Je gedroomde stage in de wacht slepen is niet eenvoudig. Het gaat er niet alleen om dat je opvalt tussen al die andere aanmeldingen; je moet ook de juiste mogelijkheden weten te vinden. We vroegen Pål Kaalaas, digital marketing manager bij CupoNation in Noorwegen naar zijn vijf beste tips voor mensen die op zoek zijn naar een stageplaats. Hier volgen zijn adviezen…
Kijk over de grens
Met een stage in het buitenland heb je meteen al een voorsprong. Dus waarom zou je je beperken tot een zoektocht in je eigen land? Overal in Europa zijn mogelijkheden te vinden voor een aantrekkelijke stage! Door in een ander land op stage te gaan, krijg je de kans een andere cultuur te leren kennen. Niet alleen op het werk, maar ook in je vrije tijd. Het is weliswaar een grote stap om de veilige, vertrouwde omgeving van je eigen land achter je te laten en in het verre buitenland aan het werk te gaan, maar het is ook een stap die door werkgevers wereldwijd hoog wordt aangeslagen, zelfs al heeft de stage lang geleden plaatsgevonden.
Laat van je horen
Toon initiatief en ga erachteraan. Jaren geleden zou je letterlijk bij een bedrijf hebben moeten aankloppen, maar tegenwoordig wordt het eerste contact meestal online gelegd. Heb je nog geen LinkedIn-account, maak er dan direct een aan. En omdat je op zoek bent naar een stage, kun je overwegen een Premium-abonnement te nemen. Zo kun je direct in contact komen met 'de juiste man of vrouw binnen het juiste bedrijf', aan wie je jezelf kunt voorstellen en relevante vragen kunt stellen. Met een Premium-abonnement kun je rechtstreeks in contact komen met 'de grote jongens' binnen vrijwel elk bedrijf en hun laten weten dat je er bent. Deze manier van communiceren, die enkel jaren geleden nog ondenkbaar was, kan zowel voor jou als voor hen zeer waardevol zijn. Een advies: maak het niet te bont! Zet deze stap alleen als het ook echt zin heeft. LinkedIn is niet bedoeld om je naam bij zoveel mogelijk mensen te droppen in de hoop dat er iemand reageert.
Ben je bang dat je geen reactie krijgt? Bedenk dan dat dit meer over het bedrijf of de persoon zegt dan over jou. En dat brengt ons bij de volgende tip...
Besef: het moet van twee kanten komen
Als een bedrijf belangstelling voor je heeft, zal het meer over je willen weten. Logisch; het bedrijf wil wel zeker weten dat het de juiste persoon aanneemt. Hetzelfde geldt voor jou! Zoek informatie over bedrijven die je interessant vindt en kijk of zij passen in het beeld dat je van je toekomstige carrière hebt. Het laatste wat je wilt is een stage doorlopen waar je uiteindelijk niets aan hebt. Dus ga bij jezelf na: ken ik iemand die al bij dat bedrijf heeft gewerkt? Kan ik informatie uit nieuwsartikelen over en de website van het bedrijf halen? Zorg er in ieder geval voor dat je een goed gevoel bij een bedrijf hebt voordat je solliciteert.
Vermijd knippen en plakken
Heb je de perfecte stageplaats eindelijk gevonden? Steek dan tijd in je sollicitatie! Het is prima dat je met een modelbrief werkt, maar het is heel belangrijk dat je meer doet dan alleen de bedrijfsnaam en een paar zinnetjes veranderen. Stem je je modelbrief niet specifiek op een sollicitatie of een bedrijf af, dan doe je er niet genoeg voor. Standaardsollicitaties worden er gemakkelijk uitgepikt. Laat dus geen kansen liggen omdat je lui was. Overtuig degene aan de andere kant van de tafel hoe graag je het wilt en laat merken dat je zelfs de moeite hebt genomen om je in te lezen in het bedrijf en in wat het doet.
Stel vragen
In de meeste personeelsadvertenties wordt een contactpersoon vermeld. Het merendeel van de sollicitanten neemt echter geen contact met deze persoon op. Waarom zou je hem of haar geen e-mail sturen met een paar relevante vragen over de stage? Zo toon je je belangstelling en val je gelijk op in de massa. Je moet het opnemen tegen heel veel andere competente mensen, dus grijp elke gelegenheid aan om jezelf te laten zien.
Verwante links:
Meer informatie:
Leven en werken in EURES-landen
EURES-vacaturebank
EURES-diensten voor werkgevers
EURES-evenementenkalender
Komende online-evenementen
EURES op Facebook
EURES op Twitter
EURES op LinkedIn
EURES op Google+
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 27 juli 2017
- Auteurs
- Europese Arbeidsautoriteit | Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie
- Onderwerpen
- Wervingstrends
- Succesverhalen
- Jeugd
- Sector
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles