Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli23. tammikuuta 2024Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 3 min

Kulttuurisokista ja koti-ikävästä selviytyminen: neuvoja uuteen ympäristöön sopeutumiseen

Uuteen maahan muuttaminen voi olla mielenkiintoinen ja palkitseva kokemus, mutta se voi myös tuoda mukanaan haasteita ja vaikeuksia.

Kun muutat, saatat kohdata erilaisia tapoja, kieliä, arvoja ja odotuksia, jotka voivat saada sinut tuntemaan itsesi hämmentyneeksi, turhautuneeksi tai yksinäiseksi. Saatat myös kaivata taakse jääneitä perhettä, ystäviä ja tuttua ympäristöä. Nämä tunteet ovat normaaleja ja yleisiä, ja ne ovat osa sitä, mitä kutsutaan kulttuurisokiksi ja koti-ikäväksi.

Kulttuurisokki on psykologinen ja emotionaalinen reaktio elämiseen uudessa ja tuntemattomassa kulttuurissa. Se voi vaikuttaa kaikkiin heidän iästään, taustastaan tai aiemmasta matkustuskokemuksestaan riippumatta. Kulttuurisokki voi ilmetä eri tavoin, esimerkiksi

  • ahdistuneisuutena, ärtyneisyytenä tai masennuksena
  • nukkumis- tai syömisvaikeuksina
  • tylsistyneenä, yksinäisenä tai vieraantuneena olona
  • vaikeuksina kommunikoida tai saada ystäviä
  • turvattomuuden tai riittämättömyyden tunteena
  • fyysisinä oireina, kuten päänsärkynä, vatsakipuina tai väsymyksenä.

Koti-ikävä on kaipuuta kotimaan tuttuihin ja mukaviin oloihin. Sen voivat laukaista erilaiset tekijät, esimerkiksi jos seuraavia puuttuu

  • läheiset ja yhteisön tuki
  • lempiruoat, -harrastukset tai -aktiviteetit
  • identiteetin ja yhteenkuuluvuuden tunne
  • rutiinit ja rakenteet
  • omat kulttuuriset normit ja arvot.

Sekä kulttuurisokki että koti-ikävä ovat luonnollisia ja tilapäisiä reaktioita suureen elämänmuutokseen. Ne eivät merkitse heikkoutta tai väärän päätöksen tekemistä. Ne ovat osa sopeutumista uuteen ympäristöön ja oppimista arvostamaan sen monimuotoisuutta ja rikkautta. Jos niitä ei kuitenkaan käsitellä, ne voivat vaikuttaa hyvinvointiin, suorituskykyyn ja tyytyväisyyteen. Siksi on tärkeää löytää terveellisiä ja tehokkaita tapoja selviytyä niistä ja saada kaikki irti ulkomaankokemuksesta.

Seuraavassa on joitakin vinkkejä ja resursseja, jotka voivat auttaa selviytymään kulttuurisokista ja koti-ikävästä:

  • Valmistaudu ennen lähtöä: Hanki tietoa maasta ja kulttuurista, johon olet muuttamassa. Tutustu sen historiaan, maantieteeseen, politiikkaan, talouteen, uskontoon, taiteeseen ja ruokaan. Yritä opetella joitakin perussanoja ja -lauseita paikallisella kielellä. Ota selvää maassa asumisen käytännön näkökohdista, kuten säästä, liikenteestä, terveydenhoidosta, koulutuksesta ja oikeusjärjestelmästä. Näin odotukset pysyvät realistisina ja vältyt epämiellyttäviltä yllätyksiltä.
  • Ole ennakkoluuloton ja suhtaudu asioihin myönteisesti: Suhtaudu kohtaamiisi erilaisuuksiin kiinnostuneesti ja kunnioittavasti. Yritä nähdä ne pikemminkin oppimis- ja kasvumahdollisuuksina kuin uhkina tai esteinä. Vältä tekemästä arvioita tai vertailuja oman kulttuurisi perusteella. Yritä sen sijaan ymmärtää tapaamiesi ihmisten käyttäytymisen ja arvojen taustalla olevia syitä ja merkityksiä. Suhtaudu joustavasti ja mukautuvasti kohtaamiisi uusiin tilanteisiin. Muista, että asioiden tekemiseen ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa vaan vain eri tapoja.
  • Etsi sosiaalista tukea ja vuorovaikutusta: Yksi parhaista tavoista selviytyä kulttuurisokista ja koti-ikävästä on pitää yhteyttä muihin ihmisiin, joilta voit saada neuvoja ja lohtua ja joista voi tulla ystäviäsi. Yritä ystävystyä sekä paikallisten että muiden ulkomaalaisten kanssa. Mene mukaan kerhoihin, ryhmiin tai yhdistyksiin, jotka sopivat yhteen kiinnostuksenkohteidesi ja harrastustesi kanssa. Osallistu sosiaalisiin tapahtumiin, aktiviteetteihin tai festivaaleihin, joilla juhlistetaan paikallista kulttuuria. Pidä yhteyttä perheeseesi ja ystäviisi kotona puheluiden, videokeskustelujen, sähköpostien tai sosiaalisen median välityksellä. Älä kuitenkaan turvaudu liikaa vanhoihin suhteisiisi, sillä se voi estää sinua muodostamasta uusia suhteita ja sopeutumasta uuteen ympäristöön.
  • Pidä huolta itsestäsi: Uuteen maahan muuttaminen voi olla stressaavaa ja uuvuttavaa, joten on tärkeää pitää huolta fyysisestä terveydestä ja mielenterveydestä. Syö hyvin, liiku säännöllisesti ja nuku riittävästi. Etsi tapoja rentoutua ja irrottautua arjesta, kuten musiikin kuuntelu, kirjan lukeminen tai meditaatio. Hae ammattiapua, jos tunnet itsesi liian kuormittuneeksi.

Muista juhlistaa saavutuksiasi ja nauttia kokemuksestasi. Uuteen maahan muuttaminen ei ole helppoa, mutta se on myös mahtava ja palkitseva seikkailu. Ole ylpeä siitä, että olet ottanut tämän askeleen ja voittanut kohtaamasi haasteet. Anna arvoa edistymisellesi ja saavutuksillesi riippumatta siitä, kuinka pieniä tai suuria ne ovat. Palkitse itsesi ponnisteluistasi ja saavutuksistasi. Pidä hauskaa ja nauti EU:n tarjoamasta kauneudesta, monimuotoisuudesta ja mahdollisuuksista. Muista, ettet ole yksin ja että olet osa elinvoimaista ja dynaamista yhteisöä, jossa on ihmisiä, joilla on samoja unelmia ja pyrkimyksiä.

Ulkomailla asuminen voi tuoda mukanaan ainutlaatuisia haasteita, mutta se tarjoaa myös runsaasti mahdollisuuksia. Tutustu seitsemään tärkeimpään asiaan ulkomailla elämisestä ja työskentelystä

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Hae EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat tapahtumat verkossa

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
  • Vinkkejä
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Sektori
  • Accomodation and food service activities
  • Administrative and support service activities
  • Arts, entertainment and recreation
  • Education
  • Information and communication
  • Other service activities

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.