Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli6. syyskuuta 2018Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 3 min

Saksalaishotelli sai työntekijät kiireellisesti täytettäviin työpaikkoihin EURESin avulla

Matkailualan sekä hotelli- ja ravintola-alan yrityksissä on entistä tärkeämpää löytää ulkomailta henkilöstöä avoinna oleviin työpaikkoihin. Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä ei kuitenkaan ole aina käytössään resursseja tai verkostoja kansainvälistä rekrytointia varten.

Hotel in Germany fills urgent vacancies with the help of EURES
Romantik Berghotel Astenkrone

Saksassa yritykset eivät onneksi jää yksin etsiessään päteviä kansainvälisiä ammattilaisia. Saksan julkisen työnvälityspalvelun kansainvälinen osasto Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV) auttaa niitä etsimään ulkomailta mahdollisia ehdokkaita, joilla on Saksan markkinoilta puuttuvia taitoja.

Tässä tulee myös mukaan EURES. EURES-verkoston jäsenenä ZAV pystyy käyttämään verkoston tietokantoja työnantajien tukena. Tarkemmin sanottuna se pystyy hyödyntämään Eka EURES-työpaikka -ohjelman tarjontaa. Ohjelmassa autetaan nuoria löytämään työ- tai harjoittelumahdollisuuksia ulkomailta ja tuetaan työnantajia, jotta ne löytävät liiketoiminnassa tarvitsemaansa osaamista.

Yksi ZAV:n ja EURESin tarjoamasta tuesta hyötynyt yritys on Nordrhein-Westfalenin alueen Winterbergin kaupungissa sijaitseva Romantikhotel Astenkrone. Sinne löydettiin aiemmin tänä vuonna kaksi uutta työntekijää Etelä-Euroopasta hotellin huippusesonkina kiireellisesti täytettävinä olleisiin työpaikkoihin.

Romantikhotel Astenkronen johtaja Jörg Templin kertoo: ”Meiltä lähti yllättäen kaksi työntekijää juuri ennen joulua, huippusesongin alkaessa, ja meidän piti löytää täyteen varattuun hotelliimme nopeasti tarjoilija ja vastaanottovirkailija. Käännyimme ensin paikallisen työnvälitystoimiston puoleen. Sieltä meitä ohjattiin ZAV:hen, josta meille esiteltiin useita kansainvälisiä ehdokkaita.”

Templin päätti palkata Angelo Cinierin Italiasta ja Maria Consuelo Bravon Espanjasta. He ovat olleet hotellin 42-henkisen ryhmän vahvistuksena vuodenvaihteesta lähtien. Kummassakin tapauksessa siitä, kun ehdokkaat jättivät hakemuksensa ZAV:n kautta, kului alle kolme viikkoa ensimmäiseen työpäivään hotellissa.

ZAV oli löytänyt Bravon ansioluettelon EURES-verkoston tietokannasta vuoden 2017 lopulla, ja sieltä otettiin häneen yhteyttä. Bravon varsinaisena ammattina on espanjan opettaminen vieraana kielenä, mutta hän on työskennellyt yli kolme vuotta hotellin vastaanottovirkailijana Barcelonassa. Hän on myös ollut au pairina Wienissä, joten hänen ansioluettelonsa sopi hotellille mainiosti.

Cinieri puolestaan tunnettiin ZAV:ssä entuudestaan, koska palvelu oli aiemmin löytänyt hänelle kesätyöpaikan jäätelöbaarissa Wangeroogen saarella vuonna 2017. Sen jälkeen hän palasi ensin takaisin Italiaan, mutta sitten hän kuuli rekrytointitapahtumista, joita ZAV järjesti Italian EURESin kanssa Milanossa, ja otti uudelleen yhteyttä.

”Huomasimme heti, että hänen saksan kielen taitonsa oli parantunut huomattavasti edellisestä kerrasta”, muistelee Stephanie Diegel, joka työskentelee työnvälitysvirkailijana ja EURES-neuvojana Dortmundin ZAV:ssa. ”Meille oli siksi heti selvää, että voisimme ehdottaa häntä muille työnantajille.”

Ulkomaisten työntekijöiden ottaminen yritykseen edellyttää työnantajalta vahvaa sitoutumista, ja siitä Romantikhotel Astenkrone on loistava esimerkki. Uusien työntekijöiden saavuttua hotelli pyrki aktiivisesti helpottamaan heidän asettumistaan muun muassa auttamalla majoituksen ja muodollisuuksien kanssa ja tarjoamalla ympärivuorokautista tukea.

Sekä Bravo että Cinieri saivat myös tukea Eka EURES-työpaikka -ohjelmasta, josta autettiin matkakustannuksissa.

”Työntekijöiden ei pitäisi ikinä tuntea olevansa yksin”, Templin sanoo. Hän lisää, että yritysten ”ei pitäisi aliarvioida sosiaalisen elämän merkitystä, koska työntekijät eivät pitkäksi aikaa, jos heillä on vapaa-ajallaan tylsää”.

”Useimmille kansainvälisille työnhakijoille matka Saksaan on hyppy tuntemattomaan”, lisää Thorsten Rolfsmeier, joka työskentelee ZAV:n yritysyksikön johtajana. ”Heidän on tiedettävä tarkasti, mitä on odotettavissa ja minkälaista apua on luvassa.”

ZAV:n ja EURESin ansiosta Romantikhotel Astenkrone pystyi täyttämään kiireisen sesongin aikana kaksi keskeistä työpaikkaa, ja Bravo ja Cinieri saivat tilaisuuden hankkia arvokasta kansainvälistä työkokemusta. Toisten työnantajien puolestaan kannattaa noudattaa hotellin loistavaa esimerkkiä työntekijöille annettavasta asettumistuesta, kun ne rekrytoivat ulkomailta.

Ammatillisen liikkuvuuden Eka EURES-työpaikka -ohjelma auttaa 18–35-vuotiaita nuoria löytämään työ- tai harjoittelumahdollisuuksia toisessa EU:n jäsenvaltiossa, Norjassa tai Islannissa, esimerkiksi perehtymisharjoittelun, harjoittelujakson tai kielikurssin avulla. Lisätietoja on seuraavissa osoitteissa: http://www.yourfirsteuresjob.eu/en/home.

 

Asiaan liittyviä linkkejä

Eka EURES-työpaikka

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkahaku

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
 • Ulkoiset EURES-uutiset
 • Menestystarinat
 • Nuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Sektori
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.