Antallet af unge europæere, som går på universitetet, er steget kraftigt i de seneste årtier. I mange lande blev universitetet set som det naturlige næste trin efter endt skolegang, og der fandtes ikke mange andre alternativer for unge end at søge direkte ud på arbejdsmarkedet. Selv om holdningen har ændret sig i de seneste år, og erhvervs- og efteruddannelse og praktikordninger vinder indpas, insisterer mange virksomheder og organisationer fortsat på, at deres potentielle ansatte skal have en universitetsgrad.
For nogle brancher – navnlig inden for videnskab og medicin – er kravene så strenge, at en universitetsgrad virkelig er nødvendig. Men hvad med de brancher, der ikke er underlagt disse krav? Går de glip af den perfekte kandidat, bare fordi det unge menneske valgte at arbejde i stedet for at studere?
Ja, det tror vi, at de gør.
Erfaring fra den virkelige verden
Ikkeakademikere har lige så meget at tilbyde som akademikere, bare på andre måder. Selv om de måske mangler viden og de mest avancerede metoder, som de ville have lært på universitetet, er de mere tilbøjelige til at have – måske flere års – relevant erhvervserfaring, og denne erfaring fra den virkelige verden er uvurderlig for din virksomheds fremdrift. Viden om branchen, kunderne, procedurerne og tilgangene giver velfunderede arbejdstagere med en indsigt, som akademikere måske ikke har.
Bløde færdigheder
Kommunikation, samarbejde, problemløsning, forhandling … arbejdslivet handler om så meget mere end bare lærdom. Selv om et studium utvivlsomt vil berøre emner som effektiv kommunikation og samarbejde, erhverves disse "bløde færdigheder" sædvanligvis gennem erfaring fra arbejdspladsen. Unge arbejdstagere vil lære at tage ansvar, arbejde under pres og håndtere tidsfrister på en anden måde, end deres akademiske modparter.
Fortrolighed med arbejdspladsen
Det kan føles som et chok at begynde på det første job efter universitetet. Ikke bare er det et helt andet miljø, livet på en arbejdsplads kræver også en helt anden tilgang end på universitetet. Det kan tage tid at lære, hvordan man begår sig, og at tilpasse sig et arbejdsliv med kolleger, der alle har deres egne tilgange og særpræg.
De med erhvervserfaring i stedet for en universitetsgrad får sandsynligvis en lettere overgang, eftersom de allerede har været ude i arbejdslivet. De vil også straks kunne bidrage til virksomheden, takket være deres eksisterende færdigheder, snarere end at skulle læres op, som tilfældet ville være med en akademiker.
På lige fod
Vores pointe er selvfølgelig ikke, at virksomheder ikke skal ansætte akademikere, Akademikere har uendeligt meget at tilbyde, og universitetstiden giver værdifulde erfaringer. Men ved at holde mulighederne åbne og vurdere ansøgere med erhvervserfaring på lige fod vil virksomheder og organisationer få det bedste fra begge verdener og finde den perfekte medarbejder.
Gode medarbejdere fortjener gode arbejdspladser, så hvorfor ikke tage et kig på vores fem tips til at skabe trivsel på arbejdspladsen for at finde inspiration?
Læs mere:
Find en Euresvejleder
Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene
Eures' jobdatabase
Eures' tjenester for arbejdsgivere
Eures' kalender over events
Kommende onlineevents
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på LinkedIn
Eures på Google+
Detaljer
- Publikationsdato
- 25. oktober 2017
- Forfattere
- Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed | Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion
- Emner
- Forretning/iværksætteri
- Rekrutteringstendenser
- Ungdom
- Relaterede sektion(er)
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles