Направо към основното съдържание
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия4 Декември 2020 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

Как да се подготвите за преместването си в чужбина

Работата в чужбина може да е чудесна стъпка към вашето професионално развитие, но има риск самото преместване да крие големи предизвикателства. Взели сте решението и сте приели работата, но сега не е моментът да се поддавате на вълнения. Има още неща, които трябва да планирате и EURES е на разположение, за да ви помогне.

How to prepare for your move abroad
EURES

Ограничения за пътуване във връзка с COVID-19

Преди да планирате пътуването си, проверете дали международните пътувания са разрешени във вашата държава и държавата, в която отивате. Уведомете работодателя си, ако имате притеснения относно пътуването в чужбина. Работодателят може да ви посъветва да работите от дома си до отмяната на ограниченията. За да получите най-актуалната информация за пътуването в Европа, направете справка с платформата „Re-open EU“.

Визи, паспорти и разрешителни за работа

ЕС гарантира свободното движение на своите граждани, което означава, че гражданите на ЕС могат да изберат да живеят и работят в която и да е държава членка или държава от Европейското икономическо пространство (Исландия, Лихтенщайн и Норвегия). Тъй като е вероятно да се прилагат някои ограничения както за граждани на Хърватия, така и за граждани на държави извън ЕС, проверявайте изискванията на приемащата държава.

Не забравяйте да проверите какъв вид документ за самоличност ви е необходим за вашето пътуване — може да се нуждаете от международен паспорт, виза или само от лична карта — всичко зависи от това откъде идвате и къде отивате. Освен това валидността на документа ви за пътуване трябва да е най-малко шест месеца.

Ако сте гражданин на Обединеното кралство или възнамерявате да се преместите там, направете справка с въпросите и отговорите относно правата на гражданите на ЕС и на Обединеното кралство и прочетете информацията и насоките на правителството на Обединеното кралство относно Брексит.

Социалноосигурителен номер

В някои държави може да се наложи да получите социалноосигурителен номер или да регистрирате пребиваването си при местните органи. Това може да е важно за получаването на достъп до основни услуги, като например здравни грижи, и може да се изисква по закон, за да имате право да работите. В някои държави дори имате възможност да направите това на по-ранен етап.

Ако сте гражданин на ЕС, можете да получите безплатна Европейска здравноосигурителна карта. Така ще бъдете по-спокойни по отношение на достъпа до здравно обслужване, докато получите необходимите документи.

Настаняване

В днешно време е лесно да бъде намерено и осигурено жилище от разстояние чрез интернет. Потърсете в най-популярните онлайн страници за настаняване в държавата, в която се премествате. Това може да не е идеалното жилище, но най-важното е да имате къде да пребивавате, когато пристигнете. След като се установите, винаги можете да потърсите по-добро жилище.

Винаги бъдете на бдителни за измами и не забравяйте — внимавайте за наемодатели, които искат да им изпратите пари предварително чрез Western Union или MoneyGram.

Език

На много места в Европа можете да се справите с английски език, но има и много европейски държави, в които английският език не е достатъчен. В някои държави се предлагат безплатни или евтини езикови курсове за чужденци, които можете да проучите предварително, но можете също така да започнете да изучавате езика от вкъщи с помощта на някой от многото безплатни онлайн инструменти за езиково обучение.

Банкова сметка

Откриването на банкова сметка може да не е най-вълнуващото нещо, но е важно за започване на нова работа в чужбина. Откриването на банкова сметка в някои държави може да се окаже по-трудно от получаването на социалноосигурителен номер, така че проучете какви документи са ви необходими. Някои банки или видове сметки могат да бъдат препоръчителни за граждани на други държави.

Спестявания

Преместването в чужбина е свързано с много разходи — от пътни разходи до заплащане на поне едномесечен наем и на гаранционен депозит. Може да се наложи да купите и вещи като спално бельо или дори мебели. На много работни места може да се наложи да чакате поне един месец или дори повече, преди да получите първата си заплата, така че се информирайте кога ще получите заплата, за да спестите достатъчно средства за периода без заплащане.

Ако имате въпроси относно преместването в чужбина с цел работа, направете справка със секция Условия на живот и труд на EURES, и не се колебайте да се cвържете с вашия национален съветник на EURES за помощ.

 

Връзки по темата:

Преходен период на Брексит

Европейска здравноосигурителна карта

Безплатни инструменти за езиково обучение, които да ви помогнат да увеличите уменията си от вкъщи

Свободно движение — граждани на ЕС

Условия на живот и труд

Въпроси и отговори — правата на гражданите на ЕС и на Обединеното кралство съгласно споразумението за оттегляне

Re-open EU

Търсене на съветници наEURES

Разрешителни за работа

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
 • Препоръки и съвети
 • Младост
Свързан раздел(и)
Сектор
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.