Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel6 september 2018Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 4 min

Hotell i Tyskland löser akut personalbehov med Eures

För företag inom turism-, hotell- och restaurangbranschen är det viktigare än någonsin att kunna hitta personal utomlands. Små och medelstora företag har dock inte alltid resurser eller nätverk för att kunna hantera internationell rekrytering.

Hotel in Germany fills urgent vacancies with the help of EURES
Romantik Berghotel Astenkrone

Som tur är så behöver inte tyska företag känna sig ensamma när de ska hitta kvalificerade medarbetare utomlands. Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV), den tyska arbetsförmedlingens internationella avdelning, hjälper dem att hitta potentiella kandidater utomlands med kompetens som inte finns på den tyska marknaden.

Det är här som även Eures kommer in. Som medlem i Euresnätverket kan ZAV använda nätverkets databas för att hjälpa företagen. Mer specifikt så kan arbetsförmedlingen utnyttja det stöd som finns genom programmet ”Ditt första Euresjobb” som hjälper unga människor att hitta jobb eller utbildning utomlands. Det hjälper även arbetsgivare att hitta den kompetens de behöver.

Ett företag som har tagit hjälp av ZAV och Eures är Romantikhotel Astenkrone i staden Winterberg i Nordrhein-Westfalen. Tidigare i år lyckades företaget snabbt anställa två nya medarbetare från södra Europa mitt under högsäsong.

Jörg Templin, som är chef för Romantikhotel Astenkrone, berättar: – När två anställda plötsligt slutade precis före jul i början av högsäsongen var vi tvungna att med kort varsel hitta en servitör och en receptionist till det fullbelagda hotellet. Vi gick till vår lokala arbetsförmedling som satte oss i kontakt med ZAV som presenterade flera internationella kandidater.

Jörg Templin anställde Angelo Cinieri från Italien och Maria Consuelo Bravo från Spanien som har varit en välkommen del av hotellets 42 medarbetare starka team sedan årsskiftet. I båda fallen gick det mindre än tre veckor från det att kandidaterna lämnade in sina ansökningar genom ZAV till dess att de gjorde sin första arbetsdag på hotellet.

ZAV hittade Marias cv i Euresnätverkets databas i slutet av 2017 och kontaktade henne. Hon är lärare i spanska som andraspråk men hade tidigare arbetat i mer än tre år som hotellreceptionist i Barcelona och varit au pair i Wien, så hennes cv var helt rätt för hotellet.

I Angelos fall kände ZAV redan till honom eftersom han tidigare under 2017 hade fått sommarjobb på en glassbar genom dem på ön Wangerooge. Efter det flyttade han tillbaka till Italien. När han fick höra talas om en av ZAV:s rekryteringsträffar i samarbete med Eures Italien i Milano kontaktade han återigen ZAV.

– Vi insåg snabbt att hans tyska hade förbättrats betydligt sedan sist. Vi kunde därför presentera honom som kandidat för andra arbetsgivare, säger Stephanie Diegel, som arbetar som rekryterare och Euresrådgivare vid ZAV i Dortmund.

Det krävs stort engagemang från företagets sida för att kunna integrera utländska medarbetare i företaget. Romantikhotel Astenkrone är ett utmärkt exempel på ett företag som har lyckats. Nya medarbetare får hjälp att komma till rätta när de anländer. Hotellet hjälper till med boende och formaliteter, och kan svara på frågor dygnet runt.

Både Angelo och Maria fick även bidrag för sina resekostnader från Ditt första Euresjobb.

– Ingen anställd ska behöva känna sig ensam. Företagen får inte glömma bort hur viktig den sociala integrationen är. Om de anställda känner sig uttråkade på sin fritid kommer de inte att stanna kvar särskilt länge, säger Jörg Templin.

– För de flesta internationella kandidater innebär en resa till Tyskland ett steg ut i det okända. De måste veta exakt vad de kan förvänta sig och vilken hjälp de kommer att få, säger Thorsten Rolfsmeier, affärsområdeschef vid ZAV.

Tack vare ZAV och Eures kunde Romantikhotel Astenkrone snabbt fylla två lediga tjänster under högsäsong, samtidigt som Angelo och Maria kunde skaffa sig värdefull internationell arbetslivserfarenhet. Det integrationsstöd som hotellet erbjöd tjänar dessutom som ett gott exempel för andra arbetsgivare som rekryterar medarbetare utomlands.

Ditt första Euresjobb, ett EU-program för rörlighet i arbetslivet, hjälper unga människor mellan 18 och 35 att hitta ett jobb eller en utbildning i ett annat EU-land, Norge eller Island, exempelvis genom en lärlingsplats, praktik eller språkkurs. Mer information: http://www.yourfirsteuresjob.eu/sv/home.

 

Länkar:

Ditt första Euresjobb

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbsökning

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
 • Externa EURES-nyheter
 • Framgångsberättelser
 • Ungdom
Relaterade avsnitt
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.