Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο31 Ιανουαρίου 2022Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Οι 8 καλύτερες επαγγελματικές θέσεις που δεν προϋποθέτουν την κατοχή πανεπιστημιακού πτυχίου

Ενδιαφέρεστε για επαγγελματική σταδιοδρομία, αλλά δεν είστε σίγουρος αν θέλετε να ξεκινήσετε πανεπιστημιακές σπουδές; Σε πολλούς κλάδους δίνεται πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα στις πρακτικές δεξιότητες από ό,τι στα πτυχία. Δείτε τις 8 καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης που δεν απαιτούν ένα δυσβάσταχτο φοιτητικό δάνειο!

Top 8 vocational jobs that don’t require a bachelor’s degree
 1. Υδραυλικός

Τα ειδικευμένα επαγγέλματα, όπως το επάγγελμα του υδραυλικού, μπορεί να είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα, καθώς η ζήτηση από τους καταναλωτές είναι διαρκής. Ο υδραυλικός εγκαθιστά και συντηρεί είδη που είναι απαραίτητα για την καθημερινή ζωή και επομένως οι θέσεις απασχόλησης στον τομέα αυτόν είναι ασφαλείς. Μπορεί να συνεπάγονται απρόβλεπτα ωράρια εργασίας καθώς και εργασία κατά τις αργίες, αλλά προσφέρουν ευελιξία όσον αφορά τον τόπο εργασίας και τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 1. Υγιεινολόγος οδοντίατρος

Κάθε οδοντίατρος χρειάζεται τη βοήθεια υγιεινολόγου! Κατά την επίσκεψη ελέγχου στον οδοντίατρό σας, είναι πολύ πιθανό να είδατε τον υγιεινολόγο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι τον οδοντίατρο. Οι υγιεινολόγοι ειδικεύονται στην προληπτική στοματική φροντίδα. Καθαρίζουν τα δόντια, κάνουν ακτινογραφίες, ελέγχουν για ασθένειες και εκπαιδεύουν τους ασθενείς σχετικά με την καλή στοματική υγεία. Η εργασία σε κλινική θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή, καθώς οι ώρες εργασίας είναι καλές και υπάρχει σταθερή ζήτηση για υγειονομική περίθαλψη.

 1. Ειδικός υποστήριξης ΤΠ

Δεδομένου ότι η ΤΠ έχει καταστεί απαραίτητη για τις περισσότερες επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, η ανάγκη για ειδικούς ΤΠ έχει αυξηθεί. Παρά την καθημερινή χρήση της τεχνολογίας στις θέσεις εργασίας μας, πολλοί εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν όταν προκύπτει πρόβλημα με τον εξοπλισμό τους. Οι εξιδεικευμένοι τεχνικοί παρέχουν βοήθεια σχετικά με όλα τα ζητήματα από βλάβες υλισμικού έως υποστήριξη δικτύου. Εάν είστε υπομονετικός, εξυπηρετικός και έχετε καλές δεξιότητες σε θέματα τεχνολογίας αυτή θα ήταν μια καλή επιλογή σταδιοδρομίας.

 1. Ηλεκτρολόγος

Οι ηλεκτρολόγοι είναι περιζήτητοι επαγγελματίες. Στις εργασίες που εκτελούν περιλαμβάνονται η καλωδίωση, η επιθεώρηση και η συντήρηση ηλεκτρικών συστημάτων σε κατοικίες και γραφεία και συχνά προσφέρονται ευκαιρίες για αμειβόμενη πρακτική εξάσκηση. Οι ηλεκτρολόγοι ακολουθούν αυστηρά πρότυπα και κανονισμούς για να διασφαλίζουν ότι τα συστήματα, όπως το σύστημα φωτισμού και το σύστημα επικοινωνίας, είναι ασφαλή. Τα προγράμματα μαθητείας μπορούν να διαρκέσουν έως πέντε έτη, αλλά παρέχουν τις δεξιότητες που χρειάζεστε για μια μακρά σταδιοδρομία.

 1. Γραφιστικός σχεδιαστής

Έχετε δημιουργικό πνεύμα; Οι γραφιστικοί σχεδιαστές είναι καλλιτέχνες που συχνά εργάζονται για τη δημιουργία φυλλαδίων, περιοδικών, συσκευασιών και άλλου υλικού μάρκετινγκ. Συνήθως εργάζονται με προγράμματα όπως το Adobe Photoshop και το Adobe InDesign, και έτσι θα πρέπει να γνωρίζετε καλά το λογισμικό υπολογιστών.

 1. Αστυνομικός

Ενδιαφέρεστε για κάτι ουσιαστικό; Οι αστυνομικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κοινωνία διερευνώντας εγκλήματα, αντιμετωπίζοντας καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και διασφαλίζοντας ότι οι πολίτες τηρούν τους νόμους. Ανάλογα με τη χώρα, περιπολούν στους δρόμους είτε πεζή, είτε σε αυτοκίνητα, ακόμη και σε άλογα. Αν δεν σας αρέσει η ιδέα της καθιστικής εργασίας σε γραφείο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η ποικιλία ρόλων που καλείται να διαδραματίσει ο αστυνομικός θα μπορούσε να είναι αυτό που ζητάτε.

 1. Πολιτικός υπομηχανικός

Οι εταιρείες μηχανικών και οι κρατικοί οργανισμοί χρειάζονται πολιτικούς υπομηχανικούς, οι οποίοι βοηθούν στον σχεδιασμό εμπορικών και οικιστικών έργων. Ο ρόλος τους συνίσταται στην εκτίμηση του κόστους, την εξέταση των σχεδίων κατασκευής, την αξιολόγηση των συνθηκών στα εργοτάξια και στη διασφάλιση ότι κάθε έργο πληροί τις προδιαγραφές και τους κώδικες σχεδιασμού που απαιτούνται.

 1. Εκτιμητής ακίνητης περιουσίας

Η εργασία αυτή περιλαμβάνει την εκτίμηση της αξίας περιουσιακών στοιχείων. Οι εκτιμητές ακινήτων πρέπει να διαμορφώνουν αμερόληπτη άποψη κατά τον υπολογισμό της αξίας των κτιρίων και του οικοπέδου. Το επάγγελμα απαιτεί προσοχή στις λεπτομέρειες, καθώς οι εκτιμήσεις παρέχουν σημαντικές πληροφορίες στους διαχειριστές ακινήτων και στους επενδυτές.

Επομένως, εάν δεν είστε πεπεισμένος ότι το πανεπιστήμιο είναι η κατάλληλη λύση για εσάς, θα πρέπει να ενημερωθείτε σχετικά με έναν από αυτούς τους ρόλους. Έχετε υπόψη ότι οι θέσεις εργασίας, οι μισθοί και οι απαιτήσεις εκπαίδευσης διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με το ξεκίνημα μιας νέας σταδιοδρομίας, ανατρέξτε στο άρθρο μας με τίτλο «Τέσσερις κορυφαίες συμβουλές για τα άτομα που αναζητούν εργασία προκειμένου να έχουν μια ασφαλή και επαγγελματική παρουσία στο διαδίκτυο».

Επισκεφτείτε την ESCO, την ευρωπαϊκή ταξινόμηση δεξιοτήτων, ικανοτήτων και επαγγελμάτων η οποία είναι μεταφρασμένη και στις 27 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Περιγράφονται, προσδιορίζονται και ταξινομούνται 2.942 επαγγέλματα και 13.485 δεξιότητες που σχετίζονται με την αγορά εργασίας και τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης της ΕΕ.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Adobe Photoshop

Adobe InDesign

Τέσσερις κορυφαίες συμβουλές για τα άτομα που αναζητούν εργασία προκειμένου να έχουν μια ασφαλή και επαγγελματική παρουσία στο διαδίκτυο

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Χρήσιμες συμβουλές
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
Τομέας
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Real estate activities
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.