Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия27 Юли 2017 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

5 съвета, когато търсите места за стаж

Получете предимство пред „конкуренцията“, когато търсите места за стаж

5 tips when looking for traineeships

Да намерите идеалното място за стаж е трудна работа. Става въпрос не само да изпъкнете сред многото други интересуващи се кандидати, а преди всичко да знаете къде да намерите най-добрите възможности. Помолихме Pål Kaalaas, мениджър по цифров маркетинг за CupoNation в Норвегия, да сподели с нас петте си най-добри съвета при търсене на места за стаж и ето какво ни каза той…

Огледайте се

Стажът зад граница ви дава веднага предимство, защо тогава да се ограничавате само до предлаганото във вашата страна? Има многообещаващи възможности, които да проучите в цяла Европа! Приемането на място за стаж в някоя друга държава ви дава възможност да опознаете една различна култура както на работното място, така и през свободното си време. Напускането на сигурната и добре позната среда в собствената ви страна, за да работите зад граница, е нещо, което работодателите в цял свят ценят, дори ако оттогава са изминали години.

Похлопайте на вратата

Бъдете проактивен и идете там. Преди години „почукването на вратата на дадено предприятие“ се възприемаше буквално, но днес по-голямата част от първоначалната комуникация се осъществява онлайн. Ако нямате потребителски профил в LinkedIn, създайте си незабавно такъв и ако търсите място за стаж, разгледайте възможността да платите за абонамент Premium. Това ви дава възможност да установите пряк контакт с „подходящите хора в подходящите предприятия“, като зададете смислени въпроси и се представите. Абонаментът Premium ви осигурява пряка линия до „важните хора“ в почти всяка фирма, което ви дава възможност да им напишете два-три реда. Може да се окаже голямо предимство както за вас, така и за тях, да установите комуникационни линии, каквито само допреди няколко години не е имало. Един приятелски съвет: не прекалявайте! Търсете възможности за връзка, само когато това има смисъл. LinkedIn не трябва да се използва на принципа „просто ще пусна името си до колкото се може повече хора с надеждата да получа поне един положителен отговор“.

Страх ви е, че ще бъдете пренебрегнати? Е, това говори повече за фирмата или човека, отколкото за вас, което ни води до следващия съвет...

Нещата вървят двупосочно

Фирма, която обсъжда възможността да ви предложи стаж, непременно ще поиска да узнае повече за вас. В края на краищата, те искат да са сигурни, че човекът, когото ще наемат, е подходящият. Не забравяйте да сторите същото! Проверете предприятията, в които мислите да кандидатствате, за да сте сигурни, че изглеждат подходящи, като ги сравните с представите си за своето бъдещо професионално развитие. Едва ли искате да попаднете на стаж, който няма да ви изведе доникъде. Може би познавате някого, който е работил там по-рано? Какво можете да научите от статии с новини и от уебсайта на фирмата? Убедете се, че имате добро чувство за тях, преди да кандидатствате.

Не копирайте буквално

Намерили сте място, за което искате да кандидатствате? Инвестирайте време за подготовка на заявлението си за кандидатстване. Разбира се, нормално е да имате образец, но наистина е важно да направите повече от това, просто да смените наименованието на фирмата и две-три изречения. Ако не вложите време за превръщане на вашия образец в конкретно заявление за кандидатстване до конкретна фирма, значи не полагате достатъчно усилия за това. Заявления за кандидатстване, които не са били подготвени за конкретния случай, се забелязват лесно, така че не пропускайте тази възможност от леност. Трябва да докажете на човека от другата страна на масата, че за вас е наистина важно да научите някои неща за фирмата и нейната дейност.

Задавайте въпроси

В повечето обяви за работа се посочва лице за контакт, към което можете да се обърнете... но повечето хора не го правят. Защо тогава да не изпратите на това лице електронно писмо, в което да зададете няколко смислени въпроса за стажа? Това показва, че имате интерес и ви позволява да изпъкнете сред множеството. Вие се конкурирате с много други компетентни хора за всяка предлагана работа, така че използвайте всяка възможност, която имате, за да направите името ви да изпъкне.

 

Препратки по темата:

CupoNation

Global Savings Group

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветници на ЕURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

EURES в Google+

Теми
 • Тенденции при набиране на персонал
 • Истории за успех
 • Младост
Сектор
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.