Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice6. september 2018Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanjePredviden čas branja: 4 min

Nemški hotel se za zapolnitev nujnih prostih delovnih mest obrne na službo EURES

Za podjetja v turizmu in hotelirstvu je zdaj bolj kot kdaj koli prej pomembno, da prosta delovna mesta zapolnijo z osebjem iz tujine. Vendar mala in srednja podjetja nimajo vedno na voljo virov in mrež za mednarodno zaposlovanje.

Hotel in Germany fills urgent vacancies with the help of EURES
Romantik Berghotel Astenkrone

Na srečo se podjetjem v Nemčiji ni treba samim spoprijemati z iskanjem usposobljenih mednarodnih uslužbencev. Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV), tj. mednarodni oddelek nemškega javnega zavoda za zaposlovanje, jim pomaga pri iskanju možnih iskalcev zaposlitve iz tujine s spretnostmi in znanjem, ki jih primanjkuje na nemškem trgu.

Tu se v iskanja vključi EURES. Oddelek ZAV lahko kot član mreže EURES uporabi zbirke podatkov mreže za zagotavljanje podpore delodajalcem. V praksi to pomeni, da lahko izkoristi podporo v okviru programa Tvoja prva zaposlitev EURES, ki pomaga mladim pri iskanju priložnosti za zaposlitev ali usposabljanje v tujini, delodajalcem pa pri iskanju znanja in spretnosti, ki jih potrebujejo v svojih podjetjih.

Eno od podjetij, ki je izkoristilo pomoč v okviru ZAV in EURES, je hotel Romantikhotel Astenkrone v mestu Winterberg v Severnem Porenju-Vestfaliji, ki je lahko na začetku tega leta na vrhuncu sezone na prostih delovnih mestih, za kateri je nujno iskalo kandidate, zaposlilo dva nova sodelavca iz južne Evrope.

Upravitelj hotela Romantikhotel Astenkrone Jörg Templin je pojasnil: „Ko sta nas dva uslužbenca nenadoma zapustila tik pred božičem, na začetku vrhunca sezone, smo morali v kratkem času najti natakarja in receptorja za naš popolnoma zaseden hotel. Obrnili smo se na lokalno agencijo za zaposlovanje, ki nas je povezala z oddelkom ZAV, ta pa nam je predlagal več kandidatov iz tujine.“

Upravitelj hotela je zaposlil Angela Cinierija iz Italije in Mario Consuelo Bravo iz Španije, ki sta od novega leta del 42‑članske hotelske ekipe. V obeh primerih so od predložitve prošenj za zaposlitev kandidatov oddelku ZAV do njunega prvega delovnega dne v hotelu minili manj kot trije tedni.

Oddelek ZAV je življenjepis ge. Bravo našel v zbirki podatkov mreže EURES konec leta 2017 in z njo navezal stik. Po poklicu je dejansko učiteljica španščine kot tujega jezika, vendar je bila več kot tri leta zaposlena kot receptorka v hotelu v Barceloni, na Dunaju pa je delala kot varuška, zato je njen življenjepis ustrezal delovnem mestu v hotelu.

Z g. Cinierijem pa je bil zavod ZAV že seznanjen, saj mu je že leta 2017 našel poletno zaposlitev v sladoledarni na otoku Wangerooge. Potem se je najprej preselil nazaj v Italijo, dokler ni izvedel za enega od zaposlitvenih dogodkov, ki ga je organiziral oddelek ZAV v sodelovanju z italijanskim uradom EURES v Milanu, in se znova prijavil.

„Hitro smo ugotovili, da je od zadnjega pogovora zelo izboljšal svoje znanje nemškega jezika,“ se spominja Stephanie Diegel, ki je na zavodu ZAV v Dortmundu zaposlena kot uradnica za posredovanje delovnih mest in Euresova svetovalka. „Zato nam je bilo takoj jasno, da ga lahko kot kandidata predlagamo drugim delodajalcem.“

Za vključevanje tujih uslužbencev v podjetje je potrebno izrazito sodelovanje delodajalca, v zvezi s tem pa je hotel Romantikhotel Astenkrone dober zgled. Po prihodu novih uslužbencev si je hotel dejavno prizadeval, da bi jima olajšal privajanje na novo okolje, tako da jima je pomagal pri namestitvi in formalnostih ter jima pomagal, kadar koli sta pomoč potrebovala.

Ga. Bravo in g. Cinieri sta podporo prejela tudi v okviru programa Tvoja prva zaposlitev EURES, ki jima je nudil pomoč v zvezi s potnimi stroški.

„Uslužbenci nikoli ne bi smeli imeti občutka, da so sami,“ je prepričan g. Templin. Dodaja, da podjetja „ne bi smela zanemariti pomena vključevanja v družbo, saj uslužbenci, ki jim je v prostem času dolgčas, ne bodo ostali dolgo“.

„Za večino mednarodnih iskalcev zaposlitve je potovanje v Nemčijo korak v neznano,“ dodaja Thorsten Rolfsmeier, ki je pri oddelku ZAV zaposlen kot direktor poslovne enote. „Točno morajo vedeti, kaj lahko pričakujejo in kakšno pomoč bodo prejeli.“

S pomočjo oddelka ZAV in mreže EURES je lahko hotel Romantikhotel Astenkrone v ključnem obdobju zapolnil dve prosti delovni mesti, ga. Bravo in g. Cinieri pa sta lahko pridobila pomembne mednarodne delovne izkušnje. Podpora vključevanju, ki jo je zagotovil hotel, pa je dober zgled drugim delodajalcem pri zaposlovanju tujih uslužbencev.

Program poklicne mobilnosti Tvoja prva zaposlitev EURES pomaga mladim, ki so stari od 18 do 35 let, pri iskanju priložnosti za zaposlitev ali usposabljanje v drugi državi članici EU, na Norveškem ali Islandiji, na primer najprej na podlagi opravljanja prakse, pripravništva ali jezikovnega tečaja. Za dodatne informacije obiščite: http://www.yourfirsteuresjob.eu/en/home.

 

Sorodne povezave:

Tvoja prva zaposlitev EURES

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresovo iskanje delovnih mest

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
 • Zunanje novice EURES
 • Zgodbe o uspehu
 • Mladina
Povezani razdelki
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.