Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel23 januari 2024Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 4 min

Wat kun je doen tegen heimwee en cultuurshock? Adviezen voor aanpassing aan een nieuwe omgeving

Verhuizen naar een nieuw land kan een opwindende en lonende ervaring zijn, maar kan ook uitdagingen en moeilijkheden met zich meebrengen.

Als je verhuist, kunt je te maken krijgen met andere gewoonten, talen, waarden en verwachtingen die verwarrend kunnen zijn en een gevoel van frustratie en isolement kunnen oproepen. Ook mis je misschien je familie, vrienden en de vertrouwde omgeving die je hebt achtergelaten. Deze gevoelens zijn normaal en maken deel uit van een fenomeen dat wel wordt aangeduid als cultuurshock of heimwee.

Cultuurshock is de psychologische en emotionele reactie op het leven in een nieuwe en onbekende cultuur. Een cultuurshock kan iedereen overkomen, ongeacht de leeftijd, achtergrond of eerdere reiservaringen. Het fenomeen kan zich op verschillende manieren manifesteren, zoals:

  • zich angstig, geïrriteerd of depressief voelen,
  • slaapproblemen of eetstoornissen,
  • zich verveeld, eenzaam of vervreemd voelen,
  • moeite hebben om te communiceren of vrienden te maken,
  • zich onzeker of niet op zijn plaats voelen,
  • lichamelijke symptomen, zoals hoofdpijn, buikpijn of vermoeidheid.

Heimwee is het verlangen naar de vertrouwde en comfortabele aspecten van je thuisland. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals het gemis van

  • dierbaren en sociale ondersteuning,
  • favoriete voedingsmiddelen, hobby’s of activiteiten,
  • gevoel van identiteit en erbij horen,
  • routine en structuur,
  • vertrouwde culturele normen en waarden.

Een cultuurshock of heimwee is een natuurlijke en tijdelijke reactie op een grote levensverandering. Dergelijke gevoelens betekenen niet dat je zwak bent of dat je een verkeerde beslissing hebt genomen. Ze maken deel uit van het proces van aanpassing aan een nieuwe omgeving en het ontdekken van de diversiteit en rijkdom van die omgeving. Maar als je er niets aan doet, kunnen ze wel gevolgen hebben voor je welzijn, prestaties en tevredenheid. Daarom is het belangrijk om er op een gezonde en doeltreffende manier mee om te gaan en van je tijd in het buitenland een positieve belevenis te maken.

Hier zijn enkele tips en bronnen die je kunnen helpen in het geval van een cultuurschok of heimwee:

  • Bereid jezelf voor voordat je gaat: Informeer je over het land en de cultuur waar je naartoe verhuist. Leer dingen over de geschiedenis, geografie, politiek, economie, religie, kunst en keuken van het land. Probeer een aantal dagelijkse uitdrukkingen en zinnen in de plaatselijke taal te leren. Maak je vertrouwd met praktische aspecten van het leven daar, zoals het klimaat, het vervoer, de gezondheidszorg, het onderwijs en het rechtssysteem. Hierdoor kun je onrealistische verwachtingen en onaangename verrassingen voorkomen.
  • Zorg voor een open geest en een positieve houding: Wees nieuwsgierig en respecteer de verschillen die je tegenkomt. Probeer ze te zien als kansen om te leren en te groeien, in plaats van als bedreigingen of obstakels. Vermijd oordelen of vergelijkingen op basis van je eigen cultuur. Probeer in plaats daarvan de redenen en de zin te begrijpen achter het gedrag en de waarden van de mensen die je ontmoet. Wees flexibel en pas je aan aan de nieuwe situaties waarmee je te maken krijgt. Besef dat er niet per se goede of foute manieren zijn om dingen te doen, maar eerder verschillende manieren.
  • Zoek sociale ondersteuning en interactie: Een van de beste manieren om een cultuurshock en heimwee te overwinnen is om contact te maken met andere mensen die je vriendschap, begeleiding en troost kunnen bieden. Probeer vrienden te maken met zowel lokale bewoners als andere expats. Word lid van een club, vereniging of organisatie die past bij je interesses en hobby’s. Neem deel aan sociale evenementen, activiteiten of festivals die deel uitmaken van de lokale cultuur. Houd contact met je familie en vrienden thuis via telefoongesprekken, videochats, e-mails of sociale media. Leun echter niet al te veel op oude contacten, want dat kan in de weg staan aan het aanknopen van nieuwe contacten en integratie in je nieuwe omgeving.
  • Zorg goed voor jezelf: Verhuizen naar een nieuw land kan stressvol en vermoeiend zijn, dus het is essentieel om je lichamelijke en geestelijke gezondheid op peil te houden. Eet goed, beweeg regelmatig en slaap voldoende. Zoek manieren om te ontspannen en tot rust te komen, zoals naar muziek luisteren, een boek lezen of mediteren. Zoek professionele hulp als het je allemaal te veel wordt.

Vergeet niet om successen te vieren en te genieten van je ervaringen. Verhuizen naar een nieuw land is niet altijd even gemakkelijk, maar het is ook een geweldig en waardevol avontuur. Wees trots op jezelf dat je deze stap hebt gezet en allerlei uitdagingen hebt overwonnen. Wees je bewust van je eigen ontwikkeling en erken je prestaties, of ze nou klein of groot zijn. Beloon jezelf voor je inspanningen en voor wat je hebt bereikt. Zorg ervoor dat je plezier beleeft en geniet van de schoonheid, de diversiteit en de mogelijkheden die de EU te bieden heeft. Denk eraan dat je niet alleen bent en dat je deel uitmaakt van een levendige en dynamische gemeenschap van mensen die je dromen en aspiraties delen.

Wonen in het buitenland kan specifieke uitdagingen met zich meebrengen, maar biedt ook volop kansen. Lees meer over De zeven belangrijkste voordelen van wonen en werken in het buitenland

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Onderwerpen
  • Hints en tips
Gerelateerde sectie(s)
Sector
  • Accomodation and food service activities
  • Administrative and support service activities
  • Arts, entertainment and recreation
  • Education
  • Information and communication
  • Other service activities

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.