Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο6 Σεπτεμβρίου 2018Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Ξενοδοχείο στη Γερμανία προσλαμβάνει εργαζόμενους για την πλήρωση κενών θέσεων εργασίας που έπρεπε να καλυφθούν επειγόντως με τη βοήθεια του EURES

Για τις επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας είναι πλέον σημαντικότερη από ποτέ η ανεύρεση προσωπικού από το εξωτερικό για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας. Ωστόσο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν πάντοτε τους απαραίτητους πόρους ή τα δίκτυα για να πραγματοποιούν διεθνείς προσλήψεις.

Hotel in Germany fills urgent vacancies with the help of EURES
Romantik Berghotel Astenkrone

Ευτυχώς, οι επιχειρήσεις στη Γερμανία δεν έχουν λόγο να αισθάνονται αβοήθητες όταν αναζητούν ειδικευμένους επαγγελματίες από το εξωτερικό. Το Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV), το διεθνές τμήμα της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης της Γερμανίας , βοηθά τις επιχειρήσεις στην αναζήτηση πιθανών υποψηφίων στο εξωτερικό οι οποίοι διαθέτουν δεξιότητες που λείπουν από τη γερμανική αγορά.

Εδώ υπεισέρχεται και ο ρόλος του EURES. Ως μέλος του δικτύου EURES, το ZAV αξιοποιεί τις βάσεις δεδομένων του δικτύου για να υποστηρίξει τους εργοδότες. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να αξιοποιεί την υποστήριξη που παρέχεται μέσω του προγράμματος «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES», το οποίο βοηθά νέους να βρουν εργασία ή ευκαιρίες κατάρτισης στο εξωτερικό και υποστηρίζει τους εργοδότες στην προσπάθειά τους να εντοπίζουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για τις επιχειρήσεις τους.

Μια επιχείρηση που αξιοποίησε την υποστήριξη του ZAV και του EURES είναι η Romantikhotel Astenkrone,που βρίσκεται στην πόλη Βίντερμπεργκ της Βόρειας Ρηνανία-Βεστφαλίας και η οποία, νωρίτερα τη φετινή χρονιά, υποδέχτηκε στο προσωπικό της δύο νέα μέλη από τη νότια Ευρώπη, προκειμένου να καλύψει επειγόντως κάποιες θέσεις εργασίας που ήταν κενές σε περίοδο αιχμής.

Όπως εξηγεί ο Jörg Templin, διευθυντής του Romantikhotel Astenkrone: «Όταν έφυγαν ξαφνικά δύο εργαζόμενοι πριν τα Χριστούγεννα, στην αρχή της περιόδου αιχμής, έπρεπε να βρούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν σερβιτόρο και έναν υπάλληλο υποδοχής για το ξενοδοχείο μας που ήταν πλήρες. Απευθυνθήκαμε στο τοπικό γραφείο απασχόλησης, το οποίο μας έφερε σε επαφή με το ZAV, το οποίο με τη σειρά του μας πρότεινε διάφορους διεθνείς υποψήφιους».

Ο Templin επέλεξε να προσλάβει τον Angelo Cinieri, από την Ιταλία, και τη Maria Consuelo Bravo, από την Ισπανία, οι οποίοι από το νέο έτος ενίσχυσαν την ομάδα των 42 ατόμων του ξενοδοχείου μας. Και στις δύο περιπτώσεις, το χρονικό διάστημα από την υποβολή των αιτήσεων των υποψηφίων μέσω του ZAV μέχρι την πρώτη τους ημέρα στην εργασία δεν υπερέβη τις τρεις εβδομάδες.

Το ZAV είχε βρει το βιογραφικό της Bravo στη βάση δεδομένων του δικτύου EURES στα τέλη του 2017 και επικοινώνησε μαζί της. Η Bravo στην πραγματικότητα είναι καθηγήτρια διδασκαλίας της ισπανικής ως ξένης γλώσσας, αλλά είχε εργαστεί για πάνω από τρία χρόνια ως υπάλληλος υποδοχής ξενοδοχείου στη Βαρκελώνη και ως εσωτερική άμισθη βοηθός (au pair) στη Βιέννη, και, συνεπώς, το βιογραφικό της ήταν κατάλληλο για το ξενοδοχείο.

Από την άλλη πλευρά, ο Cinieri ήταν ήδη γνωστός στο ZAV, καθώς του είχε βρει κατά το παρελθόν θέση εργασίας για το καλοκαίρι σε κατάστημα πώλησης παγωτών στο νησί Wangerooge το 2017. Στη συνέχεια, είχε επιστρέψει αρχικά στην Ιταλία, μέχρι τη στιγμή που άκουσε για μία από τις εκδηλώσεις επαγγελματικής ενημέρωσης που διοργάνωνε το ZAV σε συνεργασία με το EURES Ιταλίας στο Μιλάνο και επικοινώνησε ξανά μαζί του.

Σύντομα διαπιστώσαμε ότι τα γερμανικά του είχαν βελτιωθεί σημαντικά από την τελευταία φορά που μιλήσαμε μαζί του», θυμάται η Stephanie Diegel, που εργάζεται ως υπεύθυνη προσλήψεων και σύμβουλος EURES στο ZAV του Ντόρτμουντ. «Συνεπώς, για εμάς ήταν αμέσως σαφές ότι μπορούσαμε να τον προτείνουμε ως υποψήφιο σε άλλους εργοδότες».

Η ένταξη ξένων εργαζομένων σε μια επιχείρηση απαιτεί την ισχυρή δέσμευση του εργοδότη, και το Romantikhotel Astenkrone αποτελεί σπουδαίο παράδειγμα μιας τέτοιας δέσμευσης. Μετά την άφιξή τους, το ξενοδοχείο στήριξε ενεργά τους δύο εργαζόμενους κατά την εγκατάστασή τους, βοηθώντας τους στην αναζήτηση στέγης αλλά και στις τυπικές διαδικασίες παρέχοντάς τους συμβουλές για οποιοδήποτε ζήτημα.

Το πρόγραμμα «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES» συνέδραμε επίσης την Bravo και τον Cinieri όσον αφορά τα έξοδα ταξιδιού τους.

Ο Templin πιστεύει ότι «οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να αισθάνονται ποτέ μόνοι». Προσθέτει ότι οι επιχειρήσεις «δεν θα πρέπει να αγνοούν τη σημασία της κοινωνικής ένταξης, διότι εάν οι εργαζόμενοι πλήττουν στον ελεύθερο χρόνο τους, δεν πρόκειται να παραμείνουν για πολύ στη θέση εργασίας».

«Για τους περισσότερους διεθνείς υποψηφίους, το ταξίδι στη Γερμανία είναι ένα βήμα στο άγνωστο», προσθέτει ο Thorsten Rolfsmeier, ο οποίος εργάζεται ως διευθυντής επιχειρηματικής μονάδας στο ZAV. «Πρέπει να γνωρίζουν επακριβώς τι να αναμένουν και τι βοήθεια θα λάβουν».

Χάρη στο ZAV και το EURES, το Romantikhotel Astenkrone μπόρεσε να καλύψει δύο βασικές κενές θέσεις εργασίας σε περίοδο αιχμής, ενώ η Bravo και ο Cinieri είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύτιμη, διεθνή εργασιακή εμπειρία. Στο μεταξύ, η υποστήριξη που παρείχε το ξενοδοχείο όσον αφορά την κοινωνική ένταξη αποτελεί σπουδαίο παράδειγμα για άλλους εργοδότες που σκοπεύουν να προσλάβουν εργαζόμενους από το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα κινητικότητας «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES» βοηθά νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών να βρουν εργασία ή ευκαιρίες κατάρτισης σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, τη Νορβηγία ή την Ισλανδία, για παράδειγμα μέσω αρχικής περιόδου μαθητείας, πρακτικής άσκησης ή μαθημάτων εκμάθησης γλώσσας. Για να μάθετε περισσότερα, επισκεφθείτε: http://www.yourfirsteuresjob.eu/en/home.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Εύρεση θέσης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Εξωτερικές ειδήσεις EURES
 • Ιστορίες επιτυχίας
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.