Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο3 Δεκεμβρίου 2021Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Πέντε παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι εργαζόμενοι κατά τη μετάβαση στην τηλεργασία

Πολλοί από εμάς εργαστήκαμε από το σπίτι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Καθώς κοιτάζουμε το μέλλον, διαπιστώνουμε ότι το προσωρινό αυτό μέτρο αποτελεί όλο και περισσότερο τον κανόνα. Πέντε παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι εργαζόμενοι κατά τη μετάβαση στην τηλεργασία.

Five things for employees to consider when switching to remote working
EURES

​​​​​​​1. Διαθέτω τον κατάλληλο εξοπλισμό και χώρο;

Το σημαντικότερο θέμα που θα πρέπει να σας απασχολήσει είναι το αν διαθέτετε όλα όσα χρειάζεστε για να κάνετε αποτελεσματικά τη δουλειά σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει, εκτός από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και μια καρέκλα, σύνδεση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας ή ένα ήσυχο δωμάτιο στο οποίο θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε στη δουλειά σας, μακριά από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Ένα καλό εργασιακό περιβάλλον, από άποψη θερμοκρασίας, φωτισμού και αερισμού, μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση και να ελαχιστοποιήσει τους περισπασμούς. Προσπαθήστε να εργάζεστε σε δωμάτιο με παράθυρο, από το οποίο μπαίνει φυσικό φως, και πόρτα η οποία διαχωρίζει τον χώρο εργασίας σας από το υπόλοιπο σπίτι, εάν βρίσκεστε στο σπίτι σας.

2. Το ωράριο εργασίας μου θα παραμείνει το ίδιο;

Σε πολλές περιπτώσεις, η τηλεργασία συνοδεύεται από ευέλικτες πολιτικές εργασίας, οι οποίες επιτρέπουν στους εργαζομένους να αντεπεξέρχονται και σε άλλες υποχρεώσεις, όπως, για παράδειγμα, τη φροντίδα των παιδιών. Ίσως να πρέπει να σκεφτείτε τι θα συνεπάγεται κάτι τέτοιο στη δική σας περίπτωση. Εκτός από την ευελιξία που μπορεί να κερδίσετε, ενδεχομένως να διαπιστώσετε ότι ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα είστε πιο συγκεντρωμένοι και πιο παραγωγικοί. Για παράδειγμα, το να ξεκινάτε την εργασία σας την ίδια ώρα κάθε ημέρα ίσως να συμβάλλει στη βελτίωση του ρυθμού του ύπνου σας και να σας βοηθήσει να τηρείτε ένα πρόγραμμα κατά την εβδομάδα εργασίας.

3. Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι θα σταματάω να εργάζομαι στο τέλος της ημέρας;

Ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια της τηλεργασίας είναι συχνά η αποσύνδεση από την εργασία μας στο τέλος της ημέρας. Πολλοί εργαζόμενοι έχουν διαπιστώσει ότι μπαίνουν στον πειρασμό να εργαστούν πέρα από το κανονικό τους ωράριο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές για την αποφυγή τέτοιων τάσεων. Οι ειδικοί προτείνουν να εγκαθιστούμε τον εργασιακό εξοπλισμό μας σε διαφορετικό δωμάτιο του σπιτιού μας, ώστε να μπορούμε να διαχωρίζουμε την επαγγελματική από την προσωπική μας ζωή, κλείνοντας την πόρτα του γραφείου μας όταν αποσυνδεόμαστε.

4. Πώς μπορώ θα διατηρήσω επαφή με τους συναδέλφους μου;

Μπορεί η τηλεργασία να σημαίνει ότι δεν θα συναντάτε πλέον τους συναδέλφους σας στους διαδρόμους, όμως υπάρχουν και άλλοι τρόποι επικοινωνίας. Μέσω κάποιων πλατφορμών, όπως η Zoom και η Microsoft Teams, μπορείτε να οργανώνετε εικονικά διαλείμματα για καφέ κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα οργανώνατε μια εταιρική συνάντηση ή μια διάσκεψη. Για να είστε σίγουροι πως δεν θα χαθεί η επικοινωνία με τους συναδέλφους σας, θα μπορούσατε να προγραμματίζετε μια συνάντηση κάθε μία ή δύο εβδομάδες. Αυτό θα σάς βοηθήσει να διατηρήσετε την επαφή σας με τους συναδέλφους σας και να μην αισθάνεστε απομονωμένοι.

5. Είμαι ενημερωμένος σχετικά με τις πλέον πρόσφατες πολιτικές της εταιρείας μου για την τηλεργασία;

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες άρχισαν να εφαρμόζουν την τηλεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, και εξακολουθούν να την εφαρμόζουν ακόμη και σήμερα, πολλές από αυτές ακολουθούν διαφορετική πολιτική στο θέμα αυτό. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η τηλεργασία είναι κάτι νέο για όλες τις εταιρείες. Μην παραλείπετε να ενημερώνεστε για τις πολιτικές του εργοδότη σας ή να ρωτάτε τον εργοδότη σας πώς μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά. Οι πολιτικές αυτές μπορεί να καλύπτουν τομείς όπως οι ώρες εργασίας, ο διαθέσιμος εξοπλισμός και η ασφάλεια του διαδικτύου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τηλεργασία, διαβάστε τις Πέντε συμβουλές για να ξεκινήσετε σε μια νέα θέση εργασίας εξ αποστάσεως.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Zoom

Microsoft Teams

Πέντε συμβουλές για να ξεκινήσετε σε μια νέα θέση εργασίας εξ αποστάσεως

Practical tips to make home-based telework as healthy, safe and effective as possible (EU-OSHA) (Πρακτικές συμβουλές για να γίνει η κατ’ οίκον τηλεργασία όσο το δυνατόν πιο υγιεινή, ασφαλής και αποτελεσματική (EU-OSHA)

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.