Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2022. január 31.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 5 perc

Nyolc kiemelt, alapdiplomát nem igénylő szakma

Karriert szeretne egyetemi végzettség nélkül? Sok iparágban a végzettség helyett egyre jobban a gyakorlati készségekre helyeződik a hangsúly. Tekintse meg azt a nyolc, általunk kiválasztott álláslehetőséget, amelyekhez nincs szükség megterhelő diákhitel felvételére!

Top 8 vocational jobs that don’t require a bachelor’s degree
 1. Víz- és gázvezeték-szerelő

Az olyan mesterségek, mint a víz- és gázvezeték-szerelés, a soha nem szűnő kereslet miatt rendkívül jövedelmezőek lehetnek. A víz- és gázvezeték-szerelők a mindennapi élethez nélkülözhetetlen berendezéseket szerelnek fel és tartanak karban, ami biztos foglalkoztatást jelent. Előfordulhat, hogy kiszámíthatatlan a munkaidő vagy hétvégén is dolgozni kell, ugyanakkor ez a hivatás rugalmasságot is biztosít a munkavégzés helyét és a munkanap során történő utazást tekintve.

 1. Dentálhigiénikus

Minden fogorvosnak szüksége van higiénikusra! A fogászati vizsgálat során valószínűleg többet látja a higiénikust, mint a fogorvost. A higiénikus a megelőző szájápolással foglalkozik – megtisztítja a fogakat, röntgenfelvételt készít, megnézi, hogy fennáll-e valamilyen betegség és tájékoztatja a beteget a megfelelő szájápolásról. A vonzó munkaidő-beosztás és az egészségügyi ellátás iránti kereslet állandósága miatt ez a fogászati rendelői munka jó opció lehet.

 1. Informatikai támogató szakember

Mivel az informatika világszerte nélkülözhetetlenné vált a legtöbb vállalkozás számára, egyre nagyobb szükség van informatikai szakemberekre. Annak ellenére, hogy napi szinten használják a technológiát a munkahelyükön, sokan nem tudják, hogy mit kell tenniük, ha probléma merül fel a berendezéssel kapcsolatban. A technikus szakemberek a hardverproblémáktól kezdve egészen a hálózati támogatásig mindenben segítséget nyújtanak. Ha türelmes, tud bánni az emberekkel, és jártas a technológiában, ez nagyszerű karrierlehetőséget jelenthet.

 1. Villanyszerelő

A villanyszerelő egy másik keresett mesterség. A munka a magánlakásokban és irodákban található elektromos rendszerek kábelezését, ellenőrzését és karbantartását foglalja magában, és gyakran kínálhat fizetett munkahelyi képzést. A villanyszerelők szigorú szabványokat és előírásokat követnek annak érdekében, hogy az olyan rendszerek, mint például a világítás és a kommunikáció biztonságosak legyenek. A tanulószerződéses gyakorlati képzés öt évig is eltarthat, de biztosítja a hosszú karrierhez szükséges készségeket.

 1. Grafikai tervező

Van érzéke a kreativitáshoz? A grafikai tervezők olyan művészek, akik gyakran brosúrák, magazinok, csomagolások és egyéb marketinganyagok létrehozásán dolgoznak. Általában olyan programokat vesznek igénybe, mint az Adobe Photoshop és az Adobe InDesign, ezért jártasnak kell lenni a számítógépes szoftverek alkalmazásában is.

 1. Rendőr

Valami hasznosat szeretne tenni? A rendőrök a bűncselekmények kivizsgálásával, a vészhelyzetekre reagálással és a törvények betartatásával segítik a közösséget. Országtól függően gyalog, gépkocsival, sőt lovon is járőröznek. Ha nem szeretne egész nap asztalnál ülve dolgozni, ez a munkakör megadhatja a keresett változatosságot.

 1. Építőmérnök technikus

A mérnöki cégeknek és a kormányzati ügynökségeknek építőmérnök technikusokra van szükségük a kereskedelmi és lakossági projektek megtervezéséhez. A feladat magában foglalja a költségek becslését, a tervek áttekintését, a különböző helyszínek körülményeinek értékelését, valamint annak biztosítását, hogy minden egyes projekt megfelel a szükséges tervezési előírásoknak és szabályzatoknak.

 1. Ingatlanbecslő szakember

Ez a munka az ingatlanok értékbecslés céljából történő értékelését foglalja magában. Az ingatlanbecslőnek elfogulatlanul kell kiszámítani az épületek és az általuk elfoglalt telkek értékét. A szakma a részletekre való odafigyelést igényel, mivel a becslés fontos információt nyújt az ingatlankezelők és a befektetők számára.

Ha tehát nincs meggyőződve arról, hogy az egyetemi képzés megfelel az Ön számára, vegye fontolóra ezeket a szakmákat. Ne feledje, hogy az álláshelyek, a bérezés és a tanulmányi követelmények országonként eltérőek. Az új karrier megkezdésével kapcsolatos további tanácsokért, olvassa el „A négy legfontosabb tipp álláskeresőknek egy tiszta és professzionális online jelenlét kialakításához” című cikkünket!

Tekintse meg az EU mind a 27 hivatalos nyelvére lefordított, készségek, kompetenciák, képesítések és foglalkozások európai osztályozását (ESCO)! Az európai uniós munkaerőpiac, oktatás és képzés szempontjából releváns 2942 szakmát és 13 485 készséget ír le, azonosít és osztályoz.

 

Kapcsolódó linkek:

Adobe Photoshop

Adobe InDesign

A négy legfontosabb tipp álláskeresőknek egy tiszta és professzionális online jelenlét kialakításához

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
 • Javaslatok és tippek
 • Ifjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Ágazat
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Real estate activities
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.