Skip to main content
EURES (EURopean Employment Services)
News article22 november 2017European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion3 min read

Det viktige er hvor du vil, ikke hvor du studerer

Hun takket meg om og om igjen for å ha tilbudt henne praksisplass i selskapet. Hvorfor? Fordi en del studenter hadde fått henne til å tro at “sånne som henne” alltid ville måtte stå sist i køen når det var snakk om å få jobb hos “sånne som meg”.

It’s about where you want to go, not where you study

Hvem er så jeg? Jeg heter Mathieu Lozar og er Outbound Marketing Lead for Sørvest-Europa i CupoNation og Black-Friday.sale, et selskap som har sitt hovedkontor i München, Tyskland. Hver måned får jeg inn søknader fra hele Europa fra studenter som ønsker praksisplass hos oss for å få arbeidserfaring i et internasjonalt miljø, og mange av dem tilbyr vi praksisplass.

Og hvem var så hun? En kvinne med talent innen markedsføring. Hun hadde virkelig en solid portefølje å vise, solid erfaring, gode karakterer og – det viktigste av alt – tanker om hva hun hadde å tilføre “Team CupoNation”. Hun var rede til både å lære og bidra, som begge deler er veldig viktig, slik jeg ser det. Det hun ikke hadde, var universitetsstudier. Hun hadde tatt samme type studier, men på en privatskole, og derfor trodde hun at hun hadde dårlige sjanser.

For meg er det ikke viktig hvor du har studert, det er hvor du vil, som er viktig. Innenfor visse grenser, selvfølgelig – “livets harde skole” er ikke nok! Men hvis du har bestemt deg for høyere utdanning, har du også satt deg et mål. Du har tatt det første skrittet av mange og sagt til deg selv: “Dette skal jeg bruke tid og penger på, for jeg skal nå dit.”

Dit kan bety så mye. Lærer, journalist, designer, psykolog – det er bare du som kan bestemme hvilket yrke du skal ha. Det aller viktigste er at du har et mål, og at du er fokusert på å nå det. Du flytter ikke til München fra en annen by hvis du bare er “ganske motivert” for å se hva det går i.

Så lenge en person har en relevant, solid utdanning, er jeg interessert i vedkommende som en mulig ansatt. Om jeg bare hadde tatt inn folk med universitetsstudier, hadde jeg gått glipp av mange dyktige folk. Misforstå meg rett, jeg ansetter folk som har tatt universitetet også (det finnes mange ekstremt flinke folk der), men de har ikke større sjanse til å bli ansatt her enn folk med utdanning fra andre høyere utdanningsinstitusjoner.

Det handler om mye mer enn karakterer. Det handler om talent, om å ville lære, om å ville bidra og kanskje framfor alt, om å være sulten. Det handler om folk som ønsker å lykkes, og som vil gi alt for å nå målet. Det er det som er vikltig for meg, ikke hvilken status skolen din har.

Jeg kan ikke svare for alle moderne bedrifter, men jeg har inntrykk av at de fleste andre tenker på samme måte. Så hvis mantraet er at “universitetet er det eneste som gjelder” og det er det som hindrer deg i å ta utdanning et annet sted, skal du slutte å engste deg og heller gjøre det du har lyst til.

Kanskje er du akkurat den personen jeg er på jakt etter.

Det er ikke sikkert studier er noe for deg, men det finnes mange andre muligheter. Du kunne jo gitt yrkesrettet utdanning og opplæring en sjanse? Les våre artikler om yrkesrettet utdanning og opplæring. Der finner du mange gode råd, muligheter og opplysninger.

 

Relevante lenker:

CupoNation

Black-Friday.sale

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Drop’pin@EURES

Finn en Eures-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i Eures-landene

Eures' jobbdatabase

Eures' tjenester for arbeidsgivere

Eures' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Nærmere opplysninger

Temaer
  • Rekrutteringstrender
  • Suksesshistorier
  • Ungdom
Relaterte seksjon(er)

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.