Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2020. december 4.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 5 perc

Hogyan készüljünk fel a külföldre költözésre?

A karrier szempontjából nagyszerű lehetőség munkavállalás céljából külföldre költözni, ugyanakkor félelmetes is lehet. Ön már elhatározásra jutott és el is fogadta az állást, de most még ne ragadtassa el magát a pillanat hevében. Vannak még dolgok, amiket meg kell tervezni, és ebben az EURES az Ön segítségére tud lenni.

How to prepare for your move abroad
EURES

A Covid19-világjárvánnyal összefüggő utazási korlátozások

Mielőtt utazást tervezne, győződjön meg arról, hogy a saját országa és a célország engedélyezi-e a nemzetközi utazást. Tudassa a munkáltatójával, ha aggályai vannak a külföldi utazással kapcsolatban. Előfordulhat, hogy Ön azt a tanácsot kapja, hogy a korlátozások megszüntetéséig dolgozzon otthonról. Az Európán belüli utazással kapcsolatos legfrissebb információkért látogasson el a Re-open EU platformra.

Vízum, útlevél és munkavállalási engedély

Az EU biztosítja polgárainak szabad mozgását, ami azt jelenti, hogy az uniós polgárok megválaszthatják, hogy az Európai Gazdasági Térségen belül melyik tagállamban vagy országban (Izland, Liechtenstein és Norvégia) szeretnének élni és dolgozni. A horvát állampolgárokra, valamint a nem uniós országok állampolgáraira azonban bizonyos korlátozások vonatkozhatnak, ezért mindenképpen ellenőrizze a fogadó ország követelményeit.

Ne felejtse el ellenőrizni, hogy milyen típusú személyazonosító okmányra van szüksége az utazáshoz – nemzetközi útlevélre, vízumra vagy csak személyazonosító igazolványra –, attól függően, hogy Ön honnan és hová utazik. Ezenkívül az úti okmánynak legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie.

Az Egyesült Királyság állampolgárai és azok, akik az Egyesült Királyságba való költözést fontolgatják, mindenképpen nézzék át ezeket a kérdéseket és válaszokat az uniós polgárokat és az Egyesült Királyság állampolgárait megillető jogokkal kapcsolatban, és olvassák el az Egyesült Királyság kormányának tájékoztatását és útmutatását a brexitről.

Társadalombiztosítási azonosító jel

Előfordulhat, hogy egyes országokban társadalombiztosítási azonosító jelet kell szereznie, vagy be kell jelentenie lakcímét a helyi hatóságoknál. Ez fontos lehet az alapvető szolgáltatások, például az egészségügyi ellátás igénybevételéhez, továbbá jogszabály is előírhatja a munkavállalás előfeltételeként. Vannak olyan országok, amelyek engedélyezik, hogy ezt még az utazás előtt elintézze.

Az uniós polgárok kaphatnak ingyenes európai egészségbiztosítási kártyát. Ennek birtokában nem kell aggódnia az egészségügyi ellátás miatt addig sem, amíg elintézi az okmányait.

Szállás

Manapság az interneten keresztül távolról is könnyű szállást keresni és kiválasztani a megfelelőt. Keressen rá a fogadó ország legnépszerűbb internetes ingatlanközvetítő oldalaira. Lehet, hogy elsőre nem találja meg a tökéletes lakóhelyet, de az a legfontosabb, hogy érkezéskor legyen egy biztos szállása. Miután berendezkedett, még mindig kereshet jobb helyet.

Mindig legyen elővigyázatos a csalások miatt, és ne feledje – legyen óvatos azokkal a bérbeadókkal, akik azt kérik, hogy előre küldjön nekik pénzt a Western Union vagy MoneyGram szolgáltatáson keresztül.

Nyelv

Európában sok helyen el lehet boldogulni az angollal, de számos olyan európai ország is van, ahol nem elegendő az angol nyelv. Bizonyos országok ingyenes vagy kedvező árú nyelvtanfolyamokat kínálnak a külföldre települőknek; ezeket a lehetőségeket előzetesen tanulmányozhatja, de otthonról is elkezdheti a nyelvtanulást az online elérhető ingyenes nyelvtanulási eszközök egyikével.

Banki ügyek

Meglehet, hogy a bankszámla intézése nem a legizgalmasabb feladat, de fontos dolog, amikor egy új külföldi állást vállal. Vannak olyan országok, ahol a bankszámlanyitás nehezebb, mint a társadalombiztosítási azonosító jel megszerzése, ezért tájékozódjon, hogy milyen típusú okmányokra lesz majd szüksége. Léteznek kimondottan a külföldre települők számára ajánlott bankok és számlatípusok is.

Megtakarítások

A külföldre költözés sok költséggel jár – először is ott vannak az utazási költségek, aztán legalább egyhavi bérleti díjat és kauciót is kell fizetnie. Előfordulhat, hogy vásárolnia kell egyéb dolgokat, például ágyneműt, vagy még bútort is. Sok állás esetében egy hónapba vagy még több időbe is beletelik, amíg megkapja az első fizetését, ezért tájékozódjon, hogy pontosan mikor fog fizetést kapni, és rendelkezzen annyi megtakarított pénzzel, amennyi elegendő ezen időszak áthidalásához.

Ha kérdései vannak a munkavállalás céljából külföldre költözéssel kapcsolatban, látogasson el az EURES-portál Élet és munka oldalára, és ha segítségre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot nemzeti EURES-tanácsadójával.

 

Kapcsolódó linkek:

Brexit – átmeneti időszak

Európai egészségbiztosítási kártya

Ingyenes nyelvtanulási eszközök az otthoni készségfejlesztéshez

Szabad mozgás – uniós tagállamok állampolgárai

Élet és munka

Kérdések és válaszok – az uniós polgárok és az egyesült királysági állampolgárok jogai a kilépésről rendelkező megállapodásban foglaltak szerint

Re-open EU

EURES -tanácsadók keresése

Munkavállalási engedély

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebook-on

Az EURES a Twitter-en

Az EURES a LinkedIn-en

Témák
 • Javaslatok és tippek
 • Ifjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.