Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2021. december 3.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 4 perc

Öt dolog, amit a munkavállalóknak érdemes átgondolniuk a távmunkára való átállásnál

Sokan otthonainkból dolgoztunk a világjárvány alatt, de ez az ideiglenesen bevezetett intézkedés a jövőben egyre megszokottabbá fog válni. Olvassa el öt legfontosabb tippünket azzal kapcsolatban, hogy mire kell odafigyelni a távmunkára való átállásnál.

Five things for employees to consider when switching to remote working
EURES

​​​​​​​1. Rendelkezem-e megfelelő felszereléssel és elég hellyel?

A legfontosabb, hogy gondolja át, mindene megvan-e, ami a hatékony munkavégzéshez szükséges. Ez nem pusztán annyit jelent, hogy van számítógépe és irodai széke, hanem azt is jelentheti, hogy rendelkezésére áll nagy sebességű internet vagy egy csendes helyiség, ahol a többi családtagtól elkülönülve a munkájára koncentrálhat. A hőmérséklet, a világítás és a szellőztetés szempontjából megfelelő munkakörnyezet javíthatja a koncentrációt és minimalizálhatja a figyelmetlenséget. Próbáljon egy olyan helyiséget választani, ahova egy ablakon keresztül bejut a természetes fény, és amelyet ajtó választ el a ház többi részétől.

2. A munkaidőm változatlan marad?

A távmunka sokszor rugalmas munkavégzési politikákkal párosul, amelyek lehetővé teszik a munkavállalók számára, hogy egyéb, például szülői feladatokat is elláthassanak. Lehet, hogy át kell gondolnia, hogyan működne ez az Ön esetében. Az így nyert rugalmasság ellenére előfordulhat, hogy a rendszeres napi rutinhoz való ragaszkodás révén jobban tud összpontosítani és termelékenyebb lesz. Ha például arra törekszik, hogy minden nap ugyanabban az időpontban kezdje meg a munkát, az jó hatással lehet az alvási mintájára és rendszert visz a munkahetébe.

3. Hogyan lehetek biztos abban, hogy a nap végén tényleg abba fogom hagyni a munkát?

A távmunka egyik legnehezebb része gyakran az, hogy a nap végén kijelentkezzünk a számítógépről. Sok munkavállaló úgy véli, hajlamos arra, hogy a rendes munkaidőnél többet dolgozzon, de van néhány trükk arra vonatkozóan, hogyan állhatunk ellen a túlmunkára való hajlandóságnak. A szakértők azt javasolják, hogy felszerelését a ház egy különálló helyiségében helyezze el, hogy el tudja különíteni a munkát az otthoni élettől, és a kijelentkezéskor bezárhassa irodája ajtaját.

4. Hogyan fogom a kapcsolatot tartani a kollégáimmal?

A távmunka miatt a folyosókon már nem fog összefutni a kollégáival, de más módja is van annak, hogy tartsa velük a kapcsolatot. Az olyan platformok, mint a Zoom és a Microsoft Team ugyanúgy használhatók virtuális kávészünetekre is, mint vállalati ülések és konferenciák megtartására. Annak érdekében, hogy továbbra is kommunikáljon a kollégáival, érdemes a naptárba heti vagy kétheti gyakorisággal előjegyezni egy-egy beszélgetést. Ez segít a kapcsolattartásban és megelőzi az elszigetelődést.

5. Tisztában vagyok cégem távmunka-politikájával?

Annak ellenére, hogy a COVID19-világjárvány idején a vállalkozások többsége áttért a távmunkára és jelenleg is alkalmazza azt, a távmunkára vonatkozó vállalati politikák eltérőek. Ez főként azért van így, mert a távmunka minden vállalat számára újdonság. Továbbra is kövesse figyelemmel munkáltatójának vonatkozó üzletpolitikáit, illetve érdeklődjön felőlük munkáltatójánál, ha nem biztos abban, hol találja meg őket. A rendelkezések vonatkozhatnak például az Ön munkaidejére, a rendelkezésre álló berendezésekre és az internetbiztonságra.

Ha többet szeretne tudni a távmunkáról, olvassa el következő cikkünket:Öt tipp, ha távmunkában kezd egy új állásban dolgozni

 

Kapcsolódó linkek:

Zoom

Microsoft Teams

Öt tipp, ha távmunkában kezd egy új állásban dolgozni

Gyakorlati tippek az otthoni távmunka egészségesebbé, biztonságosabbá és hatékonyabbá tételéhez (EU-OSHA)

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitter-en

Az EURES a LinkedIn-en

Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.