Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο12 Απριλίου 2024Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Θέλετε να κάνετε τη συνοδευτική σας επιστολή να ξεχωρίζει; Δείτε πώς.

Η εποχή των ψηφιακών προσλήψεων είναι εδώ και οι εργοδότες λαμβάνουν περισσότερες απαντήσεις στις αγγελίες εργασίας τους από ποτέ άλλοτε. Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την υποψηφιότητα σας να βρεθεί στην κορυφή του καταλόγου των υποψηφίων; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στη συνοδευτική επιστολή.

Want to make your cover letter stand out? Here’s how
Photo credit: Adobe

Η σύνδεση των εργοδοτών με τους αιτούντες εργασία είναι πλέον ευκολότερη από ποτέ. Μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο τις θέσεις που σας ενδιαφέρουν και να υποβάλετε το βιογραφικό σας με το πάτημα ενός κουμπιού. Σε αυτήν τη σχεδόν αυτοματοποιημένη διαδικασία, οι υποψήφιοι σπάνια σκέφτονται την «παρωχημένη» συνοδευτική επιστολή, που στο παρελθόν συνόδευε πάντα ένα βιογραφικό σημείωμα. Ωστόσο, αν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες πρόσληψης από τον υποψήφιο εργοδότη σας, δεν πρέπει να υποτιμήσετε τη δύναμη μιας καλοδουλεμένης συνοδευτικής επιστολής που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε από το πλήθος.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς να δημιουργήσετε μια συνοδευτική επιστολή που θα σας βοηθήσει να μην περάσετε απαρατήρητοι:

Κάντε την έρευνά σας

Οι εργοδότες θέλουν να διαπιστώσουν ότι είστε κατάλληλοι, όχι μόνο για τη θέση εργασίας, αλλά και για την εταιρεία τους. Πριν υποβάλετε την αίτησή σας, εξοικειωθείτε με τις δεξιότητες που ζητούνται, αλλά και με τη φιλοσοφία και τις αξίες της εταιρείας. Βεβαιωθείτε ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στη συνοδευτική σας επιστολή, και αποδείξτε ότι τα ειδικά σας προσόντα και η προσωπικότητά σας εναρμονίζονται με τον κώδικα δεοντολογίας της εταιρείας.

Μάθετε το «γιατί» σας και εκφράστε το με σαφήνεια

Σίγουρα θέλετε τη δουλειά για πολλούς λόγους, οι οποίοι μπορεί να σας φαίνονται αυτονόητοι. Ωστόσο, ένας υποψήφιος εργοδότης επιθυμεί να μάθει γιατί θέλετε τη συγκεκριμένη δουλειά εντός του συγκεκριμένου οργανισμού. Πείτε ξεκάθαρα αυτό που σας ελκύει στη συγκεκριμένη εταιρεία και πώς οι μοναδικές σας δεξιότητες θα συμβάλουν στην επιτυχία της.

Μην επαναλάβετε τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο βιογραφικό σας σημείωμα

Στη συνοδευτική σας επιστολή πρέπει να εκφράσετε τον ενθουσιασμό σας για τον ρόλο για τον οποίο υποβάλετε αίτηση και πρέπει να αποδείξετε την καταλληλότητά σας για τη θέση. Μην θεωρήσετε ότι η συνοδευτική αποστολή είναι το ίδιο πράγμα με το βιογραφικό σας· για την ακρίβεια, στη συνοδευτική επιστολή πρέπει να πάτε ένα επίπεδο βαθύτερα και να αποδείξετε ότι το προφίλ σας ανταποκρίνεται στην περιγραφή της θέσης εργασίας και στα ζητούμενα προσόντα.

Παρουσιάστε τα επιτεύγματά σας

Έχετε την ευκαιρία να προβάλετε τα επιτεύγματά σας, γι’ αυτό δεν θα έβλαπτε να καυχηθείτε λίγο. Προσδιορίστε ποσοτικά τα επιτεύγματά σας, όπου είναι δυνατόν, και παρουσιάστε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς οι δεξιότητές σας συνέβαλαν στην επιτυχία των προηγούμενων εργοδοτών.

Διαφοροποιηθείτε

Σε κανέναν δεν αρέσει να αισθάνεται ότι είναι παραλήπτης ενός «κονσερβοποιημένου» γραπτού κειμένου, και πολύ περισσότερο αν πρόκειται για υπεύθυνους προσλήψεων/εργοδότες. Όταν υποβάλετε αίτηση για μια θέση εργασίας, πρέπει να προσαρμόσετε το περιεχόμενό σας στη συγκεκριμένη θέση στην οποία στοχεύετε. Ομοίως, αποφύγετε να απευθύνετε την επιστολή σας «προς κάθε ενδιαφερόμενο»· μάθετε ποιος είναι ο υπεύθυνος πρόσληψης και απευθυνθείτε σε αυτόν προσωπικά.

Πείτε το με τη δική σας φωνή

Θέλετε να χρησιμοποιήσετε επίσημο ύφος κατά τη σύνταξη της συνοδευτικής σας επιστολής. Άλλωστε, πρόκειται για έγγραφο που έχει επαγγελματικό σκοπό. Με την επιστολή όμως θέλετε επίσης να διαφανούν χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας και να κεντρίσετε την προσοχή του αναγνώστη σας. Σκεφτείτε μια αντισυμβατική εισαγωγή, ίσως μια προσωπική ιστορία ή μια ενδιαφέρουσα ερώτηση που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη σας και θα τον κάνει να θέλει να μάθει περισσότερα για εσάς.

Ουκ εν τω πολλώ το ευ

Τρεις παράγραφοί είναι το ιδανικό μέγεθος μιας συνοδευτικής επιστολής και αρκούν για να εκδηλώσετε πειστικά το ενδιαφέρον σας. Η σαφής και περιεκτική μορφή έχει καίρια σημασία. Θα μπορούσατε να διαρθρώσετε τις παραγράφους σας ως εξής:

 1. Εκφράστε τον ενθουσιασμό σας για τη θέση και το ενδιαφέρον σας για την εταιρεία.
 2. Παρουσιάστε τις κορυφαίες δεξιότητες/τα επιτεύγματά σας και αναφέρετε πώς συνδέονται με τη θέση εργασίας.
 3. Αναφέρετε πώς η συνεισφορά σας θα προσφέρει αξία στην εταιρεία και ενθαρρύνετε το επόμενο βήμα από την πλευρά του παραλήπτη.

Τώρα είστε έτοιμοι να υποβάλετε το βιογραφικό σας μαζί με τη συνοδευτική σας επιστολή. Βεβαιωθείτε ότι το έχετε ελέγξει πριν το στείλετε ή ζητήστε από κάποιον άλλον να το ελέγξει – μπορεί να εντοπίσει κάποιο λάθος που δεν προσέξατε. Καλή επιτυχία!

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες πρόσληψής σας από τους εργοδότες; Δείτε τις συμβουλές μας για το πώς μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας πρόσληψης από τους εργοδότες.

 

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Πώς θα συντάξετε ένα βιογραφικό που θα εστιάζει στα επιτεύγματά σας

5 συμβουλές για να βελτιώσετε την παρουσίαση του βιογραφικού σας σημειώματος

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο X

Το EURES στο LinkedIn

Το EURES στο Instagram

 

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Χρήσιμες συμβουλές
Σχετικές ενότητες
 • Βοήθεια και υποστήριξη
 • Χρήσιμες συμβουλές
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.