Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия3 Декември 2021 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

Пет неща, които служителите трябва да имат предвид, когато преминават към дистанционна работа

Много от нас са работили от вкъщи по време на пандемията, но гледайки към бъдещето, тази временна мярка става все по-нормална. Прочетете нашите топ пет съвета за това върху какво да помислите, когато преминавате към дистанционна работа.

Five things for employees to consider when switching to remote working
EURES

1. Имам ли подходящото оборудване и място?

Най-важното нещо, за което трябва да помислите, е дали имате всичко необходимо, за да вършите работата си ефективно. Това не означава само компютър и стол за бюро. Може също да означава високоскоростен интернет или тиха стая, в която да можете да се съсредоточите далеч от други членове на семейството. Наличието на добра работна среда по отношение на температура, осветление и вентилация може да подобри концентрацията и да сведе до минимум разсейването. Опитайте се да използвате стая с естествена дневна светлина от прозорец и с врата, отделяща работното ви място от останалата част от дома, ако сте вкъщи.

2. Работното ми време ще остане ли същото?

В много случаи дистанционната работа е съчетана с гъвкави работни правила, което позволява на служителите да работят, докато изпълняват други ангажименти, например гледането на деца. Може да се наложи да помислите как това би било приложимо за вашата ситуация. Въпреки гъвкавостта, която може да спечелите, е възможно да откриете, че придържането към редовна ежедневна рутина увеличава концентрацията и производителността ви. Например усилията да започвате работа по едно и също време всеки ден може да са от полза за вашия режим на спане и да поддържат структурата през работната ви седмица.

3. Как да гарантирам, че ще спра да работя в края на деня?

Често едно от най-трудните неща в дистанционната работа може да бъде излизането от системата в края на деня. Много служители стигат до извода, че се изкушават да работят повече от обичайното си работно време, но има няколко трика за преодоляване на склонността към пренатоварване. Експертите предлагат да поставите оборудването си в друга стая, така че да можете да разделите работата от личния си живот, като затворите вратата на офиса си, след като изключите компютъра.

4. Как ще поддържам връзка с моите колеги?

Дистанционната работа означава, че вече няма да се разминавате с колегите си в коридорите, но има и други начини да не губите връзка. Платформи като Zoom и Microsoft Teams могат да се използват за виртуални кафе паузи, точно както и за корпоративни срещи и конференции. За да сте сигурни, че ще продължите да общувате с колегите си, помислете за добавяне на седмична или двуседмична среща с тях в календара си. Това ще ви помогне да останете свързани и да не допускате чувството на изолираност.

5. В крак ли съм с политиките на моята фирма за дистанционна работа?

Въпреки че повечето фирми преминаха към дистанционна работа по време на пандемията от COVID-19, като продължават да го правят и сега, много от тях имат различни политики, когато става въпрос за работа от дистанция. Това до голяма степен е така, защото ситуацията е нова за всяка фирма. Уверете се, че сте информирани относно политиките на вашия работодател или попитайте работодателя си, ако не сте сигурни къде да ги намерите. Те могат да обхващат въпроси като работно време, налично оборудване и интернет сигурност.

За повече информация относно дистанционната работа прочетете нашите Пет съвета за започване на нова работа от разстояние.

 

Връзки по темата:

Zoom

Microsoft Teams

Пет съвета за започване на нова работа от разстояние

Практични съвети, за да направите дистанционната работа от вкъщи възможно най-здравословна, безопасна и ефективна (EU-OSHA)

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Сектор
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.