En ting er i hvert fall sikkert, og det er at folk må sørge for å holde seg oppdatert og etterutdanne seg jevnlig for å komme endringene i forkjøpet. Framtidens arbeidsliv vil raskt handle om “de mest tilpasningsdyktiges rett”, sier Paul Mason, leder for nye teknologier ved Innovate UK, i en avisartikkel i the Guardian nylig.
Blant ekspertene på the Guardians rundebordskonferanse var akademikere, næringslivsledere og økonomer. De fleste var enige om at utdanning og etterutdanning vil bli viktigere enn noen sinne, men Mark Spelman, medlem av eksekutivkomiteen for Verdens økonomiske forum, minnet om at det vil bli både vinnere og tapere i denne nye verdenen.
– Tanken om livslang læring er optimistisk – jeg ser for meg at det kan komme intensiv opplæring i form av dagskurs der folk vil måtte tilegne seg nye ferdigheter raskt til en jobb som vil vare i en måned, så lenge det er bruk for dem, sier han. Dette kan gjøre deltidsarbeid og frilansarbeid vanligere.
Anand Chopra-McGowan, leder for forretningssutvikling i Enterprise Education Group, General Assembly, ser også for seg en framtid der en jobb for livet ikke lenger er normen.
– Framtidens arbeidstakere må være svært tilpasningsdyktige og håndtere tre eller flere roller samtidig, sier han. Med andre ord vil folk hele tiden måtte tilegne seg nye ferdigheter og hele tiden være under utdanning.
Men selv om endringene i arbeidslivet fører med seg egne utfordringer, var deltakerne på rundebordskonferansen raske med å understreke at teknologien også kan gi store fordeler. – Hvis teknologien brukes til å redusere ulykker, produsere mat til folk og spare tid – da får man en stor samfunnsnyttig verdi, sier Spelman. Han legger til at dette ikke akkurat går så godt sammen med dagens mål om størst mulig inntjening. – I framtiden blir vi nødt til å knytte sammen samfunnsverdi og aksjonærverdi.
Så langt har teknologien blitt brukt til å gjøre gamle arbeidsmåter raskere og billigere, men det kommer en tid der datamaskinene både kan lære og tilpasse seg. Siden vi, menneskene, konstruerer og skaper datamaskiner som kan gjøre det vi vil de skal gjøre, vil teknologien også kunne tas i den retningen vi ønsker.
Selv om ingen vet hvordan framtidens arbeidsliv blir, var panelet enige om at én ting er sikkert: måten vi arbeider på vil endre seg – morgendagens jobber vil ikke være de samme som i dag. Kanskje på tide å gå inn på EURES-portalen og sjekke ut utdannings- og opplæringsmulighetene rundt om i EU?
Relevante lenker:
Også fra the Guardian: Intelligent steps to future-proof your job against the robot revolution
The European Commission’s Life Long Learning Programme
Drop’pin: Tomorrow's jobs: An insight into the future of work
Les mer:
Finn en Eures-rådgiver
Leve- og arbeidsvilkår i Eures-landene
Eures' jobbdatabase
Eures' tjenester for arbeidsgivere
Eures' aktivitetskalender
Kommende arrangementer på nett
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på LinkedIn
Eures på Google+
Nærmere opplysninger
- Publikasjonsdato
- 12 april 2017
- Forfattere
- European Labour Authority | Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion
- Temaer
- Nyheter/rapporter/statistikk
- Ungdom
- Relaterte seksjon(er)
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles