Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия31 Януари 2022 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Най-добрите 8 възможности за работа, за които не е необходим внушителен студентски заем

Желаете да се развиете професионално, но не сте уверени, че искате да учите в университет? Много икономически сектори се ориентират към търсене на умения, а не на дипломи. Прочетете за най-добрите 8 възможности за работа, за които не е необходим внушителен студентски заем!

Top 8 vocational jobs that don’t require a bachelor’s degree
  1. Водопроводчик

Професии като предоставяне на водопроводни услуги може да са много печеливши, тъй като за тях има постоянно търсене от страна на потребителите. Водопроводчиците инсталират и поддържат редица важни за ежедневието съоръжения, което определя професията им като сигурна форма на заетост. Работата може да включва ненормирано работно време и работа през почивните дни, но предлага гъвкавост по отношение на място на работа и пътуване през работния ден.

  1. Дентален хигиенист

Всеки зъболекар има нужда от хигиенист! Вероятно, когато си правите преглед на зъбите, се срещате по-често с хигиениста, отколкото със зъболекаря. Хигиенистите полагат профилактични грижи за устната кухина — те почистват зъбите, правят рентгенови снимки, проверяват за заболявания и учат пациентите как да се грижат за доброто здраве на устната кухина. Предвид стандартното работно време и постоянното търсене на здравни грижи прекарването на деня в стоматологична клиника може да се окаже добър вариант.

  1. Специалист по поддръжка на ИТ

След като ИТ придобиха значение за повечето икономически дейности по света, нуждата от ИТ специалисти нарасна. Въпреки че ежедневно използваме технологии в работата си, мнозина от нас не знаят какво да правят, ако нещо се обърка с оборудването. Техническите специалисти помагат във всичко — от проблеми с хардуера до мрежова подкрепа. Ако сте търпеливи, умеете да общувате с хора и технологиите ви допадат, това може да бъде много добър избор за кариера.

  1. Електротехник

Електротехниците са друга търсена професия. Работата включва окабеляване, проверка и поддръжка на електрическите системи в жилищни домове и офиси и често е свързана с платено обучение на работното място. Електротехниците спазват строги стандарти и разпоредби, гарантиращи, че системи като осветление и комуникации са безопасни. Стажуването може да продължи до пет години, но осигурява необходимите умения за дълга кариера.

  1. Графичен дизайнер

Имате ли творчески наклонности? Графичните дизайнери са творци, които често изготвят брошури, списания, опаковки и други маркетингови материали. Обикновено използват програми като Adobe Photoshop и Adobe InDesign, затова трябва също да можете да работите с компютърен софтуер.

  1. Полицай

Искате ли да вършите нещо полезно? Полицейските служители подпомагат общността, като разследват престъпления, реагират на извънредни ситуации и гарантират, че хората спазват законите. В зависимост от страната те охраняват улиците пеша, в автомобили и дори на коне. Ако не ви допада идеята да седите на бюро през целия ден, тази работа може да ви осигури търсеното разнообразие.

  1. Строителен техник

Строителните компании и държавните агенции се нуждаят от строителни техници в помощ на разработването на търговски и жилищни проекти. Професията включва оценка на разходите, преглед на проекти, оценка на състоянието на различни обекти и гарантиране, че всеки проект отговаря на изискваните проектни спецификации и кодове.

  1. Оценител на недвижими имоти

Тази работа включва оценка на имоти, за да се определи каква е тяхната стойност. Оценителите на недвижими имоти трябва да изчисляват безпристрастно стойността на сградите и земята, върху която се намират. Професията изисква прецизност, тъй като оценките дават важна информация за управителите на имоти и инвеститорите.

Ако не сте убедени, че следването в университет е правилното решение за вас, помислете дали да не изберете една от тези професии. Имайте предвид, че работните места, заплатите и изискванията за образование се различават в отделните държави. За повече съвети относно започването на нова кариера, вижте нашата статия „Най-важните 4 съвета за търсещите работа как да изградят ясно и професионално онлайн присъствие“.

Посетете ESCO — Европейската класификация на уменията, компетентностите и професиите, преведена на всичките 27 официални езика на ЕС. В нея са описани, идентифицирани и класифицирани 2942 професии и 13 485 умения, които са от значение за пазара на труда и образованието и обучението в ЕС.

 

Връзки по темата:

Adobe Photoshop

Adobe PDF

Най-важните 4 съвета за търсещите работа как да изградят ясно и професионално онлайн присъствие

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Препоръки и съветиМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Arts, entertainment and recreationConstructionElectricity, gas, steam and air conditioning supplyHuman health and social work activitiesInformation and communicationReal estate activitiesWater supply, sewerage, waste management and remediation activities

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.