Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο26 Μαρτίου 2021Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Τέσσερις επισημάνσεις που θα πρέπει να έχετε υπόψη σχετικά με την εποχική απασχόληση το 2021

Οι εποχικές θέσεις εργασίας παρέχουν μια εξαιρετική ευκαιρία για να αποκομίσει κανείς εμπειρίες διαβίωσης και εργασίας στο εξωτερικό. Εάν εξετάζετε το ενδεχόμενο να βρείτε φέτος κάποια θέση θερινής απασχόλησης στην Ευρώπη, η κατάσταση που επικρατεί σας προκαλεί πιθανώς αισθήματα ανασφάλειας. Στη συνέχεια παρατίθενται τέσσερις επισημάνσεις που θα πρέπει να έχετε υπόψη σχετικά με την εποχική απασχόληση φέτος.

Four things you should know about seasonal work in 2021
Shutterstock

1.Η εποχική απασχόληση παρέχει πολλά οφέλη

Πρώτον, υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να σκεφτείτε σοβαρά την εποχική εργασία. Μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε νέες δεξιότητες, να δοκιμάσετε μια νέα σταδιοδρομία, να ανοίξετε τον δρόμο για νέες ευκαιρίες και να κάνετε νέες γνωριμίες. Αποτελεί επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για να αποκομίσετε εμπειρίες από τη ζωή στο εξωτερικό ενώ θα αμείβεστε!

Η εποχική απασχόληση μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε πολύτιμη πείρα χωρίς μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, επομένως αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή εάν είστε φοιτητής ή νεαρό άτομο που αναζητεί θέση εργασίας ορισμένου χρόνου για τη θερινή περίοδο.

Πολλοί εργοδότες χρειάζονται περισσότερο προσωπικό κατά την περίοδο αιχμής και, συνεπώς, θα τους χαροποιούσε ιδιαίτερα η βραχείας διάρκειας απασχόλησή σας στις επιχειρήσεις τους και η εν συνεχεία επιστροφή σας στην πατρίδα σας.

2.Θα υπάρξουν ευκαιρίες

Φυσικά, πέρυσι όλοι βιώσαμε μια παράξενη χρονιά. Ίσως ανησυχείτε μήπως δεν υπάρξουν εποχικές θέσεις εργασίας λόγω της πανδημίας COVID-19, οι εργοδότες όμως είναι πιθανό να συνεχίσουν να αναζητούν εποχικό προσωπικό.

Οι περισσότερες εποχικές θέσεις εργασίας αφορούν τους τομείς του τουρισμού, της φιλοξενίας, της ψυχαγωγίας και της γεωργίας. Οι εν λόγω τομείς είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την οικονομία της ΕΕ και, επομένως, αναμένεται να παρουσιάσουν αυξημένη δραστηριότητα μόλις αυτό καταστεί ασφαλές.

Εφόσον καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία εγκαταστάσεων όπως τα ξενοδοχεία, τα παραθεριστικά θέρετρα, τα εστιατόρια και τα μπαρ πριν από το καλοκαίρι, οι εν λόγω επιχειρήσεις θα χρειαστεί να προβούν σε προσλήψεις με συνοπτικές διαδικασίες πριν από τη θερινή περίοδο αιχμής. Εάν αυτό συμβεί, ενδέχεται να είστε το πρόσωπο που αναζητούν!

3.Ως εποχικός εργαζόμενος στην ΕΕ έχετε δικαιώματα

Ως εποχικός εργαζόμενος έχετε το δικαίωμα στις ίδιες, δίκαιες συνθήκες απασχόλησης που ισχύουν για τους εγχώριους εργαζόμενους. Το εν λόγω δικαίωμα περιλαμβάνει πτυχές όπως οι αποδοχές, το ωράριο εργασίας, η υγεία και η ασφάλεια.

Επίσης, πρόσφατα η ΕΕ κάλεσε τα κράτη μέλη της να παράσχουν καλύτερο επίπεδο προστασίας στους εποχικούς εργαζόμενους. Για παράδειγμα, στον χώρο εργασίας σας πρέπει να εφαρμόζονται κατάλληλα μέτρα αποστασιοποίησης και υγιεινής ώστε να προστατεύεστε από τους κινδύνους που ενέχει η πανδημία της COVID-19.

Εάν διαπιστώσετε ότι ορισμένοι μικρότεροι χώροι εργασίας δεν σας προσφέρουν επίσημη σύμβαση κατά την έναρξη της απασχόλησής σας, μη τους επιτρέψετε να σας εκμεταλλευτούν. Θυμηθείτε τα δικαιώματα που έχετε ως εποχικός εργαζόμενος και διευκρινίστε στον εργοδότη σας ότι αναμένετε να τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα.

Ελέγξτε την ενότητα Διαβίωση και εργασία στην πύλη του EURES για να ενημερωθείτε σχετικά με τη στέγαση ή τα σχολεία, τη φορολογία, το κόστος ζωής, την υγεία, την κοινωνική νομοθεσία και τη συγκρισιμότητα των προσόντων στη χώρα που σας ενδιαφέρει.

4.Η κατάσταση μεταβάλλεται διαρκώς

Εάν πρόκειται να μεταβείτε στο εξωτερικό –ακόμη και για να εργαστείτε– πρέπει να ελέγχετε τις ταξιδιωτικές οδηγίες και τους περιορισμούς που ισχύουν στην πατρίδα σας και στη χώρα όπου σκοπεύετε να μεταβείτε. Το Re-open EU είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που σας ενημερώνει για τις πιο πρόσφατες ταξιδιωτικές οδηγίες.

Οι άνθρωποι εμβολιάζονται πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη, όμως ορισμένες χώρες προηγούνται άλλων. Το φαινόμενο αυτό ενδέχεται επίσης να επηρεάσει τον χρόνο επαναλειτουργίας εγκαταστάσεων όπως τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τα μπαρ, τα φεστιβάλ και τα τουριστικά αξιοθέατα.

Προπάντων, επειδή είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί στο μέλλον με τον ιό, προσπαθήστε να επιδείξετε ευελιξία και να συμπεριφέρεστε με ορθολογικό τρόπο. Αντιμετωπίστε με θετικό πνεύμα τις διάφορες ευκαιρίες και καταστρώστε εφεδρικό σχέδιο σε περίπτωση μεταβολής των συνθηκών.

Ελπίζουμε ότι το παρόν άρθρο σας προσέφερε μερικές χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την εποχική απασχόληση το 2021. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ευκαιρίες στο εξωτερικό, επικοινωνήστε με τον τοπικό σας σύμβουλο EURES σήμερα.

Σε συνεργασία με το EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

8 λόγοι για να σκεφτείτε σοβαρά την εποχική εργασία

Κορονοϊός: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει έκκληση για τη λήψη μέτρων για την προστασία των εποχικών εργαζομένων

Θέλετε να ταξιδέψετε με ασφάλεια σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ; Ένα νέο διαδραστικό εργαλείο σας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αναζήτηση συμβούλων EURES

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Χρήσιμες συμβουλές
 • Νέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότητα
 • Τάσεις προσλήψεων
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.