Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο4 Δεκεμβρίου 2020Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Πώς να προετοιμαστείτε για τη μετακόμισή σας στο εξωτερικό

Η μετεγκατάσταση στο εξωτερικό για εργασία μπορεί να είναι εξαιρετική ευκαιρία για την επαγγελματική σταδιοδρομία σας, ωστόσο μπορεί να είναι και μια αγχωτική εμπειρία. Μπορεί να έχετε λάβει την απόφασή σας και να έχετε αποδεχτεί την προσφορά εργασίας, όμως αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να παρασυρθείτε από τον ενθουσιασμό. Έχετε πολλά να κάνετε ακόμα, και το EURES είναι εδώ για να σας βοηθήσει.

How to prepare for your move abroad
EURES

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω COVID-19

Πριν σχεδιάσετε οποιοδήποτε ταξίδι, ελέγξτε εάν η χώρα καταγωγής και η χώρα προορισμού επιτρέπουν τα διεθνή ταξίδια. Ενημερώστε τον εργοδότη σας εάν έχετε επιφυλάξεις για το ταξίδι σας στο εξωτερικό. Ο εργοδότης σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να εργαστείτε από το σπίτι έως ότου αρθούν οι περιορισμοί. Για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τα ταξίδια εντός Ευρώπης, συμβουλευτείτε την πλατφόρμα Re-open EU.

Θεωρήσεις, διαβατήρια και άδειες εργασίας

Η ΕΕ εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της, συνεπώς οι υπήκοοι των κρατών μελών της ΕΕ μπορούν να επιλέξουν να ζουν και να εργάζονται σε οποιοδήποτε κράτος μέλος ή χώρα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία). Ωστόσο, ενδέχεται να ισχύουν μερικοί περιορισμοί για τους πολίτες της Κροατίας καθώς και για υπηκόους τρίτων χωρών, συνεπώς φροντίστε να ελέγξετε τις προϋποθέσεις της οικείας χώρας υποδοχής.

Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το είδος εγγράφου ταυτοποίησης που χρειάζεστε για το ταξίδι σας (μπορεί να χρειάζεστε διεθνές διαβατήριο, θεώρηση ή απλώς ταυτότητα). Αυτό εξαρτάται από τη χώρα καταγωγής και τη χώρα προορισμού σας. Επίσης, το ταξιδιωτικό έγγραφό σας θα πρέπει να έχει ισχύ τουλάχιστον έξι μηνών.

Εάν είστε υπήκοος του Ηνωμένου Βασιλείου ή σχεδιάζετε να μετακομίσετε στο Ηνωμένο Βασίλειο, φροντίστε να μελετήσετε αυτές τις ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τις πληροφορίες και τις κατευθυντήριες οδηγίες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης

Σε μερικές χώρες, ενδέχεται να χρειαστεί να αποκτήσετε αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης ή να καταχωρίσετε τη διαμονή σας στις τοπικές αρχές. Αυτό το βήμα μπορεί να είναι σημαντικό για την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, και να αποτελεί νομική προϋπόθεση για εργασία. Μερικές χώρες σας επιτρέπουν να το κάνετε εκ των προτέρων.

Εάν είστε υπήκοος κράτους της ΕΕ, ενδέχεται να μπορείτε να αποκτήσετε δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για την υγειονομική περίθαλψη, έως ότου αποκτήσετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Στέγαση

Στις μέρες μας, χάρη στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε εύκολα στέγη εξ αποστάσεως. Αναζητήστε στο διαδίκτυο ποιοι είναι οι πιο διάσημοι ιστότοποι στη χώρα υποδοχής σας. Μπορεί αυτή να μην είναι η ιδανική λύση, αλλά το πιο σημαντικό είναι να έχετε διασφαλίσει κάποιο μέρος να μείνετε όταν φτάσετε. Αφού εγκατασταθείτε, μπορείτε να ψάξετε καλύτερες λύσεις στέγασης.

Να είστε προσεκτικοί με τις απάτες και να θυμάστε να είστε επιφυλακτικοί με τους ιδιοκτήτες σπιτιών που σας ζητούν να τους αποστείλετε προκαταβολές μέσω Western Union ή MoneyGram.

Γλώσσα

Σε πολλά μέρη της Ευρώπης μπορείτε να συνεννοηθείτε στην αγγλική γλώσσα, ωστόσο υπάρχουν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπου η γνώση της αγγλικής δεν είναι αρκετή. Μερικές χώρες προσφέρουν δωρεάν ή οικονομικά μαθήματα γλωσσών για εκπατρισμένους τα οποία μπορείτε να ψάξετε εκ των προτέρων, μπορείτε επίσης, ωστόσο, να ξεκινήσετε να μαθαίνετε τη γλώσσα από το σπίτι με ένα από τα πολλά δωρεάν εργαλεία εκμάθησης ξένων γλωσσών που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Δραστηριότητες τραπεζών

Το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού μπορεί να μην είναι ό,τι πιο ευχάριστο, είναι, όμως, σημαντικό για να ξεκινήσετε να εργάζεστε στο εξωτερικό. Σε μερικές χώρες, το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού μπορεί να είναι δυσκολότερο από την απόκτηση ενός αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης. Για τον λόγο αυτό, κάντε την έρευνά σας για το είδος των εγγράφων που θα χρειαστεί να προσκομίσετε. Μπορεί να συνιστώνται κάποιες τράπεζες ή είδη λογαριασμών για εκπατρισμένους.

Αποταμιεύσεις

Η μετακόμιση στο εξωτερικό συνεπάγεται πολλά έξοδα: από τις δαπάνες μετακίνησης έως την προκαταβολή τουλάχιστον ενός μήνα ενοικίου και εγγύησης. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να αγοράσετε άλλα προϊόντα όπως κλινοσκεπάσματα ή ακόμα και έπιπλα. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε έως και έναν μήνα ή περισσότερο πριν λάβετε τον πρώτο μισθό σας, συνεπώς φροντίστε να μάθετε πότε θα πληρωθείτε και αποταμιεύστε ένα ικανό ποσό για να καλύψετε τα ενδιάμεσα έξοδα.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση στο εξωτερικό για εργασία, ανατρέξτε στην ενότητα του EURES Διαβίωση και εργασία και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εθνικό σύμβουλο EURES για βοήθεια.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Μεταβατική περίοδος για το Brexit

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας

Δωρεάν εργαλεία εκμάθησης ξένων γλωσσών για να αναβαθμίσετε τις δεξιότητές σας από το σπίτι

Ελεύθερη κυκλοφορία – υπήκοοι ΕΕ

Διαβίωση και εργασία

Ερωτήσεις και Απαντήσεις – τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως προβλέπονται στη συμφωνία αποχώρησης

Re-open EU

Αναζήτηση συμβούλωνEURES

Άδειες εργασίας

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Χρήσιμες συμβουλές
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.