Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli4. joulukuuta 2020Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 2 min

Valmistautuminen ulkomaille muuttoon

Ulkomaille töihin muuttaminen voi tehdä hyvää uralle, mutta se voi myös olla pelottava kokemus. Innostuksen vietäväksi ei kannata kuitenkaan ihan vielä heittäytyä, vaikka päätös olisikin jo tehty ja työtarjous hyväksytty. Suunniteltavaa on edelleen jonkin verran, ja siinä auttaa EURES.

How to prepare for your move abroad
EURES

Covid-19-matkustusrajoitukset

Selvitä ennen matkan suunnittelua, sallitaanko lähtö- ja kohdemaassa ulkomaille tai ulkomailta matkustaminen. Kerro työnantajallesi, jos ulkomaille matkustamisessa on ongelmia. Voit ehkä tehdä etätyötä rajoitusten poistamiseen asti. Ajantasaisimmat tiedot Euroopassa matkustamisesta saa sivustolta Re-open EU.

Viisumit, passit ja työluvat

EU takaa kansalaistensa vapaan liikkuvuuden, mikä tarkoittaa, että EU:n kansalaiset voivat halutessaan asua ja työskennellä missä tahansa jäsenvaltiossa tai Euroopan talousalueen maassa (Islanti, Liechtenstein ja Norja). Joitakin rajoituksia voidaan kuitenkin soveltaa Kroatian kansalaisiin sekä EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisiin, joten vastaanottavan maan vaatimukset on selvitettävä.

Selvitä, minkälaisen henkilöllisyysasiakirjan tarvitset matkaasi varten. Voit tarvita passin, viisumin tai vain henkilökortin, se kaikki riippuu lähtö- ja kohdemaasta. Matkustusasiakirjan pitäisi myös olla voimassa vähintään kuusi kuukautta.

Jos olet Yhdistyneen kuningaskunnan kansalainen tai harkitset sinne muuttamista, tutustu näihin kysymyksiin ja vastauksiin EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten oikeuksista ja lue Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen tiedot ja ohjeet brexitistä.

Sosiaaliturvanumero

Joissakin maissa on hankittava sosiaaliturvanumero tai rekisteröidyttävä paikallisviranomaisille. Tämä voi olla tärkeää olennaisten palvelujen, kuten terveydenhuollon, saamiseksi. Se voi myös olla lakisääteinen edellytys työskentelylle. Joissakin maissa se voidaan tehdä jo etukäteen.

EU:n kansalainen voi saada maksuttoman eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Se tarjoaa hieman mielenrauhaa terveydenhuollon kannalta ennen kaikkien asiakirjojen selvittämistä.

Asuminen

Verkosta voi nykyään löytää helposti asunnon käymättä paikan päällä. Etsi verkosta vastaanottavan maasi suosituimmat asuntosivustot. Et ehkä löydä heti täydellistä asuntoa, mutta on tärkeää, että maahan saavuttaessa on edes jonkinlainen paikka. Parempaa asuntoa voi aina etsiä asettumisen jälkeen.

Ole jatkuvasti varuillasi huijausten suhteen ja varo vuokranantajia, jotka pyytävät lähettämään rahaa etukäteen Western Unionin tai MoneyGramin kautta.

Kieli

Euroopassa tulee englannilla toimeen monissa paikoissa, mutta useissa Euroopan maissa englanti ei kuitenkaan riitä. Joissakin maissa tarjotaan ulkomaalaisille ilmaisia tai edullisia kielikursseja, joita voi etsiä etukäteen. Tai sitten voit aloittaa kielen opiskelun kotoa käsin jollakin monista verkossa saatavilla olevista maksuttomista kieltenopiskelun työkaluista.

Pankkitoiminta

Pankkitilin hankkiminen ei ehkä ole innostavinta puuhaa, mutta se on tärkeää uutta työtä ulkomailla aloitettaessa. Joissakin maissa pankkitilin avaaminen voi olla hankalampaa kuin sosiaaliturvanumeron saaminen, joten kannattaa perehtyä tarkkaan tarvittaviin asiakirjoihin. Ulkomaalaisille saatetaan suositella tiettyjä pankkeja tai tililajeja.

Säästöt

Ulkomaille muuttamisesta aiheutuu paljon kuluja – matkakustannuksista vähintään kuukauden vuokraan ja takuuvuokraan. Lisäksi on ehkä ostettava vuodevaatteiden tai jopa huonekalujen kaltaisia tavaroita. Monissa työpaikoissa ensimmäistä palkkaa on ehkä odotettava kuukausi tai enemmänkin, joten kannattaa selvittää, milloin palkka maksetaan, ja säästää riittävästi väliin jäävää aikaa varten.

Jos sinulla on kysyttävää ulkomaille töihin muuttamisesta, tutustu EURES-sivuston osioon eläminen ja työskentely ja ota yhteyttä kansalliseen EURES-neuvojaan, jos tarvitset apua.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Brexit-siirtymäkausi

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Maksuttomia kieltenopiskelun työkaluja avuksi taitojen parantamiseen kotoa käsin

Vapaa liikkuvuus – EU:n kansalaiset

Eläminen ja työskentely

Kysymyksiä ja vastauksia erosopimuksen mukaisista EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten oikeuksista

Re-open EU

Etsi EURES-neuvojia

Työluvat

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
  • Vinkkejä
  • Nuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Sektori
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.