Un lucru pare sigur, și anume că oamenii vor trebui să își actualizeze permanent competențele, iar formarea frecventă va fi esențială pentru a putea face față schimbărilor. În viitorul apropiat, munca va fi caracterizată de „supraviețuirea celor mai adaptabili”, susține Paul Mason, director pentru tehnologii emergente la Innovate UK, într-un articol recent din ziarul The Guardian.
Printre experții pe care ziarul i-a reunit la o masă rotundă s-au numărat cadre universitare, directori de întreprinderi și economiști. Cei mai mulți dintre aceștia au fost de acord că formarea va fi mai importantă decât oricând, dar Mark Spelman, membru în comitetul executiv al Forumului Economic Mondial, afirmă că în această lume nouă vor exista învingători și învinși.
„Ideea de formare continuă este optimistă – îmi imaginez că vor fi sesiuni de formare-fulger de o zi, în care oamenii vor deprinde rapid competențe noi, iar apoi vor fi angajați pentru o lună, cât timp acestea vor fi necesare”, spune el. Această stare de lucruri ar putea conduce la o prevalență a muncii cu fracțiune de normă și a activităților independente.
Anand Chopra-McGowan, director de dezvoltare a afacerilor pentru grupul de educare a întreprinderilor la General Assembly, prevede că va veni și momentul în care noțiunea de „loc de muncă pe viață” va aparține trecutului.
„Lucrătorii viitorului vor trebui să fie extrem de adaptabili și să jongleze cu trei sau chiar mai multe roluri diferite în același timp”, spune el. Așa încât educația permanentă va juca un rol esențial în a-i ajuta pe oameni să dobândească noi competențe.
Dar deși transformarea locurilor de muncă va aduce după sine propriile provocări, participanții la masa rotundă au subliniat fără întârziere că tehnologia poate reprezenta și un important impuls. „Dacă folosim tehnologia pentru a reduce numărul de accidente, pentru a produce hrana necesară oamenilor și pentru a economisi timp, acest lucru generează o valoare mare pentru societate”, afirmă Spelman. El adaugă că, în prezent, acest lucru nu se potrivește cu ideea de maximizare a profitului. „În viitor va trebui să corelăm beneficiile aduse societății cu cele aduse părților interesate”.
Până acum, tehnologia a fost folosită pentru a face vechile practici mai rapide și mai ieftine, dar ne apropiem de un moment în care calculatoarele vor putea să învețe și să se adapteze. Deoarece noi, oamenii, proiectăm și creăm calculatoare care să facă ceea ce vrem noi, progresele viitoare vor corespunde schimbărilor pe care oamenii și le doresc de la tehnologie.
Chiar dacă nu este clar cum se va munci în viitor, grupul de experți a fost de acord asupra unei certitudini: natura muncii se va schimba – locurile de muncă de mâine nu vor mai fi la fel cu cele de azi. Poate că acum este momentul potrivit pentru a arunca o privire asupra portalului EURES pentru a vedea oportunitățile de formare din întreaga Uniune Europeană!
Linkuri conexe:
Tot din ziarul The Guardian: Intelligent steps to future-proof your job against the robot revolution (Strategii inteligente pentru a vă proteja locul de muncă în era revoluției roboticii)
Programul de învățare pe tot parcursul vieții al Comisiei Europene
Drop’pin: Tomorrow's jobs: An insight into the future of work (Locurile de muncă de mâine: O perspectivă asupra viitorului muncii)
Mai multe informații:
Găsiți un consilier EURES
Condiții de viață și de muncă în țările EURES
Baza de date cu locuri de muncă a EURES
Servicii EURES pentru angajatori
Calendarul evenimentelor EURES
Următoarele evenimente online
EURES pe Facebook
EURES pe Twitter
EURES pe LinkedIn
EURES pe Google+
Detalii
- Data publicării
- 12 aprilie 2017
- Autori
- Autoritatea Europeană a Muncii | Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
- Teme
- Știri/rapoarte/statistici
- Tineret
- Secțiuni aferente
- Sectorul
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles