Skip to main content
EURES (EURopean Employment Services)
News article31 januar 2022European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion3 min read

Våre 8 beste tips for yrkesfaglige jobber som ikke krever bachelorgrad

Interessert i en karriere, men usikker på om du vil gå på et universitet? Mange bransjer vender fokus fra grader til praktiske ferdigheter. Sjekk ut våre topp 8 jobbmuligheter som ikke krever et skremmende studielån!

Top 8 vocational jobs that don’t require a bachelor’s degree
 1. Rørlegger

Jobber som rørlegger kan være svært lønnsomme med en uendelig etterspørsel fra forbrukere. Rørleggere monterer og vedlikeholder en masse utstyr som er avgjørende for hverdagen, noe som gjør dette til en sikker jobb. Det kan innebære uforutsigbar arbeidstid og helgearbeid, men det gir fleksibilitet med tanke på plassering og reise gjennom hele arbeidsdagen.

 1. Tannpleier

Alle tannleger trenger en tannpleier! Du har sannsynligvis truffet en tannpleier oftere enn en tannlege når du har sjekket tennene dine. Tannpleiere er dyktige i forebyggende munnpleie – de renser tenner, tar røntgenbilder, sjekker for sykdommer og gir pasienter opplæring i god munnhelse. Med gode arbeidstider og stabil etterspørsel etter helsetjenester, kan det å tilbringe tiden på klinikken være et godt alternativ.

 1. IT-støttespesialist

Siden IT har blitt viktig for de fleste virksomheter rundt om i verden, har behovet for IT-spesialister vokst. Til tross for at vi bruker teknologi hver dag på jobb, er det mange som ikke vet hva de skal gjøre når noe går galt med utstyret. Tekniske spesialister hjelper til med alt fra maskinvareproblemer til nettverksstøtte. Hvis du er tålmodig, flink med mennesker og komfortabel med teknologi, kan dette være et godt yrkesvalg.

 1. Elektriker

Elektrikere er en annen type ettertraktet fagperson. Jobben innebærer kabling, inspeksjon og vedlikehold av elektriske anlegg i boliger og kontorer og kan ofte tilby betalt opplæring på jobb. Elektrikere følger strenge standarder og forskrifter for å sikre at systemer som belysning og kommunikasjon er trygge. Læretiden kan vare i inntil fem år, men gir den kompetansen du trenger for en lang karriere.

 1. Grafisk designer

Er du kreativ? Grafiske designere er kunstnere som ofte jobber med å lage brosjyrer, magasiner, emballasje og annet markedsføringsmateriell. De jobber vanligvis med programmer som Adobe Photoshop og Adobe InDesign, så du må også kjenne til dataprogrammer.

 1. Politibetjent

Lyst på noe meningsfylt? Politifolk gir tilbake til samfunnet ved å etterforske forbrytelser, reagere på nødsituasjoner og sørge for at folk overholder lovene. Avhengig av land tilbringer de tid til fots, i biler og til og med på hester mens de patruljerer gatene. Hvis du ikke liker tanken på å sitte ved et skrivebord hele dagen, kan denne rollen gi variasjonen du leter etter.

 1. Bygningsingeniør

Ingeniørfirmaer og offentlige etater trenger bygningsingeniører for å hjelpe til med å utforme næringsbygg og boligprosjekter. Rollen innebærer å anslå kostnader, se på tegninger, evaluere forholdene på ulike steder og sørge for at hvert prosjekt oppfyller designspesifikasjonene og forskriftene som kreves.

 1. Eiendomstakserer

Denne jobben innebærer å vurdere eiendommer for å anslå hva de er verdt. Eiendomstakstpersoner må opprettholde et objektivt syn når de beregner verdien på bygninger og tomten de skal vurdere. Yrket krever oppmerksomhet om detaljer siden estimatene gir viktig informasjon til eiendomsforvaltere og investorer.

Så hvis du ikke er overbevist om at universitetet er tingen for deg, bør du vurdere å forhøre deg om en av disse rollene. Husk at jobbene, lønnen og utdanningskravene varierer fra land til land. Hvis du vil ha flere råd om å starte en ny karriere, kan du sjekke våre «Fire tips til jobbsøkere om å skape en ren og profesjonell tilstedeværelse på nett».

Besøk ESCO, den europeiske klassifiseringen av ferdigheter, kompetanse og yrker oversatt til alle de 27 offisielle EU-språkene. Den beskriver, identifiserer og klassifiserer 2942 yrker og 13 485 ferdigheter som er relevante for EUs arbeidsmarked og utdanning og opplæring.

 

Relevante lenker:

Adobe Photoshop

Adobe InDesign

Fire tips til jobbsøkere om å skape en ren og profesjonell tilstedeværelse på nett

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn EURES-rådgivere

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES' jobbdatabase

EURES' tjenester for arbeidsgivere

EURES' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
 • Råd og tips
 • Ungdom
Relaterte seksjon(er)
Sektor
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Real estate activities
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.