Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel31 januari 2022Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 4 min

Åtta yrken som inte kräver att man tar en kandidatexamen

Är du intresserad av ett yrke som inte kräver universitetsutbildning? Många branscher ändrar sitt fokus från examen till praktiska färdigheter. Här kan du läsa om åtta yrkesmöjligheter som inte kräver att man tar ett gigantiskt studielån.

Top 8 vocational jobs that don’t require a bachelor’s degree
 1. VVS-montör

VVS-montör är ett hantverksyrke som kan vara mycket lönsamt eftersom det finns en ständig efterfrågan från kunder på sådana yrkestjänster. VVS-montörer installerar och underhåller en rad olika anläggningar som är nödvändiga i vardagen, vilket ger en trygg anställning. Yrket kan innebära oförutsägbara arbetstider och arbete under helger, men det erbjuder samtidigt flexibilitet i fråga om plats och resor under arbetsdagen.

 1. Tandhygienist

Varje tandläkare behöver en hygienist! När du går till tandläkaren är det troligare att du får träffa en hygienist än en tandläkare. Hygienister är utbildade i förebyggande munvård. De rengör, röntgar och undersöker tänderna samt utbildar patienterna om god munhälsa. Som hygienist har du bra arbetstider och eftersom det finns en stabil efterfrågan på hälso- och sjukvård kan det vara ett bra yrkesalternativ.

 1. Specialist inom it-stöd

Eftersom it har fått en väsentlig betydelse för de flesta företagen runt om i världen har behovet av it-specialister ökat. Trots att vi använder teknik varje dag på jobbet är det många som inte vet vad man ska göra om man får problem med sin utrustning. Tekniska specialister hjälper till med allt från problem med hårdvaror till nätverksstöd. Om du är tålmodig, bra med människor och bekväm med att hantera teknik kan det vara ett bra yrkesval för dig.

 1. Elektriker

Elektriker är ett annat exempel på eftertraktade hantverkare. I arbetet ingår att dra ledningar samt inspektera och underhålla elsystem i bostäder och på kontor och det är vanligt att man erbjuds avlönad utbildning på arbetsplatsen. Elektriker följer strikta standarder och bestämmelser för att säkerställa att system för till exempel belysning och kommunikation är säkra. Lärlingsutbildningar kan pågå i upp till fem år, men under den tiden får du de färdigheter som du behöver för en lång karriär.

 1. Grafisk formgivare

Är du kreativ? Grafiska formgivare är konstnärer som ofta arbetar med att skapa broschyrer, tidskrifter, förpackningar och annat marknadsföringsmaterial. Grafiska formgivare arbetar ofta med program såsom Adobe Photoshop och Adobe InDesign, så för att arbeta som grafisk formgivare måste du kunna använda olika programvaror.

 1. Polis

Vill du arbeta med något meningsfullt? Poliser har en samhällsviktig funktion och i deras arbete ingår att utreda brott, rycka ut i nödsituationer och se till att medborgarna följer lagarna. Beroende på land patrullerar de gatorna till fots, i bilar och på hästryggen. Om du inte gillar tanken på att arbeta vid ett skrivbord hela dagen kan polisyrket ge dig den variation du söker.

 1. Tekniker inom väg- och vattenbyggnad

Anläggningsföretag och statliga organ behöver tekniker inom väg- och vattenbyggnad som kan hjälpa till att utforma affärs- och bostadsprojekt. I arbetet ingår att uppskatta kostnader, titta på planritningar, utvärdera förhållandena på olika platser och se till att varje projekt uppfyller de konstruktionsspecifikationer och konstruktionskoder som krävs.

 1. Fastighetsvärderare

Som fastighetsvärderare utvärderar man fastigheter för att uppskatta vad de är värda. I det här yrket måste man vara opartisk när man beräknar värdet på de byggnader och den mark som undersöks. Yrket kräver en god blick för detaljer eftersom uppskattningarna ger fastighetsförvaltare och fastighetsinvesterare viktig information.

Om du inte tror att en universitetsutbildning passar dig kan du överväga att ta reda på mer om något av dessa yrken. Tänk på att yrkena, lönerna och utbildningskraven skiljer sig åt från land till land. Fler råd om att inleda en ny karriär kan du hitta i artikeln Fyra tips för arbetssökande om hur man bygger upp en ren och professionell närvaro på nätet.

Besök Esco, den europeiska klassificeringen av färdigheter, kvalifikationer och yrken, som finns översatt till de 27 officiella EU-språken. Den beskriver, identifierar och klassificerar 2 942 yrken och 13 485 färdigheter som är relevanta för EU:s arbetsmarknad och utbildning.

 

Länkar:

Adobe Photoshop

Adobe InDesign

Fyra tips för arbetssökande om hur man bygger upp en ren och professionell närvaro på nätet

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
 • Råd och tips
 • Ungdom
Relaterade avsnitt
Sektor
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Real estate activities
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.