Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel4 december 2020Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 4 min

Zo bereidt u zich voor op uw verhuizing naar het buitenland

Wanneer u voor een nieuwe baan naar het buitenland verhuist, is dat weliswaar geweldig voor uw loopbaanontwikkeling maar het kan ook een hele uitdaging zijn. U hebt een besluit genomen en de baan aanvaard, maar het is nu niet het moment om u te laten meeslepen door uw blijdschap over uw nieuwe baan. U moet nog flink wat voorbereidingen treffen, en EURES staat klaar om u daarbij te helpen.

How to prepare for your move abroad
EURES

COVID-19-reisbeperkingen

Voordat u uw reis gaat plannen, moet u controleren of uw land en uw land van bestemming internationaal reisverkeer toestaan. Informeer uw werkgever als u zich zorgen maakt over uw reis naar het buitenland. Uw werkgever zou u kunnen adviseren thuis te werken totdat de reisbeperkingen zijn opgeheven. De meest actuele informatie over reizen binnen Europa vindt u op het platform Re-open EU.

Visa, paspoorten en werkvergunningen

De EU garandeert het vrije verkeer van haar burgers. Dat wil zeggen dat EU-burgers in elke EU-lidstaat of elk land van de Europese Economische Ruimte (d.w.z. inclusief IJsland, Liechtenstein en Noorwegen) kunnen gaan wonen en werken als zij dat willen. Er kunnen echter bepaalde beperkingen gelden voor Kroatische burgers en inwoners van landen die niet tot de EU behoren, dus zorg ervoor dat u zich informeert over de voorschriften in uw gastland.

Vergeet niet om na te gaan welk soort identiteitsbewijs u nodig hebt voor uw reis. Misschien hebt u een internationaal paspoort, een visum of slechts een identiteitskaart nodig. Het hangt allemaal af van uw land van vertrek en uw land van bestemming. Ook moet uw reisdocument nog minstens zes maanden geldig zijn.

Als u Brits staatsburger bent of overweegt naar het Verenigd Koninkrijk te verhuizen, wordt u dringend aangeraden deze vragen en antwoorden over de rechten van inwoners van de EU en het Verenigd Koninkrijk te lezen en kennis te nemen van de informatie en richtsnoeren van de Britse regering over de brexit.

Socialezekerheidsnummer

In sommige landen moet u een socialezekerheidsnummer aanvragen of zich laten inschrijven bij de lokale overheid. Dit kan belangrijk zijn voor het verkrijgen van toegang tot essentiële diensten, zoals de gezondheidszorg, en kan wettelijk verplicht zijn als u in het land in kwestie wilt werken. Sommige landen voorzien zelfs in de mogelijkheid dit vooraf te regelen.

Als u EU-burger bent, komt u in aanmerking voor een gratis Europese ziekteverzekeringskaart. Deze kaart biedt u een zekere mate van zekerheid op het gebied van gezondheidszorg totdat u uw documenten op orde hebt.

Huisvesting

Tegenwoordig is het dankzij het internet eenvoudig om op afstand woonruimte te zoeken en te kiezen. Kijk online wat de populairste woningwebsites in uw gastland zijn. Mogelijk vindt u niet direct precies wat u zoekt, maar het belangrijkste is dat u voor aankomst alvast iets geregeld hebt. Wanneer u eenmaal goed bent aangekomen, kunt u altijd nog op zoek gaan naar een betere woning.

Wees altijd bedacht op frauduleuze aanbiedingen en ga niet in zee met huiseigenaren die u vragen vooraf geld te sturen via Western Union of MoneyGram.

Taal

U kunt zich op veel plaatsen in Europa verstaanbaar maken in het Engels, maar er zijn ook veel Europese landen waar alleen Engels niet toereikend is. Sommige landen bieden goedkope of gratis taalcursussen voor expats aan. U kunt voor vertrek op zoek gaan naar deze cursussen, maar u kunt ook beginnen met een thuisstudie van de taal in kwestie via een van de vele gratis tools voor taalverwerving die online beschikbaar zijn.

Bankrekening

Het regelen van een bankrekening is misschien niet de meest opwindende bezigheid, maar is belangrijk als u aan een nieuwe baan in het buitenland begint. In sommige landen kan het openen van een bankrekening moeilijker zijn dan het aanvragen van een socialezekerheidsnummer, dus zoek uit welke documenten u nodig hebt. Soms worden bepaalde banken of rekeningtypes aanbevolen aan expats.

Sparen

Verhuizen naar het buitenland brengt veel kosten met zich mee: van reiskosten tot het vooraf moeten betalen van minstens één maand huur en een borgsom. U moet misschien ook andere dingen kopen, zoals beddengoed of zelfs meubels. Bij veel banen moet u misschien een maand of zelfs langer wachten voordat u uw eerste salaris ontvangt, dus het is verstandig om uit te zoeken wanneer uw salaris wordt uitbetaald, en om genoeg te sparen om de kloof te overbruggen.

Als u vragen hebt over verhuizen naar het buitenland, raadpleeg dan de rubriek Leven & werken op de website van EURES en aarzel niet om voor hulp contact op te nemen met uw nationale EURES-adviseur.

 

Gerelateerde links:

Overgangsperiode brexit

Europese ziekteverzekeringskaart

Gratis tools voor taalverwerving om thuis bij te leren

Vrij verkeer van EU-burgers

Leven en werken

Vragen en antwoorden — de rechten van de burgers van de EU en het VK volgens het terugtrekkingsakkoord

Re-open EU

Zoeken naar EURES -adviseurs

Werkvergunningen

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
 • Hints en tips
 • Jeugd
Gerelateerde sectie(s)
Sector
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.