezonieră cu EURES”

EURES a lansat o campanie de sensibilizare privind munca sezonieră. Începând de acum și până la sfârșitul lunii octombrie, vom difuza informații și instrumente pentru a vă ajuta să înțelegeți care sunt drepturile și obligațiile care vă revin ca solicitant de loc de muncă sau ca angajator, și cum să profitați din plin de oportunitățile sezoniere.

‘Seasonal work with EURES’ campaign launches
EURES

De ce munca sezonieră?

Munca sezonieră este foarte importantă pentru economia UE, în special în sectoare precum agricultură, turism, ospitalitate și construcții. În fiecare an, aproape 850 000 de cetățeni ai UE se mută în alt stat membru pentru a face muncă sezonieră, însă mulți solicitanți de locuri de muncă și angajatori nu sunt siguri de drepturile și obligațiile care le revin.

Aici intervine campania noastră – dorim să vă ajutăm să găsiți informațiile de care aveți nevoie și să înțelegeți modul în care EURES poate să vă sprijine în căutarea unui loc de muncă sezonier sau în cadrul proceselor de recrutare de lucrători sezonieri, în special în contextul dificil creat de COVID-19.

Această campanie face parte dintr-o campanie mai amplă, denumită „Drepturi pentru toate sezoanele” și derulată de Autoritatea Europeană a Muncii (ELA). Urmăriți materialul video promoțional aici.

Solicitanți de locuri de muncă: ce trebuie să urmăriți

Dacă sunteți în căutarea unui loc de muncă, există numeroase motive întemeiate pentru a avea în vedere munca sezonieră. Oportunitățile de angajare sezonieră sunt întotdeauna disponibile în întreaga Europă, iar aceste locuri de muncă reprezintă un mod flexibil de a dobândi noi competențe, de a câștiga bani și de a petrece timp în străinătate, fără un angajament pe termen lung.

Ceea ce poate nu știți este că, în calitate de lucrător sezonier, aveți și o gamă largă de drepturi în ceea ce privește salariul, programul de lucru, securitatea și sănătatea, și nu numai. Pe parcursul derulării campaniei vom oferi multe informații utile pentru a vă ajuta să înțelegeți ce drepturi aveți și cum să recunoașteți anunțurile de loc de muncă false, dezinformarea și frauda.

Nu uitați că puteți să contactați și consilierul EURES din zona dumneavoastră pentru îndrumări și ajutor în vederea găsirii de oportunități. Poate că încă mai este timp să găsiți oportunități sezoniere pentru perioada verii, așa că vă încurajăm să începeți căutarea chiar de azi.

Angajatori: ce trebuie să urmăriți

În calitate de angajator, recrutarea de lucrători sezonieri din străinătate poate să vă ajute să asigurați personalul necesar în timpul sezoanelor de vârf, ceea ce este deosebit de important dacă nevoile privind personalul variază pe parcursul anului, sau dacă nu găsiți destui candidați potriviți în țara dumneavoastră.

În timpul campaniei, EURES va pune la dispoziție informații care să vă ajute să înțelegeți ce drepturi și obligații aveți în calitate de angajator sezonier. Acest lucru vă va ajuta să profitați din plin de recrutarea sezonieră, înțelegând totodată responsabilitățile pe care le aveți față de personalul pe care îl angajați, în special în contextul COVID-19.

Dacă sunteți interesat să recrutați lucrători sezonieri, puteți să contactați un consilier EURES, pentru a-i adresa întrebări și pentru sprijin privind aspecte de natură administrativă.

Urmăriți campania pentru mai multe noutăți

Pe parcursul verii, vom posta informații despre munca sezonieră pe canalele principale ale EURES, adică pe Facebook, Twitter, LinkedIn și Instagram, utilizând hashtagurile #EURESeasonalWorks și #Rights4AllSeasons. Asigurați-vă că urmăriți canalele noastre, interacționați cu postările noastre și trimiteți-le altor persoane interesate, cărora le pot fi utile.

Majoritatea serviciilor din rețeaua EURES sunt active și pe propriile canale de pe rețelele sociale. Vă încurajăm să urmăriți paginile serviciilor EURES naționale sau regionale, care vor distribui informații specifice despre munca sezonieră în țara sau regiunea dumneavoastră.

De asemenea, pentru campania din perioada 20-24 septembrie, vom organiza evenimentul Săptămâna acțiunii. În special în această perioadă vor avea loc numeroase activități în întreaga Europă, așadar urmăriți-ne pentru mai multe informații!
 

Linkuri conexe:

ELA: Campania „Drepturi pentru toate sezoanele”

EURES pe Facebook: Material video campanie
8 motive pentru care ar trebui să aveți în vedere munca sezonieră

Patru lucruri pe care trebuie să le știți despre munca sezonieră în 2021

Consilieri EURES

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

EURES pe Instagram

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
 • Știri externe EURES
 • Știri despre piața muncii/știri despre mobilitate
 • Tendințe de recrutare
 • Rețelele de socializare
 • Tineret
Secțiuni aferente
Sectorul
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.