Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2018. szeptember 6.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 5 perc

Egy németországi szálloda az EURES segítségével tölti be a sürgősen betöltendő álláshelyeket

A turizmus és vendéglátás terén működő vállalkozások számára most még fontosabb, hogy találjanak külföldön olyan személyzetet, amely betölti a megüresedéseket. Ennek ellenére a kis- és középvállalkozások nem mindig rendelkeznek a nemzetközi munkaerő-felvétel lebonyolításához szükséges erőforrásokkal, illetve hálózattal.

Hotel in Germany fills urgent vacancies with the help of EURES
Romantik Berghotel Astenkrone

Szerencsére a németországi vállalkozásoknak már nem kell egyedül keresniük a szakképzett külföldi szakembereket. A Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV) (A Német Állami Foglalkoztatási Szolgálat Nemzetközi Osztálya) segítséget nyújt számukra olyan potenciális külföldi pályázók keresésében, akik a német piacon nagy mértékben keresett készségekkel rendelkeznek.

Itt kezdődik az EURES szerepe is. Az EURES-hálózat tagjaként a ZAV igénybe veszi a hálózat adatbázisait a munkáltatók támogatása érdekében. Pontosabban fel tudja használni a kínált támogatást „Az első EURES-állásod” nevű program révén, amely segít a fiataloknak, hogy munkát vagy képzési lehetőségeket találjanak külföldön, valamint támogatja a munkáltatókat, hogy megtalálják a vállalkozásukhoz szükséges képzett szakembereket.

A winterbergi (Észak-Rajna-Vesztfália) Romantikhotel Astenkrone igénybe vette a ZAV által nyújtott támogatást, és az idei év elején, a főszezonban két olyan új dél-európai munkatársat köszönthetett, akik betöltötték a sürgősen betöltendő álláshelyeket.

Jörg Templin, a Romantikhotel Astenkrone vezetőjének elmondása szerint: „Karácsony előtt, a főszezon kezdetekor két munkatársunk hirtelen felmondott, így sürgősen találnunk kellett egy felszolgálót és egy recepcióst úgy, hogy minden szobát kiadtunk. A helyi foglalkoztatási ügynökségünk révén léptünk kapcsolatba a ZAV-val, mely több külföldi pályázót is a figyelmünkbe ajánlott.”

Templin úgy döntött, hogy az olasz Angelo Cinierit és a spanyol Maria Consuelo Bravót alkalmazza, akik az év vége óta erősítik a szálloda 42 fős csapatát. Mindkét esetben kevesebb mint három hét telt el aközött, hogy a pályázók beadták a jelentkezésüket a ZAV-on keresztül és hogy első munkanapjukat töltötték a szállodában.

A ZAV az EURES-hálózat adatbázisában találta Bravo önéletrajzát 2017 végén, és kapcsolatba lépett vele. Szakmája spanyoltanár (mint idegen nyelv), de több mint három évig Barcelonában dolgozott szállodai recepciósként, továbbá au pair is volt Bécsben, így az önéletrajza alapján megfelelő választás volt a szálloda számára.

Cinieri viszont már nem volt ismeretlen a ZAV számára, mivel az osztály 2017-ben nyári álláshelyet talált számára egy wangeroogei fagylaltozóban. Ezt követően visszaköltözött Olaszországba, majd hallott a ZAV egyik felvételi eseményéről, melyet az EURES Italy-vel együttműködve szerveztek meg Milánóban, és újból felvette velük a kapcsolatot.

„Hamar észrevettük, hogy a legutóbbi beszélgetésünk óta jelentősen javult a német nyelvtudása – emlékszik vissza Stephanie Diegel, a ZAV dortmundi irodájának közvetítési tisztviselője és EURES-tanácsadója. – Ezért rögtön világossá vált számunkra, hogy ajánlhatnánk őt mint pályázót más munkáltatók számára.”

A külföldi alkalmazottak egy vállalkozásba történő integrálása nagy munkáltatói elkötelezettséget igényel, melyre a Romantikhotel Astenkrone nagyszerű példa. Érkezésük után a szálloda aktívan támogatta mindkét új alkalmazott beilleszkedését, segítséget nyújtott a szállás és a formaságok terén, valamint 24 órában elérhető tanácsadást kínált.

Mind Bravo, mind Cinieri részesült a „Az első EURES-állásod” nevű program támogatásából, mely segítette fedezni az utazási költségeiket.

„A munkavállalóknak sosem szabadna egyedül érezniük magukat” – mondta Templin. Továbbá elmondta, hogy a vállalatoknak „nem kellene figyelmen kívül hagyniuk a társadalmi integráció fontosságát, mivel ha a munkavállalók szabadidejükben unatkoznak, nem maradnak sokáig.”

„A legtöbb külföldi pályázó még soha nem utazott Németországba – mondja Thorsten Rolfsmeier, a ZAV üzletági igazgatója. – Pontosan tudniuk kell, hogy mit várhatnak, és milyen segítséget fognak kapni.”

A ZAV-nak és az EURES-nek köszönhetően a Romantikhotel Astenkrone-ben be tudtak tölteni két álláshelyet a főszezonra, míg Bravo és Cinieri lehetőséget kapott arra, hogy értékes külföldi munkatapasztalatot szerezzen. A szálloda által nyújtott integrációs támogatás eközben nagyszerű példa, amelyet más munkáltatók is követhetnek, amikor külföldről toboroznak munkaerőt.

„Az első EURES-állásod” nevű munkavállalói mobilitási rendszer segít a 18 és 35 év közötti fiataloknak abban, hogy egy másik uniós tagállamban, Norvégiában vagy Izlandon munkavállalási vagy képzési lehetőségeket találjanak, például a kezdeti szakmai képzések, a gyakorlati képzések vagy a nyelvtanfolyamok révén. Még több információért látogasson el az alábbi weboldalra: http://www.yourfirsteuresjob.eu/en/home.

 

Kapcsolódó linkek:

„Az első EURES-állásod”

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES álláskeresés

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebook-on

Az EURES a Twitter-en

Az EURES a LinkedIn-en

Témák
 • Külső EURES hírek
 • Sikertörténetek
 • Ifjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.