Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel3 december 2021Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Vijf dingen om over na te denken als je op afstand gaat werken

Tijdens de pandemie hebben velen van ons vanuit huis gewerkt. Maar als we nu vooruitkijken, lijkt het erop dat deze tijdelijke maatregel steeds normaler wordt. Lees onze vijf tips voor waar je over na moet denken als je op afstand gaat werken.

Five things for employees to consider when switching to remote working
EURES

​​​​​​​1. Heb ik de juiste apparatuur en ruimte?

Het belangrijkste waar je over na moet denken, is of je alles hebt wat je nodig hebt om je werk effectief te doen. Dat betekent niet alleen een computer en een bureaustoel, maar kan ook gaan om snel internet of een rustige ruimte waar je je kunt concentreren zonder dat andere gezinsleden je storen. Een goede werkomgeving, qua temperatuur, verlichting en ventilatie, kan goed zijn voor je concentratie en voorkomen dat je wordt afgeleid. Probeer een kamer te gebruiken met een raam waardoor natuurlijk daglicht binnenkomt en een deur die je werkplek afscheidt van de rest van het huis, als je thuis bent.

2. Blijven mijn werktijden hetzelfde?

In veel gevallen gaat werken op afstand samen met beleid voor flexibel werken, zodat werknemers hun werk om andere verplichtingen, zoals ouderschap, heen kunnen plannen. Het kan goed zijn om erover na te denken hoe dat er in jouw situatie uit zou zien. Je krijgt dan wel meer flexibiliteit, maar misschien merk je wel dat een vaste dagelijkse routine beter is voor je concentratie en productiviteit. Proberen elke dag om dezelfde tijd te beginnen met werken kan bijvoorbeeld goed zijn voor je slaappatroon en zorgen voor structuur in je werkweek.

3. Hoe zorg ik ervoor dat ik aan het eind van de dag ook echt stop met werken?

Een van de lastigste onderdelen van werken op afstand is vaak om aan het eind van de dag weer uit te loggen. Veel werknemers hebben gemerkt dat ze de neiging hebben om meer te werken dan hun gebruikelijke aantal uren. Maar er zijn trucjes om die neiging tot overwerken te weerstaan. Deskundigen hebben bijvoorbeeld aangeraden je apparatuur in een aparte kamer in het huis te zetten, zodat je je werk kunt scheiden van je privéleven en je de deur van je kantoor achter je dichttrekt na het uitloggen.

4. Hoe houd ik contact met collega’s?

Werken op afstand betekent dat je je collega’s niet meer op de gang tegenkomt, maar er zijn andere manieren om bij te praten. Platforms als Zoom en Microsoft Teams kunnen net zo goed voor virtuele koffiepauzes worden gebruikt als voor vergaderingen en conferenties. Om ervoor te zorgen dat je contact blijft houden met je collega’s kun je overwegen een wekelijks of tweewekelijks bijpraatmomentje in je agenda te zetten. Dat helpt je om contact te houden en te voorkomen dat je je geïsoleerd gaat voelen.

5. Ben ik op de hoogte van het telewerkbeleid van mijn bedrijf?

Ondanks dat de meerderheid van de bedrijven tijdens de COVID-19-pandemie de overstap heeft gemaakt naar werken op afstand – en daar nog steeds gebruik van maakt – hebben ze vaak verschillend telewerkbeleid. Dat komt voornamelijk doordat het voor veel bedrijven nieuw is. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van het beleid van je werkgever, of vraag je werkgever ernaar als je niet weet waar je het kunt vinden. In dit beleid kunnen dingen staan over bijvoorbeeld je werktijden, beschikbare apparatuur en internetbeveiliging.

Lees voor meer informatie over thuiswerken onze Vijf tips voor als je op afstand aan een nieuwe baan begint.

 

Links:

Zoom

Microsoft Teams

Vijf tips voor als je op afstand aan een nieuwe baan begint

Praktische tips om telewerken zo gezond, veilig en effectief mogelijk te maken (EU-OSHA)

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Sector
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.