Reisebegrensninger i forbindelse med covid-19
Før du planlegger å reise et sted, må du undersøke om landet du reiser fra, og landet du skal til, tillater internasjonale reiser. Si fra til arbeidsgiveren hvis det er noe du uroer deg for når det gjelder å reise utenlands. Du kan bli rådet til å arbeide hjemmefra til begrensningene er opphevet. Gå inn på plattformen Re-open EU for å få den nyeste informasjonen om reiser i Europa.
Visum, pass og arbeidstillatelser
EU garanterer at borgerne kan bevege seg fritt. Det betyr at EU-borgere kan velge å bo og arbeide i hvilket som helst EU- eller EØS-land (Island, Liechtenstein og Norge). Men det kan gjelde visse begrensninger for kroatiske statsborgere og statsborgere fra land utenfor EU, så sørg for å undersøke kravene i landet du skal til.
Husk å undersøke hva slags ID-dokument du trenger til reisen. Det kan hende du trenger internasjonalt pass, visum eller bare ID-kort – avhengig av hvor du kommer fra, og hvor du skal til. Dessuten bør reisedokumentet være gyldig i minst seks måneder.
Hvis du er britisk statsborger eller vurderer å flytte dit, bør du lese disse spørsmålene og svarene om rettighetene til EU-borgere og britiske statsborgere, og du bør lese britiske myndigheters informasjon og veiledning om Brexit.
Personnummer
I noen land kan det hende du må skaffe et personnummer eller registrere bostedsadresse hos de lokale myndighetene. Dette kan være viktig for å få tilgang til vesentlige tjenester som helsetjenester, og det kan være lovpålagt for å få seg jobb. I noen land kan du også gjøre dette på forhånd.
Hvis du er EU-borger, er det mulig du kan få et gratis europeisk helseforsikringskort. Det gir deg en viss trygghet når det gjelder helsetjenester, til du har ordnet de nødvendige dokumentene.
Overnatting
I dag er det enkelt å finne og ordne overnatting via internett. Søk på nettet for å finne de mest populære boligportalene i landet du skal til. Du finner kanskje ikke den perfekte boligen, men det viktigste er å ha sikret seg et sted å bo når du ankommer. Når du har kommet i orden, kan du alltids lete etter noe bedre.
Se alltid opp for svindler, og husk at det lønner seg å være skeptisk til utleiere som ber deg sende dem penger på forhånd via Western Union eller MoneyGram.
Språk
Du kan klare deg med engelsk mange steder i Europa, men det er også mange europeiske land hvor engelsk ikke er nok. Noen land tilbyr gratis eller rimelige språkkurs for utlendinger. Du kan undersøke dette på forhånd, men du kan også begynne å lære språket hjemmefra med et av de mange gratisk språklæringsverktøyene på nettet.
Bank
Å ordne med bankkonto er kanskje ikke det mest spennende man kan gjøre, men det er viktig for å komme i gang med en ny jobb i utlandet. I noen land kan det være vanskeligere å åpne en bankkonto enn å få personnummer, så undersøk hva slags dokumenter du trenger. Det er mulig at noen banker eller kontotyper er anbefalt for utlendinger.
Sparepenger
Å flytte utenlands innebærer en del kostnader – fra reisekostnader til å måtte betale for minst én måneds leie og depositum på forskudd. Det kan også hende du må kjøpe andre ting som sengetøy eller også møbler. I mange jobber må du kanskje vente opptil en måned eller lenger før du får den første lønningen, så undersøk når du vil få betalt og spar så du klarer deg fram til da.
Hvis du har spørsmål om flytting utenlands for å jobbe, kan du gå inn på siden Leve- og arbeidsvilkår på EURES’ nettside. Du må også gjerne kontakte din nasjonale EURES-rådgiver for å få hjelp.
Relevante lenker:
Gratis språkopplæringsverktøy som hjelper deg med å heve kompetansen hjemmefra
Les mer:
Finn EURES-rådgivere
Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene
EURES' jobbdatabase
EURES' tjenester for arbeidsgivere
EURES' aktivitetskalender
Kommende arrangementer på nett
EURES på Facebook
EURES på Twitter
EURES på LinkedIn
Nærmere opplysninger
- Publikasjonsdato
- 4 desember 2020
- Forfattere
- European Labour Authority | Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion
- Temaer
- Råd og tips
- Ungdom
- Relaterte seksjon(er)
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles