Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhedsartikel25. oktober 2017Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Ansættelse for alle

Hvorfor en ung potentiel arbejdstager med erhvervserfaring har lige så meget at tilbyde som en med universitetsgrad.

Recruitment for all

Antallet af unge europæere, som går på universitetet, er steget kraftigt i de seneste årtier. I mange lande blev universitetet set som det naturlige næste trin efter endt skolegang, og der fandtes ikke mange andre alternativer for unge end at søge direkte ud på arbejdsmarkedet. Selv om holdningen har ændret sig i de seneste år, og erhvervs- og efteruddannelse og praktikordninger vinder indpas, insisterer mange virksomheder og organisationer fortsat på, at deres potentielle ansatte skal have en universitetsgrad.

For nogle brancher – navnlig inden for videnskab og medicin – er kravene så strenge, at en universitetsgrad virkelig er nødvendig. Men hvad med de brancher, der ikke er underlagt disse krav? Går de glip af den perfekte kandidat, bare fordi det unge menneske valgte at arbejde i stedet for at studere?

Ja, det tror vi, at de gør.

Erfaring fra den virkelige verden

Ikkeakademikere har lige så meget at tilbyde som akademikere, bare på andre måder. Selv om de måske mangler viden og de mest avancerede metoder, som de ville have lært på universitetet, er de mere tilbøjelige til at have – måske flere års – relevant erhvervserfaring, og denne erfaring fra den virkelige verden er uvurderlig for din virksomheds fremdrift. Viden om branchen, kunderne, procedurerne og tilgangene giver velfunderede arbejdstagere med en indsigt, som akademikere måske ikke har.

Bløde færdigheder

Kommunikation, samarbejde, problemløsning, forhandling … arbejdslivet handler om så meget mere end bare lærdom. Selv om et studium utvivlsomt vil berøre emner som effektiv kommunikation og samarbejde, erhverves disse "bløde færdigheder" sædvanligvis gennem erfaring fra arbejdspladsen. Unge arbejdstagere vil lære at tage ansvar, arbejde under pres og håndtere tidsfrister på en anden måde, end deres akademiske modparter.

Fortrolighed med arbejdspladsen

Det kan føles som et chok at begynde på det første job efter universitetet. Ikke bare er det et helt andet miljø, livet på en arbejdsplads kræver også en helt anden tilgang end på universitetet. Det kan tage tid at lære, hvordan man begår sig, og at tilpasse sig et arbejdsliv med kolleger, der alle har deres egne tilgange og særpræg.

De med erhvervserfaring i stedet for en universitetsgrad får sandsynligvis en lettere overgang, eftersom de allerede har været ude i arbejdslivet. De vil også straks kunne bidrage til virksomheden, takket være deres eksisterende færdigheder, snarere end at skulle læres op, som tilfældet ville være med en akademiker.

På lige fod

Vores pointe er selvfølgelig ikke, at virksomheder ikke skal ansætte akademikere, Akademikere har uendeligt meget at tilbyde, og universitetstiden giver værdifulde erfaringer. Men ved at holde mulighederne åbne og vurdere ansøgere med erhvervserfaring på lige fod vil virksomheder og organisationer få det bedste fra begge verdener og finde den perfekte medarbejder.

Gode medarbejdere fortjener gode arbejdspladser, så hvorfor ikke tage et kig på vores fem tips til at skabe trivsel på arbejdspladsen for at finde inspiration?

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Drop’pin@EURES

Find en Euresvejleder

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Emner
Forretning/iværksætteriRekrutteringstendenserUngdom
Relaterede sektion(er)
Leve- og arbejdsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.