En sak är säker, vi kommer att behöva hålla vår kompetens uppdaterad, och nyckeln till att klara förändringar är regelbunden fortbildning. Framtidens arbete kommer snart att handla om ”de mest anpassningsbaras överlevnad”, säger Paul Mason, chef för ny teknik på Innovate UK, i en artikel i tidningen The Guardian nyligen.
The Guardian sammanförde experter, däribland akademiker, företagsledare och ekonomer, för en paneldiskussion. De flesta var överens om att fortbildning kommer att bli viktigare än någonsin, men Mark Spelman, som är ledamot av World Economic Forums verkställande kommitté, menar att det kommer att finnas vinnare och förlorare i denna nya värld.
– Idén om fortbildning är optimistisk – jag föreställer mig endagars snabbutbildningar där människor får lära sig nya färdigheter för att därefter bli anställda i en månad under den tid när behovet finns, säger han. Detta kan innebära att deltids- och frilansarbete blir vanligare.
Anand Chopra-McGowan, som ansvarar för verksamhetsutveckling och företagsrelationer på General Assembly, menar också att en livslång anställning på ett och samma ställe hör till historien.
– Framtidens arbetstagare kommer att behöva vara mycket anpassningsbara och växla mellan tre eller fler olika roller samtidigt, säger han. Fortbildning kommer att vara nyckeln till att hjälpa människor att skaffa sig ny kompetens.
En föränderlig arbetsplats må föra med sig utmaningar, men tekniken kan också innebära ett stort lyft, vilket paneldeltagarna var snabba att påpeka. – Om du använder tekniken för att minska antalet olyckor, producera livsmedel och spara tid så är det en stor vinst för samhället, säger Mark Spelman. Han tillägger att det i dagsläget rimmar illa med idén om vinstmaximering. – I framtiden kommer vi att behöva förena värde för samhället och för aktieägarna.
Hittills har tekniken använts för att göra äldre metoder snabbare och billigare, men vi närmar oss en tid då datorer kan lära och anpassa sig. Eftersom vi människor skapar och utformar datorer efter våra behov, kommer ny utveckling och framsteg svara mot hur människor vill att tekniken ska förändras.
Även om det är svårt att veta hur framtidens arbete kommer att se ut, var panelen överens om att en sak är säker: arbetets natur kommer att förändras – morgondagens jobb kommer inte att se ut som i dag. Nu kanske det är dags att ta en titt på Euresportalen och vilka utbildningsmöjligheter som finns runt om i EU!
Länkar:
Också från The Guardian: Intelligent steps to future-proof your job against the robot revolution
Europeiska kommissionens program om livslångt lärande
Drop’pin: Tomorrow's jobs: An insight into the future of work
Läs mer:
Hitta en Euresrådgivare
Leva och arbeta i Euresländer
Eures jobbdatabas
Eures tjänster för arbetsgivare
Eures evenemangskalender
Kommande evenemang på nätet
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på LinkedIn
Eures på Google+
Översikt
- Publiceringsdatum
- 12 april 2017
- Auteurs
- Europeiska arbetsmyndigheten | Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
- Teman
- Nyheter/rapporter/statistik
- Ungdom
- Relaterade avsnitt
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles