Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия22 Септември 2020 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Шест предимства, ако персоналът ви работи от дома си

COVID-19 принуди много работодатели да разрешат на служителите да работят от дома си. Но това, което започна като необходимост, сега се превръща в предпочитан модел на работа в цяла Европа. Ето някои от причините, поради които дистанционната работата става толкова популярна.

Six advantages of having staff who work from home
Shutterstock

По-високо качество и производителност

Дистанционната работа дава възможност на служителите да прекарват повече време със семейството и близките си и да поддържат добро равновесие между професионалния и личния живот. Според множество проучвания това е от съществено значение за удовлетвореността на служителите, които от своя страна работят с по-високо качество. Освен това работата в офиси с отворен план често може да е по-малко продуктивна поради разсейване и обща липса на лично пространство.

Повече време за работа

Много служители, особено тези, които работят в по-големите градове, се налага да прекарат стотици часове годишно в пътуване до и от работното място. Пътуването не само е умствено и физически стресиращо, но също така отнема време, което е ценен ресурс за хората с голямо работно натоварване. А това е свързано с казаното по-горе за производителността.

Повече икономии за всички

Гъвкавите условия на работното място имат и финансови предимства както за работодателите, така и за служителите. С по-малко служители в офиса фирмите могат да намалят режийните разноски или да намалят бюджета си за закуски в офиса и дейности на работното място. Същевременно служителите могат да спестят голяма сума от разходите за пътуване, работно облекло и обяд. Освен това много предприятия избират да разположат офисите си в големи градове, където разходите за живеене са високи. Дистанционната работа позволява на служителите да работят от по-малко скъпи места, така че да могат да си позволят по-добро качество на живот.

Повече възможности за набиране на персонал

Фирмите, които позволяват работа от разстояние, разполагат с повече възможности при набирането на нови служители. Работодателите вече не се ограничават до наемане на хора, които живеят в рамките на разстояние, позволяващо пътуване до работното място, или които желаят да сменят града. Работата от разстояние дава възможност на предприятията да намерят най-добрия кандидат, независимо от местоположението му, и да спестят пари от надбавки за преместване.

По-малко дни болнични

Да работиш с настинка или болен стомах не звучи чак толкова зле, ако работиш от вкъщи. Служителите с леки симптоми все пак могат да си свършат работа през по-голямата част от времето, ако това не означава, че трябва да отидат в офиса. Това също предотвратява разпространението на вируси на работното място.

Разполагаме с технологията

COVID-19 е най-големият двигател на цифровата трансформация, който показа на фирмите по света, че няма нужда служителите да са в офиса, за да си свършат работата. С толкова много онлайн инструменти е необходима само добра интернет връзка, за да могат служителите да си сътрудничат и да общуват от разстояние, а работодателите - да проследяват напредъка им и да следят работата им.

Не се нуждаете от офис, за да си сътрудничите с колегите и да сте продуктивни на работното място. Вижте нашата статия Най-важните 8 инструмента за онлайн сътрудничество на екипи, работещи от разстояние, за да научите как може да се работи в екип дори от вкъщи.

 

Връзки по темата:

Осем инструмента за онлайн сътрудничество за екипи, работещи от разстояние

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоВъншни заинтересовани страниПрепоръки и съветиТенденции при набиране на персоналМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.