Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Οκτωβρίου 2017Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Προσλήψεις για όλους

Οι λόγοι για τους οποίους ένας υποψήφιος νεαρός εργαζόμενος με εργασιακή εμπειρία μπορεί να προσφέρει τα ίδια με έναν πτυχιούχο.

Recruitment for all

Τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των νεαρών Ευρωπαίων που ακολουθούν πανεπιστημιακές σπουδές έχει αυξηθεί θεαματικά. Σε πολλές χώρες, το πανεπιστήμιο θεωρείται ως το αναμενόμενο επόμενο βήμα μετά το σχολείο, καθώς εκτός από την άμεση εύρεση εργασίας οι εναλλακτικές για τους νέους είναι λιγοστές. Αν και τα τελευταία χρόνια η νοοτροπία έχει αλλάξει, καθώς η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) και τα προγράμματα μαθητείας γίνονται ολοένα πιο δημοφιλή, πολλές επιχειρήσεις και οργανισμοί εξακολουθούν να επιμένουν στην αναζήτηση υποψήφιων εργαζομένων με πτυχίο πανεπιστημίου.

Σε ορισμένους κλάδους –ιδίως των θετικών επιστημών και της ιατρικής– οι απαιτήσεις των θέσεων εργασίας είναι τέτοιες που το πτυχίο πανεπιστημίου είναι όντως απαραίτητο. Τι συμβαίνει όμως με τους κλάδους στους οποίους δεν ισχύει κάτι τέτοιο; Μήπως ο ιδανικός υποψήφιος μένει στην αφάνεια επειδή επέλεξε να εργαστεί αντί να σπουδάσει;

Εμείς πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει.

Εμπειρία από τη ζωή

Τα άτομα που δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου μπορούν να προσφέρουν τα ίδια με τους πτυχιούχους, απλά με διαφορετικό τρόπο. Αν και ενδεχομένως υστερούν ως προς τις γνώσεις και τις εξελιγμένες τεχνικές που διδάσκονται στο πανεπιστήμιο, είναι πιθανότερο ότι διαθέτουν τη σχετική εργασιακή –και μάλιστα πολυετή– εμπειρία σε πρακτικά θέματα, η οποία είναι ανεκτίμητη για την πρόοδο μιας επιχείρησης. Τα άτομα που είναι εξοικειωμένα με τον κλάδο, τους πελάτες, τις διαδικασίες και τις προσεγγίσεις γίνονται πολυτάλαντοι εργαζόμενοι και αναπτύσσουν μια διορατικότητα που ενδεχομένως λείπει από τους πτυχιούχους.

Μη τεχνικές δεξιότητες

Η εργασία δεν απαιτεί μόνο πρακτικές γνώσεις, χρειάζεται ικανότητα στην επικοινωνία, στην ομαδική εργασία, στην επίλυση προβλημάτων, στη διαπραγμάτευση... Αν και οι πανεπιστημιακές σπουδές καλλιεργούν δεξιότητες όπως η αποτελεσματική επικοινωνία και η εργασία σε ομάδες, οι «μη τεχνικές» αυτές δεξιότητες αναπτύσσονται συνήθως μέσω της εμπειρίας στον εργασιακό χώρο. Εκεί, οι εργαζόμενοι νέοι μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευθύνες, να λειτουργούν υπό πίεση και να διαχειρίζονται προθεσμίες με τρόπους που ενδεχομένως αγνοούν οι φοιτητές συνομήλικοί τους.

Εξοικείωση με τον εργασιακό χώρο

Η πρώτη επαφή με τον κόσμο της εργασίας μετά το πανεπιστήμιο μπορεί να προκαλέσει σοκ. Εκτός του ότι πρόκειται για ένα εντελώς νέο περιβάλλον, ο εργασιακός χώρος απαιτεί εντελώς διαφορετική προσέγγιση από ό,τι το πανεπιστήμιο. Μπορεί να χρειαστεί να περάσει κάποιος χρόνος μέχρι να μάθετε πώς να συμπεριφέρεστε κατάλληλα και να προσαρμοστείτε στην εργασία μαζί με συναδέλφους, οι οποίοι έχουν όλοι τις δικές τους αντιλήψεις και ιδιοτροπίες.

Όσοι διαθέτουν εργασιακή εμπειρία αντί πτυχίου θα βιώσουν ενδεχομένως πιο εύκολα τη μετάβαση αυτή, καθώς έχουν ήδη βρεθεί σε κάποιο εργασιακό περιβάλλον. Θα μπορούν επίσης να συνεισφέρουν στην επιχείρηση αμέσως, χάρη στις δεξιότητες που έχουν ήδη αποκτήσει, χωρίς να χρειάζονται την εκπαίδευση που ενδεχομένως θα χρειαστεί ένας πτυχιούχος.

Επί ίσοις όροις

Εξυπακούεται ότι δεν υποστηρίζουμε πως οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει ποτέ να προσλαμβάνουν αποφοίτους πανεπιστημίου –εξάλλου οι πτυχιούχοι έχουν πολλά να προσφέρουν και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση παρέχει πολύτιμα εφόδια. Διερευνώντας όμως όλες τις προοπτικές και αντιμετωπίζοντας επί ίσοις όροις όσους διαθέτουν εργασιακή εμπειρία, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί θα αξιοποιήσουν στο έπακρο και τις δυο πηγές δυναμικού και θα βρουν τον ιδανικό υποψήφιο για την ομάδα τους.

Οι εξαιρετικοί υπάλληλοι χρειάζονται έναν εξαιρετικό χώρο εργασίας, γι' αυτό ρίξτε μια ματιά και πάρτε ιδέες από τις 5 συμβουλές μας για τη δημιουργία ενός χώρου εργασίας που ευημερεί

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς επιγραμμικές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Το EURES στο Google+

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /ΕπιχειρηματικότηταΤάσεις προσλήψεωνΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.