Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre3 decembrie 2021Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune3 min de lectură

Cinci lucruri de care angajații trebuie să țină seama atunci când trec la munca de la distanță

Mulți dintre noi am lucrat de acasă pe tot parcursul pandemiei, dar uitându-ne spre viitor, această măsură temporară devine o practică tot mai obișnuită. Citiți cele mai bune cinci sfaturi din partea noastră despre lucrurile la care trebuie să vă gândiți atunci când treceți la munca de la distanță.

Five things for employees to consider when switching to remote working
EURES

​​​​​​​1. Am echipamentul adecvat și spațiul potrivit?

Cel mai important lucru este să vedeți dacă aveți tot ceea este necesar pentru a vă face treaba în mod eficient. Aceasta nu înseamnă doar un calculator și un scaun de birou, ci ar putea să însemne și conexiune de mare viteză la internet sau o cameră liniștită în care să vă puteți concentra, departe de ceilalți membri ai familiei. Dacă aveți un mediu de lucru bun din punct de vedere al temperaturii, luminii și ventilației, vă puteți concentra mai bine și puteți reduce la minimum lucrurile care vă pot distrage atenția. Încercați să utilizați o cameră cu o fereastră care lasă să pătrundă lumina naturală a zilei și cu o ușă care separă locul în care lucrați de restul casei atunci când sunteți acasă.

2. Programul meu de lucru va rămâne același?

În multe cazuri, munca de la distanță este asociată cu politici de lucru flexibile, care le permit angajaților să se ocupe și de alte responsabilități, cum ar fi creșterea copiilor. Poate ar trebui să vă gândiți ce ar implica aceasta în cazul dumneavoastră. În pofida flexibilității pe care ați dobândi-o, s-ar putea să descoperiți că dacă aveți zilnic aceeași rutină, concentrarea și productivitatea dumneavoastră cresc. De exemplu, dacă vă străduiți să începeți lucrul la aceeași oră în fiecare zi, ați putea să vă îmbunătățiți rutina de somn și să mențineți un program structurat al săptămânii de lucru.

3. Cum pot să fiu sigur că mă voi opri din lucru la sfârșitul zilei?

De multe ori, una dintre cele mai dificile părți ale muncii de la distanță poate fi deconectarea la sfârșitul zilei. Mulți angajați au constatat că sunt tentați să lucreze peste orele de muncă obișnuite, dar există câteva trucuri pentru a nu cădea pradă tendinței de a vă suprasolicita. Experții sugerează să vă instalați echipamentul într-o altă încăpere din casă, astfel încât să puteți separa munca de viața privată, închizând ușa biroului atunci când vă deconectați.

4. Cum voi păstra legătura cu colegii mei?

Munca de la distanță înseamnă că nu veți mai trece pe lângă colegii dumneavoastră pe coridoare, dar există și alte modalități pentru a păstra legătura cu ei. Platforme precum Zoom și Microsoft Teams pot fi utilizate pentru pauzele de cafea virtuale, la fel cum se utilizează pentru ședințe și conferințe de serviciu. Pentru a vă asigura că comunicați în continuare cu colegii dumneavoastră, introduceți în calendar o întâlnire săptămânală sau o dată la două săptămâni. Acest lucru vă va ajuta să păstrați legătura și să nu vă simțiți izolat.

5. Sunt la curent cu politicile companiei mele privind munca de la distanță?

Deși majoritatea companiilor au trecut la munca de la distanță în timpul pandemiei de COVID-19, și continuă să o păstreze în prezent, multe dintre ele au politici diferite legate de munca de la distanță. În mare parte, aceasta se datorează faptului că munca de la distanță este ceva nou pentru fiecare companie. Asigurați-vă că sunteți la curent cu politicile angajatorului dumneavoastră sau întrebați-l pe acesta unde le puteți găsi. Aceste politici pot viza domenii precum orele de lucru, echipamentele disponibile și securitatea internetului.

Pentru mai multe informații despre munca de la distanță, citiți Cinci sfaturi pentru începerea unei noi activități profesionale la distanță.

 

Linkuri conexe:

Zoom

Microsoft Teams

Cinci sfaturi pentru începerea unei noi activități profesionale la distanță

Sfaturi practice pentru ca munca de acasă să fie cât mai sănătoasă, sigură și eficientă (EU-OSHA)

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Sectorul
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.