Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre27 iulie 2017Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

5 sfaturi de reținut atunci când căutați stagii

Fiți cu un pas în fața „concurenței” atunci când sunteți în căutare de stagii.

5 tips when looking for traineeships

Găsirea stagiului perfect este dificilă. Nu înseamnă doar să vă evidențiați față de mulțimea celorlalți solicitanți interesați, ci și să știți unde să găsiți cele mai bune posibilități încă de la început. L-am rugat pe Pål Kaalaas, director de marketing digital pentru CupoNation din Norvegia, să ne spună care sunt, din punctul său de vedere, cele mai bune cinci sfaturi pentru o persoană care caută un stagiu. Iată răspunsul său.

Priviți „dincolo de granițe”

Un stagiu în străinătate vă oferă pe loc un avans, așa că de ce să vă limitați la stagiile oferite în propria țară? Există oportunități interesante de explorat în toată Europa! Acceptarea unui stagiu undeva, în străinătate, vă oferă șansa de a trăi experiența unei culturi noi, atât la locul de muncă, cât și în timpul liber. Schimbarea mediului familiar și sigur al țării de origine pentru a lucra în străinătate este apreciată de către angajatori din întreaga lume, chiar și după mulți ani după ce a avut loc.

Bateți la ușă

Fiți proactiv și faceți-vă cunoscut. În urmă cu mulți ani, „a bate la ușa unei companii” era înțeles literal, însă acum cea mai mare parte a comunicării inițiale se realizează online. Dacă nu aveți un cont LinkedIn, faceți-vă unul imediat și dacă sunteți în căutarea unui stagiu, atunci aveți în vedere achitarea unui abonament Premium. Acesta vă oferă șansa de a intra în legătură directă cu „oamenii potriviți din companiile potrivite”, de a adresa întrebări pertinente și de a vă prezenta. Abonamentul Premium vă oferă un acces direct la „șefii cei mari” din aproape orice companie, făcând posibilă transmiterea unui mesaj către aceștia. Poate fi un mare câștig de ambele părți, creând canale de comunicare care nu existau în urmă cu câțiva ani. Un sfat amical: nu exagerați! Faceți pasul doar atunci când este oportun. LinkedIn nu ar trebui folosit cu gândul „Îmi arunc numele acolo, la cât mai multe persoane, și sper la măcar un răspuns pozitiv”.

Teamă de a fi ignorat? Ei bine, aceasta spune mai mult despre compania sau persoana respectivă decât despre dumneavoastră, ceea ce ne conduce la următorul sfat...

Și reciproca e valabilă

O companie care vă are în vedere pentru un stagiu va dori, cu siguranță, să afle mai multe despre dumneavoastră. În definitiv, aceasta trebuie să se asigure că angajează persoana potrivită. Nu uitați să procedați la fel și dumneavoastră! Verificați companiile la care intenționați să vă depuneți candidatura și asigurați-vă că se potrivesc cu direcția pe care doriți să o urmați în carieră. Doar nu doriți să efectuați un stagiu care nu vă duce, practic, nicăieri. Sau poate cunoașteți pe cineva care a lucrat acolo înainte? Ce puteți afla din articole de presă sau de pe site-ul companiei? Asigurați-vă că aveți o impresie bună despre acestea înainte de a le trimite CV-ul.

Nu copiați din altă parte

Ați găsit un loc unde doriți să vă angajați? Investiți timp în cererea de angajare! Evident, este normal să folosiți un șablon, dar este cu adevărat important nu doar să modificați denumirea companiei și câteva propoziții. Dacă nu alocați timp pentru a vă transforma șablonul într-o candidatură personală pentru o anumită companie, înseamnă că nu merită efortul. Candidaturile care nu au fost adaptate sunt ușor de depistat, așadar nu ratați șansa din prea multă comoditate. Trebuie să dovediți persoanei aflate de partea cealaltă a mesei că doriți într-adevăr să știți câte ceva despre companie și activitatea sa.

Adresați întrebări

Majoritatea anunțurilor de locuri de muncă menționează o persoană de contact cu care puteți intra în legătură... însă majoritatea oamenilor nu o fac. Ce-ar fi să îi trimiteți un e-mail, cu întrebări pertinente despre stagiu? Aceasta demonstrează că sunteți interesat(ă) și vă evidențiază față de ceilalți solicitanți. Sunteți în concurență cu o multitudine de alte persoane competente pentru fiecare loc de muncă disponibil, așa că profitați de orice ocazie posibilă pentru a vă face numele remarcat.

 

Linkuri relevante:

CupoNation

Global Savings Group

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

EURES pe Google+

Teme
  • Tendințe de recrutare
  • Povesti de succes
  • Tineret
Sectorul
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.