Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο1 Σεπτεμβρίου 2021Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Πώς να εμψυχώσετε τους υπαλλήλους που επιστρέφουν στην εργασία μετά την πανδημία COVID-19

Η πανδημία δυσκόλεψε πολύ τις επιχειρήσεις και, πολύ περισσότερο, τους υπαλλήλους. Η εργασιακή ανασφάλεια, το καθεστώς προσωρινής αργίας και η ανησυχία για την κατάσταση της υγείας τους επιδείνωσαν τη διάθεση χιλιάδων εργαζομένων στην Ευρώπη. Ακολουθούν λίγες συμβουλές για την τόνωση του ηθικού των υπαλλήλων από τους εργοδότες.

How to motivate employees returning to work after COVID-19
Unsplash

Αξιολογήστε τη διάθεση των υπαλλήλων διενεργώντας έρευνα

Η παρακολούθηση της ψυχικής υγείας των υπαλλήλων έχει καίρια σημασία για την παραγωγικότητα και τη διάθεση του εργατικού δυναμικού. Πολλοί υπάλληλοι αναφέρουν ότι η επιστροφή στην εργασία τούς δημιουργεί άγχος λόγω της πίεσης που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ορισμένοι υπάλληλοι μπορεί να νόσησαν από COVID-19 ενώ άλλοι μπορεί να θεωρούν την επιστροφή στο γραφείο αγχωτική μετά την πολύμηνη αυτοαπομόνωση.

Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε καλή ιδέα να αξιολογήσετε αυτά τα συναισθήματα και να εντοπίσετε τις ανασφάλειες και τους φόβους που προκαλεί στο προσωπικό σας η επιστροφή στην εργασία. Η έρευνα θα μπορούσε να περιλαμβάνει χωριστές συναντήσεις με κάθε υπάλληλο προκειμένου να διαμορφώσετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Τα αποτελέσματα θα σας βοηθήσουν να θέσετε στόχους με βάση τις τρέχουσες δυνατότητες των υπαλλήλων σας χωρίς να διακινδυνεύσετε την περαιτέρω επιδείνωση της διάθεσής τους.

Θέστε βραχυπρόθεσμους στόχους

Μολονότι ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνεται, οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας. Επειδή οι συνθήκες είναι πιθανό να μεταβληθούν πολύ γρήγορα από τη μία στιγμή στην άλλη, είναι σημαντικό οι εργοδότες να θέτουν βραχυπρόθεσμους στόχους για το προσωπικό τους (π.χ. σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση).

Η προσέγγιση αυτή είναι διττά ωφέλιμη. Πρώτον, όταν θέτετε βραχυπρόθεσμους στόχους για τους υπαλλήλους σας, η επιχείρησή σας μπορεί να παραμένει ευέλικτη και να προσαρμόζεται γρήγορα στις ξαφνικές αλλαγές. Και δεύτερον, οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι επιτρέπουν στους υπαλλήλους σας να επιτυγχάνουν αποτελέσματα και να αναγνωρίζονται οι προσπάθειές τους γρηγορότερα. Αυτές οι «γρήγορες νίκες» μπορούν να έχουν θετική επίδραση στο ηθικό και στη διάθεση του προσωπικού σας, εμφυσώντας του πίστη στις δυνατότητές του.

Θέστε έξυπνους και ρεαλιστικούς στόχους απόδοσης

Οι στόχοι απόδοσης είναι οι πρόσθετοι στόχοι που θέτετε για τους εργαζόμενούς σας σε περίπτωση που αυτοί υπερβούν τον αρχικό τους στόχο. Μολονότι, οι στόχοι αυτοί μπορούν να διατηρήσουν παραγωγική την επιχείρησή σας, είναι καλύτερο να μην θέσετε πολλούς φιλόδοξους στόχους απόδοσης για το προσωπικό σας αμέσως μετά την επιστροφή τους στο γραφείο. Οι μικροί, έξυπνοι και ρεαλιστικοί στόχοι απόδοσης αποτρέπουν την πρόωρη εργασιακή εξάντληση. Όσο οι υπάλληλοι αρχίζουν να συνηθίζουν σιγά-σιγά τον φόρτο εργασίας τους, μπορείτε να αυξάνετε σταδιακά τους στόχους.

Τονώστε το ηθικό με κοινούς στόχους

Η συμμετοχή των υπαλλήλων σας στον καθορισμό των στόχων τους είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ άλλοτε. Αν ενθαρρύνετε την ομάδα σας να ορίσει η ίδια τους στόχους της, θα μπορέσετε να αυξήσετε την προσήλωσή της στην εργασία. Άλλωστε, με τον τρόπο αυτό θα γίνετε περισσότερο διαφανής ως εργοδότης.

Πέραν της συμμετοχής της ομάδας στον καθορισμό των στόχων της, μπορείτε επίσης να θέσετε κοινούς στόχους για τις διαφορετικές ομάδες προκειμένου να τονώσετε το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία. Μετά την πολύμηνη εργασία τους από το σπίτι, οι υπάλληλοί σας είναι πιθανό να έχουν χάσει επαφή με ορισμένους συναδέλφους τους. Έτσι, με τη βοήθεια των κοινών στόχων μπορείτε να τους βοηθήσετε να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους στον χώρο εργασίας.

Καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί, οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας τους και μπορεί να αναρωτιούνται πώς θα είναι η επιστροφή. Παρακάτω παραθέτουμε τις τέσσερις σημαντικότερες συμβουλές μας για να υποδεχθείτε ξανά το προσωπικό στον χώρο εργασίας.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Τέσσερις συμβουλές για να υποδεχθείτε ξανά το προσωπικό στον χώρο εργασίας μετά την κρίση COVID-19

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
  • Επιχειρήσεις /Επιχειρηματικότητα
  • Νέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότητα
Τομέας
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.